ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

sansimerakranio

365 μ.Χ. 1 Νοεμβρίου : Οι Αλαμανοί διέρχονται το Ρήνο και να εισβάλουν στη Γαλατία . Ο Αυτοκράτορας Βαλεντινιανός ηγούμενος στρατού κινείται προς Παρίσι για την προάσπιση των Γαλατικών πόλεων.

451 μ.Χ. 1 Νοεμβρίου : Ολοκληρώνεται η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθόρισε το Ορθόδοξο Δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδίκασε τον Μονοφυσιτισμό.

846 μ.Χ. 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Λουδοβίκος ο Τραυλός, Βασιλιάς της Δυτικής Φραγκίας. Ο Λουδοβίκος ο Τραυλός (Louis le Bègue, 1 Νοεμβρίου 846 – 11 Απριλίου 879) ήταν Βασιλιάς της Ακουιτανίας και Βασιλιάς των Δυτικών Φράγκων, μεγαλύτερος γιος του Καρόλου του Φαλακρού και της Ερμεντρούδης της Ορλεάνης. Διαδέχθηκε στο δουκάτο της Ακουιτανίας τον νεώτερο αδελφό του (866) Κάρολο και στο βασίλειο των Δυτικών Φράγκων τον πατέρα του (877).

955 μ.Χ. 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ερρίκος Α’, Δούκας της Βαυαρίας. Ο Ερρίκος Α΄ της Βαυαρίας (919/921 – 1 Νοεμβρίου 955) ήταν δούκας της Βαυαρίας, δεύτερος γιος του Γερμανού Βασιλιά Ερρίκου του κυνηγού και της συζύγου του, Ματθίλδης του Ρίνγκελχαϊμ.

996 μ.Χ. 1 Νοεμβρίου : Ο αυτοκράτορας Όθων Γ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εκδίδει μία πράξη προς τον επίσκοπο του Φράιζινγκ, η οποία είναι το παλαιότερο γνωστό έγγραφο όπου χρησιμοποιείται το όνομα Ostarrîchi (Αυστρία).

1179 1 Νοεμβρίου : Ο Φίλιππος Β’ στέφεται Βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Φίλιππος Αύγουστος ο Β΄ (1165 – 1223) ήταν Βασιλιάς της Γαλλίας κατά την περίοδο 1180 – 1223, γιος και διάδοχος του Βασιλιά Λουδοβίκου Ζ΄ από την τρίτη σύζυγο του Αδέλα της Καμπανίας.

1214 1 Νοεμβρίου : Οι Σελτζούκοι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Σινώπη.

1399 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ιωάννης Ε’, Δούκας της Βρετάνης. Ο Ιωάννης Ε΄ ο Κατακτητής (1339 – 9 Νοεμβρίου 1399) ήταν δούκας της Βρετάνης και κόμης του Μονφόρ (1345 – 1399). γιος του Δούκα Ιωάννη Δ΄ του Μονφόρ και της Ιωάννας της Φλάνδρας.

1500 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μπενβενούτο Τσελίνι γλύπτης και χαράκτης από τη Φλωρεντία. Ονομαστός χρυσοχόος κατά την Αναγέννηση δημιούργησε εξαιρετικά νομίσματα, χρυσαφικά και βάζα. Επίσης έμεινε γνωστός για τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του, που περιελάμβανε τις περιπέτειες αλλά και τις ίντριγκες, που είχε ζήσει.

1512 1 Νοεμβρίου : Εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο.

1520 1 Νοεμβρίου : Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος περνάει για πρώτη φορά από το πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό, που θα ονομαστεί αργότερα Στενό του Μαγγελάνου.

1530 1 Νοεμβρίου : Από πλημμύρες στην Ολλανδία, χάνουν τη ζωή τους περίπου 400 χιλιάδες άτομα.

1539 1 Νοεμβρίου : Αρχίζει η κατασκευή του Ελληνικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Βενετίας, προς χάρην των Μανιατών της πόλης.

1549 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται η Άννα της Αυστρίας, Βασίλισσα της Ισπανίας. Η Άννα της Αυστρίας (1 Νοεμβρίου 1549 – 26 Οκτωβρίου 1580), ήταν Βασιλική σύζυγος της Ισπανίας δυνάμει του γάμου της με τον Βασιλιά Φιλίππου Β’ της Ισπανίας.

1604 1 Νοεμβρίου : Πρεμιέρα του έργου «Οθέλλος» του Σαίξπηρ. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (William Shakespeare) (Απρίλιος 1564 – 23 Απριλίου 1616) ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην Αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως. Συχνά αποκαλείται εθνικός ποιητής της Αγγλίας και «Βάρδος του Έιβον». Τα σωζόμενα έργα του, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων συνεργασιών, αποτελούνται από περίπου 38 θεατρικά έργα, 154 σονέτα, δύο μεγάλα αφηγηματικά ποιήματα και πολλά άλλα ποιήματα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου και ερμηνεύονται περισσότερο συχνά από τα έργα οποιουδήποτε άλλου θεατρικού συγγραφέα.

1628 1 Νοεμβρίου : Άλωση της Λα Ροσέλ από το Ρισελιέ. Ο Καρδινάλιος Ρισελιέ (Αρμάν Ζαν ντυ Πλεσί, δούκας του Ρισελιέ και του Φρονσάκ, γαλλ. Armand Jean du Plessis, cardinal-duc de Richelieu et de Fronsac, 9 Σεπτεμβρίου 1585–4 Δεκεμβρίου 1642) ήταν Γάλλος κληρικός, ευγενής και πολιτικός.

1683 1 Νοεμβρίου : Η Βρετανική αποικία της Νέας Υόρκης υποδιαιρείται σε 12 νομούς.

1700 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Κάρολος Β’, βασιλιάς της Ισπανίας. Ο Κάρολος Β΄ (6 Noεμβρίου 1661, Μαδρίτη – 1 Νοεμβρίου 1700, Mαδρίτη) ήταν ο τελευταίος Αψβούργος Βασιλιάς της Ισπανίας και ο κυβερνήτης μεγάλων τμημάτων της Ιταλίας, των Ισπανικών εδαφών στις Νότιες Κάτω Χώρες και την υπερπόντια Ισπανική Αυτοκρατορία, εκτεινόμενη από το Μεξικό έως τις Φιλιππίνες. Είναι γνωστός για τα εκτεταμένα σωματικά, διανοητικά, και συναισθηματικά του προβλήματα – μαζί με την αναποτελεσματική διοίκηση – καθώς και για το ρόλο του στις εξελίξεις που προηγήθηκαν του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής.

1755 1 Νοεμβρίου : Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,7 βαθμών Ρίχτερ ισοπεδώνει τη Λισαβόνα, με απολογισμό 60.000-90.000 νεκρούς (ο σεισμός συνοδεύτηκε από τσουνάμι).

1762 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σπένσερ Πέρσιβαλ, Βρετανός πολιτικός, ο μοναδικός πρωθυπουργός που δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας. (Θαν. 11/5/1812).

1765 1 Νοεμβρίου : Το Βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει το φόρο γραμματοσήμου στις 13 Βρετανικές αποικίες σε όλα τα δημόσια έγγραφα προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Βρετανίας στη βόρεια Αμερική.

1797 1 Νοεμβρίου : Ο Ευγένιος Μπωαρναί, αφιχθείς είς Κέρκυραν, κατά διαταγήν τού Βοναπάρτου, αναγγέλλει τήν συγχώνευσιν τών Ιονίων νήσων εις την Γαλλίαν και την διαίρεσίν των είς τρείς νομούς. (Οι Γάλλοι εξεδιώχθησαν εκείθεν τήν 5-3-1799 υπό τών Ρώσων καί Τούρκων οίτινες ήσαν σύμμαχοι κατά τήν εποχήν εκείνην).

1800 1 Νοεμβρίου : Οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των νήσων του Ιονίου, Αντ. Καποδίστριας και Νικ. Σιγούρος, γίνονται δεκτοί στην Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από τον μέγα Βεζύρη το σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία των Επτανήσων. Την σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

1800 1 Νοεμβρίου : Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Άνταμς και η σύζυγός του Αμπιγκέιλ γίνονται οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.

1805 1 Νοεμβρίου : Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισβάλλει στην Αυστρία .

1821 1 Νοεμβρίου : Ναυμαχία βορείως του Ηρακλείου Κρήτης, μεταξύ Τουρκικού και Ελληνικού Στόλου, υπό το Ναύαρχο Α. Μιαούλη.

1822 1 Νοεμβρίου : Κατά τον έρανον πού έγινε διά τήν εκκίνησιν τού στόλου, ό Νικηταράς προσέφερεν ένα πολύτιμο σπαθί, πού είχε πάρει από τά λάφυρα τού Ναυπλίου, καί τό οποίον εξετιμήθη αντί 3.000 γροσίων. «Αυτό έχω, αυτό δίνω», είπε ο πάμπτωχος Νικήτας. Αλλ’ οι Υδραίοι τού τό επέστρεψαν μέ τήν ακόλουθον επιστολήν: «Τό όπλο τούτο αξίζει όχι 3.000 γρόσια, άλλ’ είναι ανεκτίμητον, όταν είναι είς χείρας σου».

1822 1 Νοεμβρίου : Συνήφθη σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων εις τα Καλύβια (ή Καγκέλια;; ) Λοκρίδος. Εις την μάχην ενίκησαν οι Τούρκοι και εφονεύθη ο Έλλην οπλαρχηγός Κατσικογιάννης.

1824 1 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στόλος, αποτελούμενος έκ 45 μικρών πλοίων, υπό τόν Άνδρέαν Μιαούλην, διασκορπίζει παρά τήν Κρήτην τήν έξ υπερδιακοσίων πλοίων μεγάλην αρμάδαν τού Ιμβραήμ καί αιχμαλωτίζει πολλά μεταγωγικά μέ τροφάς καί πολεμοφόδια. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταδιώκοντας τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο του Χοσρέφ Πασά, υπό τον Ναύαρχο Ιμπραήμ, τον συναντά έξω από το Ηράκλειο Κρήτης. Στην ναυμαχία που ακολούθησε ο Μιαούλης ηγούμενος 45 μικρών Ελληνικών σκαφών κυρίευσε 7 φορτηγά που ήταν φορτωμένα με στρατεύματα και αποσκευές. Ο εχθρικός στόλος, με σοβαρές απώλειες, καταδιώχθηκε μέχρι την Κάρπαθο.

1825 1 Νοεμβρίου : Ο Γ. Καραϊσκάκης αφού διήλθε μέσω της περιοχής του Βάλτου με 3.000 άνδρες του νικά τούς Τούρκους του Ντελήμπαση παρά τήν Λάσπην τού Καρβασαρά (Αιτωλοακαρνανία) καί προξενεί είς αυτούς μεγάλην φθοράν. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συγκρούεται με το Ντελήμπαση κοντά στις Λάσπες Αιτωλοακαρνανίας. Κατά την νικηφόρα αυτή μάχη οι Έλληνες εξόντωσαν 60 πεζούς και ιππείς του εχθρού και κυρίευσαν πολλά λάφυρα και 500.000 γρόσια της χρηματαποστολής τους. Οι Ελληνικές απώλειες ήταν 2 νεκροί και 2 τραυματίες.

1834 1 Νοεμβρίου : Γίνεται η πρώτη γραπτή αναφορά στο πόκερ, που περιγράφεται ως παιχνίδι και παίζεται στα ποταμόπλοια του Μισισιπή για να περάσει η ώρα.

1843 1 Νοεμβρίου : Ο Όθων συγκαλεί Εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση Συντάγματος, ως απόρροια του κινήματος της 3ης του Σεπτέμβρη.

1854 1 Νοεμβρίου : Ελλάδα: Ο Βασιλεύς Όθων εκδίδει διάταγμα δημιουργίας Λόχου Πυροσβεστών που απαρτίζεται από 96 άνδρες (3 Αξιωματικούς, 1 ανθυπασπιστή, 14 υπαξιωματικούς και 78 πυροσβέστες). Ο Λόχος Πυροσβεστών εγκαταστάθηκε σε κτίριο του περιβόλου της Παλαιάς Βουλής όπου σήμερα είναι το κτίριο του ΟΤΕ επί της Σταδίου. Η δημιουργία του λόχου προκλήθηκε μετά την αποτέφρωση του Εθνικού Τυπογραφείου στις 25 Αυγούστου και κατόπιν εισήγησης του τότε υπουργού Στρατιωτικών Δ. Καλλέργη.

1859 1 Νοεμβρίου : Στο ακρωτήριο Λουκάουτ, στη Βόρεια Καρολίνα , τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος φάρος. Ήταν κατηγορία Α’ τάξης με φακό Fresnel και με εμβέλεια περίπου 19 μίλια (30 χιλιόμετρα), με καλή ορατότητα.

1863 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζορτζ Πάρκερ, Αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος και ιδρυτής της φερεπώνυμης εταιρίας στυλό. (Θαν. 19/7/1937).

1870 1 Νοεμβρίου : Το Γραφείο Μετεωρολογίας των ΗΠΑ, που αργότερα μετονομάστηκε σε Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας, κάνει την πρώτη του μετεωρολογική πρόβλεψη.

1879 1 Νοεμβρίου : Πατεντάρεται από τον Τόμας Έντισον η ηλεκτρική λάμπα.

1880 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Γερμανός μετεωρολόγος και γεωφυσικός Άλφρεντ Βέγκενερ, που πρωτοστάτησε στη χρήση των μετεωρολογικών αερόστατων για την έρευνα των αερίων μαζών.

1881 1 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Περικλής Ιωαννίδης, Έλληνας αντιναύαρχος. Ο Περικλής Ιωαννίδης (1 Νοεμβρίου 1881 – 7 Φεβρουαρίου 1965) ήταν αντιναύαρχος του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Γεννήθηκε στην Κόρινθο και εισήλθε στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απ’όπου και αποφοίτησε. Υπήρετησε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού τάχθηκε με το πλευρό του Βασιλιά. Το 1917 καταδικάστηκε λόγω των πολιτικών του φρονημάτων και φυλακίστηκε μέχρι το 1920. Μετά την πτώση του Βενιζέλου, συμμετείχε στην Μικρασιατική Εκστρατεία και προβιβάστηκε σε πλοίαρχο. Το 1922 αποστρατεύθηκε και το 1935 αποκαταστάθηκε. Τον ίδιο χρόνο αποχώρησε οριστικά από το Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνοντας παράλληλα τον τίτλο του αντιναυάρχου. Στις 31 Μαρτίου του 1947 παρέλαβε τα Δωδεκάνησα ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας από τους συμμάχους και διορίστηκε στρατιωτικός διοικητής των Δωδεκανήσων,.

1884 1 Νοεμβρίου : Υιοθετείται σε όλο τον κόσμο ο Μέσος Χρόνος Γκρίνουιτς (GMT) στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τους Μεσημβρινούς στην Ουάσιγκτον.

1894 1 Νοεμβρίου : Νέος Δήμαρχος Αθηνών ο Δημήτριος Σιλυβριώτης. Η θητεία του έληξε στις 30 Νοεμβρίου του 1895 όπου και ανέλαβε ο Λάμπρος Καλιφρονάς.

1894 1 Νοεμβρίου : Ανακοινώνεται το εμβόλιο της διφθερίτιδας από το Γάλλο Ντ. Ρου.

1894 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Γ’, τσάρος της Ρωσίας. Ιστορικά γνωστός ως Αλέξανδρος Γ’ ή Αλέξανδρος ο Ειρηνοποιός, υπήρξε αυτοκράτορας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από τις 13 Μαρτίου 1881 (παλαιό ημερολόγιο 1 Μαρτίου) έως το θάνατό του την 1η Νοεμβρίου (παλ. ημερ. 20 Οκτωβρίου) 1894.

1894 1 Νοεμβρίου : Ο Νικόλαος Β΄ αναλαμβάνει Τσάρος της Ρωσίας.

1897 1 Νοεμβρίου : Μια ομάδα μαθητών του λυκείου D Azeglio του Τορίνο αποφασίζουν να ιδρύσουν μια ομάδα ποδοσφαίρου, που στην τύχη ονομάζουν Γιουβέντους. Ο πρώτος πρόεδρος είναι ο Enrico Cantari, ενώ στις 24/7/1923 ο Εντουάρντο Ανιέλι, γιος του ιδρυτή της Fiat, θα ψηφιστεί πρόεδρος της ομάδας και θα διαδεχτεί τον ποιητή και συγγραφέα Κοραντίνο Κοραντίνι, που έγραψε τον ύμνο της ομάδας. Το 1947, ο Τζιοβάνι , γιος του Εντουάρτνο, ο οποίος θα σκοτωθεί σε αεροπορικό δυστύχημα, θα αναλάβει την προεδρία.

1903 1 Νοεμβρίου : Η παράσταση της “Ορέστιας” στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών γίνεται αφορμή για αιματηρά επεισόδια (Ορεστιακά).

1909 1 Νοεμβρίου : Εις την πρωτεύουσαν, αρχίζει τας εργασίας του το Α΄ Πανελλήνιον Συνέδριον Γεωργίας, Βιομηχανίας και Εμπορίου.

1912 1 Νοεμβρίου : Οι Ελληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων εις Ήπειρον. Προσκοπικές δυνάμεις μετά τις επί τετραημέρου μάχες στο χωρίο Μπουράτσα.

1912 1 Νοεμβρίου : Η Ελλάς δια μέσω του στρατού της καταλαμβάνει την Σαμοθράκην.

1913 1 Νοεμβρίου : Υπογράφεται το κείμενο της Συμφωνίας Ειρήνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

1916 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Διονύσιος Στεφάνου, Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1835 στην Ζάκυνθο και ήταν γιος του Παναγιώτη – Μαρίνου Στεφάνου, ιατρού και βουλευτή στην ιονική βουλή. Φοίτησε στην σχολή Παπαδόπουλου στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Προσελήφθη στο δικαστικό σώμα διοριζόμενος το 1865 πρωτοδίκης, το 1868 εφέτης και το 1873 αεροπαγίτης. Το 1888 ανέλαβε δικαστικός σύμβουλος του υπουργείου οικονομικών και λίγο αργότερα προήχθη σε πρόεδρο του νομικού συμβουλίου. Το 1890 παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ύστερα από παρότρυνση του Χαρίλαου Τρικούπη και έθεσε υποψηφιότητα στη περιφέρεια της Ζακύνθου για τις βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους, στις οποίες και εξελέγη. Από τότε επανεκλεγόταν σχεδόν αδιάκοπα μέχρι τα τέλη του 1910. Στην κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη διετέλεσε υπουργός δικαιοσύνης και εξωτερικών (1893 – 1895) ενώ στην κυβέρνηση Θεοτόκη υπουργός δικαιοσύνης (1908 – 1909). Το ίδιο έτος ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασιλιά Γεωργίου Α΄, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1911, οπότε και παραιτήθηκε. Το 1916 του προτάθηκε από τον Βασιλιά ο σχηματισμός κυβέρνησης, πρόταση όμως την οποία απέρριψε λόγω της κακής του υγείας.

1918 1 Νοεμβρίου : Μοίρα του Ελληνικού στόλου με επικεφαλής το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» αγκυροβολεί στον Κεράτιο Κόλπο της Κωνσταντινούπολης.

1919 1 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1920 1 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1920 1 Νοεμβρίου : Στις εθνικές εκλογές ηττάται το κόμμα των Φιλελευθέρων από την Ηνωμένη Αντιπολίτευση. Τέσσερις ημέρες μετά ο Βενιζέλος αναχωρεί για το Παρίσι.

1921 1 Νοεμβρίου : Στη Μ. Ασία στο Ελληνοτουρκικό μέτωπο γίνεται δράσις πυροβολικού και περιπόλων.

1922 1 Νοεμβρίου : Καταργείται η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παραιτείται από τα θρόνο ο τελευταίος Σουλτάνος, Μωάμεθ ΣΤ΄. Ο Μωάμεθ Στ΄ ή Μεχμέτ Βαχιντεντίν (τουρκ.: Mehmed Vahideddin, Οθ. τουρκ: محمد السادس), ήταν ο 36ος και τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1861 στα Ανάκτορα Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και έλαβε το όνομα Πρίγκιπας Μωχάμεντ Βαχίντ ουμπντίν εφέντη. Ήταν ο 20ός και τελευταίος γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και μικρότερος αδελφός των Σουλτάνων Μουράτ Ε΄, Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και του προκατόχου του Μεχμέτ Ε’ Ρεσάτ, τον οποίο και διαδέχτηκε στις 4 Ιουλίου 1918 με το όνομα Μεχμέτ Στ΄.

1936 1 Νοεμβρίου : Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει το όνομα «Άξονας Βερολίνου-Ρώμης», για τη συμμαχία ανάμεσα στους Γερμανούς Ναζί και τους Ιταλούς Φασίστες.

1937 1 Νοεμβρίου : Ιδρύεται ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων).

1939 1 Νοεμβρίου : Η Γερμανική αεροπορία παρουσιάζει το πρώτο αεριωθούμενο τζετ, το Χένκελ 178.

1939 1 Νοεμβρίου : Ένα κουνέλι είναι το πρώτο ζώο που συλλαμβάνεται με τεχνητή γονιμοποίηση.

1940 1 Νοεμβρίου : Οι Ιταλοί χρησιμοποιούντες μηχανοκινήτους φάλαγγες κατορθώνουν εις το Αλβανικόν μέτωπον και αποσπούν το όρος Βούζιον.

1940 1 Νοεμβρίου : Ο Υπλγός Αλέξανδρος Διάκος, από την Δωδεκάνησο (νήσο Χάλκη), επιτιθέμενος με τον Λόχο του στην Τσούκα Πίνδου, πέφτει ηρωικά μαχόμενος. Είναι ο πρώτος πεσών Έλληνας Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. [Σημ. Φ.Μ.: Την διοίκηση του Λόχου, μετά τον θάνατο του Διάκου, αναλαμβάνει ο Έφ. Ανθλγός Ελευθέριος Ντάσκας, ο οποίος μετά από λίγες στιγμές πέφτει και αυτός μαχόμενος ηρωικώς. Είναι ο πρώτος πεσών Έφεδρος Αξιωματικός του πολέμου. Άξιοι, όσο και ο τελευταίος στρατιώτης που έδωσε το αίμα του για την Πατρίδα.].

1940 1 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτεται το προϊστορικό σπήλαιο του Λασκό, στη Γαλλία.

1943 1 Νοεμβρίου : Ο Ιερός Λόχος (το 1ο κλιμάκιο) που δύο μέρες πριν μεταφέρθηκε στη Σάμο, ενισχύεται με άνδρες του που μεταφέρθηκαν με πολεμικά πλοία.

1943 1 Νοεμβρίου : Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, Αμερικανικά στρατεύματα αρχίζουν την απόβαση στο Μπούγκενβιλ των Νησιών του Σολομώντα, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1944 1 Νοεμβρίου : Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη.

1945 1 Νοεμβρίου : Και νέα de facto κυβέρνηση υπό την προεδρία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Δεν θα καταφέρει να βγάλει τον μήνα.

1946 1 Νοεμβρίου : Ιδρύεται η Κάτω Σαξονία. Η Κάτω Σαξωνία (Niedersachsen) είναι κρατίδιο της βόρειας Γερμανίας. Συνορεύει με τα κρατίδια της Βρέμης, του Αμβούργου, του Σλέσβιχ-Χολστάιν, του Μεκλεμβούργου-Προπομερανίας, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Έσσης. Έχει ως πρωτεύουσα την πόλη Αννόβερο, ενώ άλλες σημαντικές πόλεις του κρατιδίου είναι το Μπράουνσβαϊκ, το Οσναμπρικ, το Ολδεμβούργο , το Γκέτινγκεν και το Βόλφσμπουργκ. Έχει συνολικό πληθυσμό 8.005.930 κατοίκους (2006).

1948 1 Νοεμβρίου : Εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Αθηναγόρας (25 Μαρτίου 1886 – 7 Ιουλίου 1972).

1950 1 Νοεμβρίου : Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου (κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ στον ΟΛΠ).

1952 1 Νοεμβρίου : Εκδίδεται η εφημερίδα «Απογευματινή».

1952 1 Νοεμβρίου : Έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ σε ατόλη των νήσων Μάρσαλ (πρόκειται για τη βόμβα με το όνομα «Μάικ»).

1954 1 Νοεμβρίου : Η Αλγερία επαναστατεί κατά των Γάλλων (εθνική εορτή), ενώ εθνικιστές σκοτώνουν 7 άτομα.

1959 1 Νοεμβρίου : Στη Ρουάντα ο ξυλοδαρμός του πολιτικού της φυλής Χούτου, Ντομινίκ Μπονιουμουτούα από Τούτσι οδηγεί σε βίαιο ξέσπασμα και μιας περιόδου που έμεινε γνωστή ως ο «Άνεμος της Καταστροφής».

1962 1 Νοεμβρίου : Η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

1962 1 Νοεμβρίου : Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει πύραυλο στον Άρη.

1963 1 Νοεμβρίου : Στο Νότιο Βιετνάμ, μετά από πραξικόπημα, που διαρκεί δυο ημέρες, η κυβέρνηση του Νγκο Ντιν Ντίεμ καταρρέει και ο ίδιος εκτελείται. Η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζεται αμέσως από ΗΠΑ και Βρετανία.

1963 1 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται στο Πουέρτο Ρίκο το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, με το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

1968 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας» Γεώργιος Παπανδρέου, πολιτικός και πρωθυπουργός. Διετέλεσε τρεις φορές Προθυπουργός της Ελλάδος ενώ η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε δίπλα στον Ελευθέριο Βενιζέλο ως Νομάρχη Λέσβου. Γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα του Νομού Αχαΐας στις 18 Φεβρουαρίου του 1888 και είναι ο ’’πατριάρχης’’ της γνωστής οικογένειας πρωθυπουργών..

1972 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Έζρα Πάουντ, Αμερικανός ποιητής. Ο Έζρα Ουέστον Λούμις Πάουντ (Ezra Weston Loomis Pound) (Χέϊλι, Άϊνταχο, ΗΠΑ 30 Οκτωβρίου 1885 – 1 Νοεμβρίου 1972 Βενετία, Ιταλία) ήταν Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος. Μαζί με τον Τ.Σ. Έλιοτ θεωρείται απ’ τους πιο σημαντικούς ποιητές του Αγγλοαμερικανικού μοντερνισμού.

1974 1 Νοεμβρίου : Εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ζητά την επιστροφή των προσφύγων και την διασφάλιση του βασικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

1974 1 Νοεμβρίου : Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη εναντίον των Γ. Παπαδόπουλου, Σ. Παττακού, Ν. Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία.

1977 1 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτεται ο Χείρων, ο μεγαλύτερος από τους τρεις δορυφόρους του Πλούτωνα.

1981 1 Νοεμβρίου : Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα γίνεται ανεξάρτητη κοινοβουλευτική δημοκρατία (εθνική εορτή).

1988 1 Νοεμβρίου : Ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Κοσκωτά, για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα “Merrill Lynch”. Από τις έρευνες προκείπτει τεράστιο σκάνδαλο με εμπλεκόμενους αρκετούς πολιτικούς.

1990 1 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (ΡΙΚ).

1993 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ιωάννης Γεωργάκης, Έλληνας νομικός και πολιτικός. Γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 22 Οκτωβρίου του 1916. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το οποίο και αποφοίτησε το 1935. Το επόμενο έτος υπήρξε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και το 1939 ανακηρύχθηκε υφηγητής αυτού. Το 1941 εκλέχθηκε καθηγητής ποινικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, του οποίου διετέλεσε δύο φορές πρύτανης κατά τις περιόδους 1963 – 1964 και1974 – 1975.

1993 1 Νοεμβρίου : Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη – μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

1998 1 Νοεμβρίου : Θεσμοθετείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2000 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο σερ Στήβεν Ράνσιμαν, κορυφαίος Βρετανός Βυζαντινολόγος. Είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου του 1903.

2001 1 Νοεμβρίου : Με απόφαση του ΓΕΣ ο μπερές επιστρέφει στο Στρατό Ξηράς, από το Μάιο του 2002 (θα αντικαταστήσει, έπειτα από 24 χρόνια το δίκοχο). Ο νέος μπερές έχει μπλε σκούρο χρώμα.

2002 1 Νοεμβρίου : Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνει το διορισμό του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην πρωθυπουργία, με 72-28.

2003 1 Νοεμβρίου : Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από τη Γαλλία αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2005 1 Νοεμβρίου : Αρχίζει η διαμόρφωση χώρου με καθίσματα και οπτικοακουστικά μέσα στο Μέγαρο της Βουλής, για την υποδοχή και ενημέρωση των μαθητών που το επισκέπτονται.

2009 1 Νοεμβρίου : Πραγματοποιείται για πρώτη φορά αγώνα Φόρμουλα 1 στην πίστα του Άμπου Ντάμπι.

2012 1 Νοεμβρίου : Πεθαίνει η Στέλλα Κακογιάννη-Σουλιώτη, Υπήρξε η πρώτη γυναίκα δικηγόρος της Κύπρου, η πρώτη γυναίκα υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη και μόνη γυναίκα γενική Εισαγγελέας της Κύπρου. (Γεν. 1920)

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: