ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

308 μ.Χ. 11 Νοεμβρίου : Ο επίτιμος αυτοκράτορας Διοκλητιανός συσκέπτεται στο Καρνούντο με τον Γαλέριο, Αύγουστο της Ανατολής, και τον Μαξιμιανό, πρώην Αύγουστο της Δύσης, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

405 μ.Χ. 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αρσάκιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο τον εξορισθέντα για δεύτερη φορά Ιωάννη Α΄ τον Χρυσόστομο, σε ηλικία περίπου 80 ετών. Ήταν αδελφός του Πατριάρχη Νεκταρίου, προκατόχου του Ιωάννη και καταγόταν και αυτός από την Ταρσό της Κιλικίας.

826 μ.Χ. 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, Βυζαντινός μοναχός και συγγραφέας. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης έζησε στα τέλη του 8ου και τις αρχές του 9ου αιώνα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και η μνήμη του εορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 759 και ήταν μοναχός, συγγραφέας και μέγας υπερασπιστής των εικόνων. Αρχικά διετέλεσε ηγούμενος στη Μονή Σακκουδίωνος στην Προύσα, όπου διαδέχτηκε τον θείο του Πλάτωνα. Ο θείος του και η μητέρα του, που ονομαζόταν Θεοκτίστη του ενέπνευσαν την αγάπη του προς το μοναχικό βίο.

1028 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Η’, αδελφός του Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου. Στον θρόνο ανεβαίνει ο Ρωμανός Γ’ Αργυρός.

1154 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σάντσο Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας. Ο Σάντσο Α΄ (Κόιμπρα, 11 Νοεμβρίου 1154 – 26 Μαρτίου 1211) ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Πορτογαλίας (1185-1212). Γιος και διάδοχος του ιδρυτή της Πορτογαλικής δυναστείας Αλφόνσου Α΄ Ενρίκες και της συζύγου του, Μωντ της Σαβοΐας.

1215 11 Νοεμβρίου : Η Δ’ Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το δόγμα της μετουσίωσης, σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού.

1220 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ. Αλφόνσος κόμης του Πουατιέ (11 Νοεμβρίου 1220 – 21 Αυγούστου 1271) και της Τουλούζης, γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου H’ του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης, αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ’ του Αγίου και του Καρόλου του Ανδεγαυού.

1748 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Κάρολος Δ’, Βασιλιάς της Ισπανίας. Ο Κάρολος Δ΄ (11 Νοεμβρίου 1748 – 20 Ιανουαρίου 1819) ήταν βασιλιάς της Ισπανίας (1788 – 1808). Ήταν ο δεύτερος γιος του Βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄ και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας.

1821 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1821 στη Μόσχα.Ο πατέρας του ήταν γιος κληρικού, και δεν ήταν αριστοκράτης. Σύμφωνα με την παράδοση της εποχής θα έπρεπε να γίνει και αυτός κληρικός, κατόρθωσε όμως να σπουδάσει ιατρική, έγινε στρατιωτικός γιατρός και με τη σταδιοδρομία του αυτή μπήκε στην κληρονομική αριστοκρατία. Φεύγοντας από τη στρατιωτική υπηρεσία τελείωσε την καριέρα του ως διευθυντής ενός πτωχοκομείου στη Μόσχα. Έτσι η κοινωνική αφετηρία του Ντοστογιέφσκι βρισκόταν κατά κάποιον τρόπο στο σύνορο της αριστοκρατίας και των Rasnotchinzen, (που κατά λέξη μεταφράζεται άνθρωποι από άλλη τάξη) οι οποίοι είναι άτομα του μη αριστοκρατικού μεσαίου στρώματος, με προσωπικές ικανότητες και επιτεύγματα, τα οποία είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν πρόσβαση στο ανώτερο στρώμα, κυρίως ως καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, δάσκαλοι (ιδίως οικοδιδάσκαλοι), γιατροί, επίσης σε άλλα επαγγέλματα διανοουμένων που ως προϋπόθεση είχαν ένα υψηλότερο πνευματικό επίπεδο. Έτσι, ο πατέρας του ήταν «ευγενής πρώτης γενιάς κι από νομική άποψη ανήκε στα προνομιούχα ανώτερα στρώματα, χωρίς όμως κοινωνικό status.» Ο πατέρας του Ντοστογιέφσκι θα αγοράσει το 1831 ένα μεγάλο αγρόκτημα με τρία χωριά και για να εξασφαλίσει την οικογένειά του και για να έχει πρόσβαση στην αριστοκρατία. Έτσι ο νεαρός Φιοντόρ «δεν μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και στη στέρηση» αλλά μέσα σε συνεχείς οικονομικούς υπολογισμούς και παρατηρώντας την πραγματική φτώχεια στους ασθενείς του πτωχοκομείου. Ο πατέρας του θα δολοφονηθεί το 1839 επειδή ήταν ιδιαίτερα μισητός από τους χωρικούς λόγω του σκληροτράχηλου και αυταρχικού του χαρακτήρα. Ο Ντοστογιέφσκι ύστερα από μία αρχική κατ΄οίκον διδασκαλία πήγε οικότροφος σε δύο σχολεία στη Μόσχα, ένα από τα οποία γαλλικό. Όταν τέλειωσε το σχολείο συνέχισε τις σπουδές του στην Πετρούπολη σε κρατική στρατιωτική σχολή μηχανικών και για σύντομο χρονικό διάστημα άσκησε αυτό το επάγγελμα. Το 1843 αποχωρόντας οριστικά από αυτό το επάγγελμα έλαβε την απόφαση να ασχολήθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Αυτό δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας, η οποία ξεκινούσε από τα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσής του: σταθερός ήταν ο προσανατολισμός του στη λογοτεχνία.

1822 11 Νοεμβρίου : Απεβίωσεν στο Μεσολόγγιον ο την 4 Ιουλίου τραυματισθείς στρατηγός Γερμανός και φιλέλληνας Νόρμαν.

1822 11 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες της Πελοποννήσου υπό τους Πετρόμπτεην και Ζαΐμην μετά 700 οπλοφόρων ενισχύουν την φρουρά του πολιορκουμένου Μεσολογγίου.

1825 11 Νοεμβρίου : Ο Ιμβραήμ καταλαμβάνει τα Λεχαινά και Ανδραβίδα Ηλείας.

1826 11 Νοεμβρίου : Η προσωρινή Ελληνική Κυβέρνησις μεταφέρεται έκ Ναυπλίου είς Αίγιναν.

1831 11 Νοεμβρίου : Εκτελείται στην αγχόνη ο Νατ Τέρνερ, Αμερικάνος σκλάβος που οργάνωσε εξέγερση στην Βιρτζίνια με αποτέλεσμα με σκοτωθούν περίπου 60 λευκοί και πάνω από 100 έγχρωμοι.

1855 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Σόρεν Κίρκεγκαρντ, Δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού. (Γεν. 5/5/1813).

1863 11 Νοεμβρίου : Συνθήκη τού Λονδίνου, μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Πρωσσίας καί Αυστρίας. Διά ταύτης αι Ιόνιοι νήσοι παρεχωρήθησαν είς τήν Ελλάδα.

1867 11 Νοεμβρίου : Μετά την τέλεση των γάμων του στις 15/27 Οκτωμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου-Όλγας, καταφθάνει στην Ελλάδα με το σκάφος ‘’Μεσολόγγιον’’. Το βασιλικό ζεύγος εγκαθίσταται στα Ανάκτορα. Πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναδιάταξης του κτηρίου, κυρίως στους χώρους της ενδιαίτησης των βασιλέων.

1868 11 Νοεμβρίου : Η Βουλή ψηφίζει τον Νόμο Σ [Κόππα] (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/16.11.1868) που κυρώνει τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 1868 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κληρονόμων του Βασιλιά Όθωνα, με την οποία αναγνωρίσθηκε χρέος της χώρας 4.500.000 δραχμών για την ανέγερση των Ανακτόρων στην Αθήνα, την αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων και την οικοδόμηση άλλων κτηρίων. Το χρέος θα εξοφληθεί σε 8 χρόνια με τόκο 4%. Το ποσό θα καταβάλλεται στη Βασίλισσα Αμαλία και μετά τον θάνατο αυτής στους κληρονόμους του Βασιλιά Όθωνα.

1868 11 Νοεμβρίου : Οι πρώτοι αγώνες στίβου στην Αμερική διεξάγονται στο κλειστό στάδιο Empire Skating Rink της Νέας Υόρκης.

1869 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’, που συνέπραξε με το φασίστα Μουσολίνι.

1871 11 Νοεμβρίου : Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Αγγλίας αποκλειστικά από ομάδες που προέρχονται από το Νότο: Κρύσταλ Πάλας – Χίτσιν (0-0) και Σίβιλ Σέρβις – Μπαρνς, όπου όμως οι πρώτοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδα.

1875 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ανατόλι Λουνατσάρσκι, ρώσος επαναστάτης, πρώτος επίτροπος των Σοβιέτ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. (Θαν. 26/12/1933).

1880 11 Νοεμβρίου : Στη Μελβούρνη εκτελείται δια απαγχονισμού ο θρυλικός Ιρλανδός παράνομος Νεντ Κέλι.

1885 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζορτζ Πάτον, Αμερικανός στρατηγός, που διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1912 -νεαρός υπολοχαγός τότε- αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο και κατετάγη πέμπτος, αφού απέτυχε στη σκοποβολή. (Θαν. 21/12/1945).

1887 11 Νοεμβρίου : Εκτελούνται τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου το Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για τους: Όγκαστ Σπις (32 ετών), Άλμπερτ Πάρσονς (49 ετών), Άντολφ Φίσερ (39 ετών) και Τζορτζ Ένγκελ (61 ετών).

1903 11 Νοεμβρίου : Σέρβοι εισβάλλουν στον Ελληνικό ναό των Σκοπίων την ώρα της θείας λειτουργίας, και επιτίθενται με μαχαίρια και ρόπαλα εναντίων των εκκλησιαζομένων ομογενών.

1907 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ορέστης Λάσκος, Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ποιητής. Ο Ορέστης Λάσκος (11 Νοεμβρίου 1907- 17 Οκτωβρίου 1992) ήταν ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Ηταν αδελφός του ήρωα του Β’ παγκοσμίου πολέμου Βασίλη Λάσκου. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα και ακολούθησε αρχικά στρατιωτική καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό την οποία και αργότερα εγκατέλειψε. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του Ελληνικού βωβού κινηματογράφου, γύρισε μια από τις πρώτες ταινίες στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου, την ταινία Δάφνις και Χλόη που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή σε γυμνές σκηνές. Έγραψε μεταξύ άλλων, τα έργα: Αγριόχηνες, Τάα – Ρόα, Φρεγάτα και Πλοίαρχος Λάσκος. Σύζυγος του η ελληνίδα ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου.

1911 11 Νοεμβρίου : Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βρετανίας, η Ρωσία εισβάλει στη βόρεια Περσία.

1912 11 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στόλος καταλαμβάνει δι’ αγημάτων τήν Χίον, έπειτα από πείσμονα αντίστασιν τής εκεί Τουρκικής φρουράς. Την επομένη απελευθερώνεται η πόλη Χίος και η Τουρκική φρουρά (37 αξιωματικοί και 1.800 οπλίτες) αναγκάζεται να παραδοθεί στις 21-12-1912. Κατά τάς διεξαχθείσας επιχειρήσεις, εφονεύθησαν ό ανθυποπλοίαρχος Ν. Ρίτσος, ό σημαιοφόρος Ι. Παστρικάκης καί περί τούς 20 στρατιώται καί ναύται (πρώτος Βαλκανικός πόλεμος).

1912 11 Νοεμβρίου : Εβαπτίσθη έν Φαλήρω παρά τού υπουργού τών Ναυτικών Ν. Στράτου τό υδροπλάνον «Ναυτίλος», αγορασθέν παρά τής κυβερνήσεως ολίγον μετά τήν κήρυξιν τού κατά τής Τουρκίας πολέμου. Μέ τό υδροπλάνον αυτό οί αεροπόροι Κ. Μουτούσης καί Α. Μωραϊτίνης επέταξαν βραδύτερον (24—1—1913) μέχρι τού τουρκικού ναυστάθμου τού Νιαγαρά. Ήτο τό πρώτον υδροπλάνον, τό οποίον εχρησιμοποιήθη είς πολεμικάς επιχειρήσεις.

1912 11 Νοεμβρίου : Απελευθέρωση της Καστοριάς από τον Ελληνικό Στρατό.

1912 11 Νοεμβρίου : Επανάσταση της νήσου Σάμου (μετά την νικηφόρα μάχη του Μπαϊρακτάρη) υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη και κήρυξη της ενώσεως της νήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Η Σαμιακή βουλή καταργεί το καθεστώς της ηγεμονίας και κηρύττει την ένωση με το Ελληνικό βασίλειο. Επίσημα αναγνωρίζεται η ένωση την 23η Μαρτίου 1913. Μετά την ένωση ο Σοφούλης έγινε πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Σάμου μέχρι το 1914 και στη συνέχεια Γενικός Διοικητής Μακεδονίας.

1916 11 Νοεμβρίου : Στις 11/24 Νοεμβρίου 1916 η ολοκληρωμένη Προσωρινή Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές δυνάμεις.

1918 11 Νοεμβρίου : Ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει. Άφησε πίσω του 8,5 εκατομμύρια μάχιμους και 13 εκατομμύρια άμαχους νεκρούς. 1918 Oι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1918 11 Νοεμβρίου : Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής του 1918 στην Κομπιέν στον Γερμανό Χερτεμπέργκερ με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την «ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα» του έτους εκείνου. Την ίδια μέρα παραιτείται από τον θρόνο του ο Γουλιέλμος Β΄ Τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας.

1918 11 Νοεμβρίου : Ο Τζόζεφ Πιλούντσκι κηρύσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

1919 11 Νοεμβρίου : Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων Τούρκων.

1919 11 Νοεμβρίου : Ο Κεμάλ κηρύσσει επίσημα πόλεμο εναντίον της Ελλάδος και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

1920 11 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία προβαίνει σε μικροεπιχειρήσεις αναγνωρίσεως των θέσεων του εχθρού.

1921 11 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921 11 Νοεμβρίου : Στις ΗΠΑ, αφιερώνεται ο πρώτος τάφος στον άγνωστο στρατιώτη, σε ειδική τελετή για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1924 11 Νοεμβρίου : Ο πρωθυπουργός Αλ. Παπαναστασίου ανακηρύσσει την Α’ Ελληνική Δημοκρατία.

1932 11 Νοεμβρίου : Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στη Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1938 11 Νοεμβρίου : Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.

1940 11 Νοεμβρίου : Το τζιπ, που εξελίχθηκε από τις δυνάμεις του μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από τον Γουίλις, κάνει το ντεμπούτο του. Η ιστορία του ξεκινά τον Φεβρουάριο του 1940, όταν ο Αμερικανικός στρατός ζήτησε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τρεις εταιρείες ανταποκρίθηκαν και 9 μήνες αργότερα το πρώτο όχημα αυτού του τύπου βγήκε από τη γραμμή παραγωγής (11 Νοεμβρίου 1940).

1940 11 Νοεμβρίου : Οι Ελληνικές δυνάμεις στον τομέα της Ηπείρου δια θυελλώδους επιθέσεως ανακαταλαμβάνουν την μονή Σωσσίνου.

1940 11 Νοεμβρίου : Εις τους άλλους τομείς διεξάγονται σφοδρές μάχες.

1940 11 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα, το Κιλκίς και τα Ιωάννινα.

1942 11 Νοεμβρίου : Η Τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1942 11 Νοεμβρίου : Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο ελεύθερο μέχρι τότε κομμάτι της Γαλλίας κυριεύοντας το Βυσί και τη Λιμόζ και φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας.

1943 11 Νοεμβρίου : Στη Γαλλία, οι Γερμανοί διαλύουν αντιναζιστική πορεία στην Γκρενόμπλ.

1944 11 Νοεμβρίου : Η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές, τίθεται σε κυκλοφορία.

1945 11 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που ανέτρεψαν το δικτάτορα Σομόσα, και Πρόεδρος της Νικαράγουα από το 1984 έως το 1990.

1947 11 Νοεμβρίου : Ο Ιάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το Ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι. Ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης, που σταδιοδρόμησε στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής στη Γαλλία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1946, ενώ συγχρόνως έκανε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στη μουσική.

1949 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Λουκάς Κανακάρης – Ρούφος, Έλληνας πολιτικός. Ο Λουκάς Κανακάρης – Ρούφος (1878 – 11 Νοεμβρίου 1949) ήταν Πατρινός πολιτικός, ο οποίος είχε εκλεγεί πολλάκις βουλευτής και είχε συμμετάσχει σε πολλές κυβερνήσεις με την ιδιότητα του υπουργού. Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν δευτερότοκος γιος του Θάνου Κανακάρη – Ρούφου, δημάρχου Πατρέων, βουλευτή και γόνου της αρχοντικής οικογένειας Ρούφου, και της Κυριακής Προβελέγγιου, αδερφής του ποιητή και βουλευτή Αριστομένη Προβελέγγιου.

1950 11 Νοεμβρίου : Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων αναχωρεί είς τήν Κορέαν, διά νά μετάσχη είς τάς εκεί επιχειρήσεις. Φθάνει στην Ιαπωνία την 1η Δεκεμβρίου 1950. Η Ελλάδα συνδράμει τα Ηνωμένα Έθνη στέλνοντας στη Νότια Κορέα το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών που αποτελείται από οκτώ DACOTA C-47 και 67 αξ)κούς και οπλίτες. Μέχρι το Μάιο του 1955 το 13ο Ελληνικό Σμήνος πραγματοποιεί 2.916 πολεμικές αποστολές κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες και διακρίνεται για την τόλμη και την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων του. Οι απώλειες του ελληνικού σμήνους στη Νότιο Κορέα περιορίζονται σε 12 Αξκούς και Υπξκούς και τέσσερα αεροσκάφη. Τα πληρώματα που συμμετέχουν και εναλλάσσονται περιοδικά σ’ αυτόν τον ανελέητο αγώνα, τιμούνται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας.

1950 11 Νοεμβρίου : Απέθανεν ό Αλέξανδρος Διομήδης. Είχε διατελέσει διοικητής τής Εθνικής Τραπέζης και ακολούθως τής Τραπέζης τής Ελλάδος, πρόεδρος τού Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου, υπουργός καί πρωθυπουργός. Είχεν εκλεγή επίσης μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών.

1953 11 Νοεμβρίου : Γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα επίδειξη τηλεόρασης σε εργοστάσιο της Καλλιθέας.

1955 11 Νοεμβρίου : Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, ότι όλοι οι κριτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να δίνουν όρκο αμεροληψίας για να αντιστρέψουν την άποψη, ότι υποστηρίζουν τους αθλητές της χώρας τους στους αγώνες

1962 11 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.

1970 11 Νοεμβρίου : Οι ΗΠΑ παραδίδουν τη μεγάλη βάση τους στο Λονγκ Μπινχ στους Νοτιοβιετναμέζους, σηματοδοτώντας το τέλος της άμεσης Αμερικανικής ανάμιξης στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

1973 11 Νοεμβρίου : Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

1979 11 Νοεμβρίου : Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Σάχη, την ίδια ώρα, που ισλαμιστές φοιτητές κρατούν περισσότερους από 60 ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

1990 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά. Ο Γιάννης Ρίτσος (Μονεμβασιά 1 Μαΐου 1909 – Αθήνα 11 Νοεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του.

1990 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών ο Αλέξης Μινωτής. Κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με τεράστια συμβολή στην προαγωγή του νεοελληνικού θεάτρου. Ο Αλέξης Μινωτής γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1898 στα Χανιά της Κρήτης, σε μικροαστικό περιβάλλον εμπόρων και μικροεπιτηδευματιών. Το πραγματικό όνομά του ήταν Αλέξης Μινωτάκης.

1991 11 Νοεμβρίου : Το ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθετεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

1992 11 Νοεμβρίου : Την άμεση αποφυλάκιση του εκδότη της εφημερίδας «Αυγή», Λευτέρη Βουτσά, ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο εκδότης είχε προφυλακιστεί για οφειλές της εφημερίδας προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

1993 11 Νοεμβρίου : Στην Ελβετική δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, ζητώντας ν αναγνωριστεί ως ο μόνος διαχειριστής και επικαρπωτής της κληρονομιάς της κόρης του Αθηνάς, έως ότου ενηλικιωθεί.

1995 11 Νοεμβρίου : Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση Ατούν.

1996 11 Νοεμβρίου : Σημαντικά λείψανα οικισμού της μέσης γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στο λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον αποικισμό του 8ου π.Χ. αιώνα στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα.

1997 11 Νοεμβρίου : Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

2000 11 Νοεμβρίου : 160 νεκροί στις Άλπεις όταν παίρνει φωτιά ο σιδηρόδρομος τη στιγμή που διέσχιζε σήραγγα.

2002 11 Νοεμβρίου : Το σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2004 11 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γιάσερ Αραφάτ, (Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό όνομά του), ηγετική μορφή του Παλαιστινιακού αγώνα και πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου. (Γεν. 4/8/1929).

2007 11 Νοεμβρίου : Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: