ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

333 π.Χ. 12 Νοεμβρίου : Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό. (Η Μάχη της Ισσού).

764 μ.Χ. 12 Νοεμβρίου : Θιβετιανά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Τσανγκ-αν, την πρωτεύουσα της Κινεζικής Δυναστείας Τανγκ, για 15 ημέρες.

1028 12 Νοεμβρίου : Ο Ρωμανός Γ΄ ο Αργυρός, πρώτος σύζυγος της κόρης του Κωνσταντίνου Η΄, Ζωής, ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1035 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Κνούτος, βασιλιάς της Αγγλίας. Ο Κνούτος ή Κανούτος ήταν περίφημος Βίκινγκ Δανός βασιλιάς της Αγγλίας (1016-1035), της Δανίας (1018 – 1035), της Νορβηγίας (1026 – 1035) και εν μέρει της Σουηδίας. Οι μεγάλες επιτυχίες του στον στρατιωτικό τομέα, η ασταμάτητη αύξηση της δύναμης του απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ηγεμόνες, οι διπλωματικές επιτυχίες του με τον πάπα και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του έδωσαν τον τίτλο του αυτοκράτορα του βορρά. Ήταν γιος του βασιλιά της Δανίας Σβεν του διχαλογένη από άγνωστη μητέρα, ίσως η Σίγκριντ Στοράντα, η οποία εικάζεται ότι ήταν Σλάβα Πολωνή πριγκίπισσα. Η ημερομηνία γέννησης του άγνωστη εικάζεται ότι είναι μεταξύ 980 – 990.

1434 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού, βασιλιάς της Νάπολης. Ο Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού (1403 – 1434) ήταν βασιλιάς της Νάπολης (1417-1426), κόμης της Προβηγκίας, Πεδεμοντίου, Μαιν, δούκας του Ανζού (1417 – 1434) και δούκας της Καλαβρίας (1426 – 1434). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάνδης της Αραγωνίας διεκδικήτρια των τεσσάρων βασιλείων.

1595 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Τζων Χώκινς, Άγγλος ναυτικός. Ο Τζων Χώκινς ή Χόκινς (John Hawkins, 1532-1595) υπήρξε σημαντικός Άγγλος ναυτικός, όπως και ο γιος του, Ριχάρδος Χώκινς (1562-1622). Κατά τα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας του ήταν κουρσάρος και δουλέμπορος και επιχειρούσε επιδρομές κατά των Πορτογαλικών κτήσεων στην Αφρική και στη συνέχεια κατά των Ισπανικών στην Αμερική.

1726 12 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεομάρτυρα Σάββα από την Νίγδη της Μικράς Ασίας. Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1726 και καταγόταν από τη Νίγδη της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού στην Κωνσταντινούπολη. Τον αποκεφάλισαν οι ασεβείς στις 12 Νοεμβρίου 1726 στην τοποθεσία Κουτσούκ Καραμάνι , κινούμενοι από φθόνο, διότι ο Άγιος με την τίμια εργασία του, είχε γίνει πολύ πλούσιος και ήθελαν να σφετεριστούν την περιουσία του. Ενταφιάστηκε στο Εγρί καπί και η μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου..

1729 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ (Louis Antoine de Bougainville) (12 Νοεμβρίου 1729 – 31 Αυγούστου 1811) ήταν Γάλλος στρατιωτικός και εξερευνητής. Γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν γιος συμβολαιογράφου. Το 1755 εστάλη στο Λονδίνο ως γραμματέας στη γαλλική πρεσβεία, και έγινε μέλος της βασιλικής κοινωνίας. Το 1756 ταξίδεψε στον Καναδά ως καπετάνιος του dragoons, βοηθός του μαρκήσιου Ντε Μονκάλμ (de Montcalm). Συμμετείχε ενεργά στη κατάληψη του οχυρού Oswego το 1756 και στη μάχη του οχυρού Γουίλιαμ Χένρυ (William Henry) το 1757. Πληγώθηκε το 1758 στην μάχη της Κάριλον (Battle of Carillon). Τον επόμενο χειμώνα επέστρεψε στη Γαλλία, μετά από διαταγές του μαρκήσιου, για να παραλάβει τους πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους για την αποικία. Κατά τον αποικιακό πόλεμο με τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ανταμείφθηκε με το σταυρό του Σαιντ Λούις και επέστρεψε στον Καναδά το επόμενο έτος με τον βαθμό του συνταγματάρχη.

1732 12 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι σφάζουν τον νεομάρτυρα Νικόλαο από την Κωνσταντινούπολη. Δέν διασώθηκε ιδιαίτερο υπόμνημα, αλλά μνημονεύεται στούς Συναξαριστές. Είναι γνωστό, ὅτι ανήκε στήν ενορία των Έξη Μαρμάρων ΚΠόλεως. Ἡ μνήμη του τιμάται τήν 12η Νοεμβρίου.

1793 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί, Γάλλος αστρονόμος, μαθηματικός και πολιτικός. Ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί (Jean Sylvain Bailly, Παρίσι, 15 Σεπτεμβρίου 1736 – 12 Νοεμβρίου 1793) ήταν Γάλλος πολιτικός, επιστήμονας και λόγιος. Διετέλεσε δήμαρχος Παρισίων μέχρι το θάνατό του. Μελέτησε αστρονομία και λογοτεχνία. Έδωσε, ως δήμαρχος Παρισιού, διαταγή στη γαλλική εθνοφρουρά να πυροβολήσει ενάντια στους διαδηλωτές που ζητούσαν την έκπτωση του βασιλιά. Καταδικάστηκε σε θάνατο και καρατομήθηκε στην γκιλοτίνα. Το όνομα Μπεγί δόθηκε αργότερα σε κρατήρα της σελήνης.

1799 12 Νοεμβρίου : Ο Αμερικανός αστρονόμος, Andrew Ellicott Douglass, είναι ο πρώτος, που καταγράφει μια καταιγίδα μετεωριτών.

1821 12 Νοεμβρίου : Ο Καρά Αλήμπεης θανατώνει εις Κων/νούπολιν 30 αιχμαλώτους Γαλαζειδιώτας.

1824 12 Νοεμβρίου : Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, κατά την διάρκεια συμπλοκής με τους οπαδούς του Κουντουριώτη έξω από την Τριπολιτσά, αποθνήσκει. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.

1825 12 Νοεμβρίου : Ναυμαχία το Δραγαμέστου. Ο Ανδρέας Μιαούλης κατορθώνει νά διασπάση τόν κλοιόν τών Τουρκικών πλοίων, άτινα είχον αποκλείσει τό Μεσολόγγι καί νά διαβιβάση τρόφιμα είς τούς πολιορκουμένους.

1826 12 Νοεμβρίου : Έξω της Δομβραίνης Θηβών οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκην δίνουν μάχη εναντίον των Τούρκων. Την μάχη ουδείς εκέρδισε.

1833 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Αλεξάντρ Μποροντίν, Ρώσος συνθέτης και χημικός μέλος της ομάδας των «Πέντε». Διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως χημικός..

1840 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ογκίστ Ροντέν, Γάλλος γλύπτης. (Θαν. 17/11/1917). Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin,12 Νοεμβρίου 1840 – 17 Νοεμβρίου 1917) ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

1842 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζον Ουίλιαμ Στρατ, Άγγλος φυσικός. Ο Τζον Ουίλιαμ Στρατ, 3ος Βαρώνος Ρέιλι (John William Strutt Rayleigh, 12 Νοεμβρίου 1842-30 Ιουνίου 1919), Μέλος του Τάγματος της Αξίας, ήταν Άγγλος φυσικός ο οποίος μαζί με τον Σερ Ουίλιαμ Ράμσεϊ ανακάλυψε το στοιχείο αργό, ανακάλυψη για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1904. Ο Στρατ ανακάλυψε επίσης το φαινόμενο που σήμερα ονομάζεται διάχυση Ρέιλι, το οποίο εξηγεί γιατί ο ουρανός έχει μπλε χρώμα.

1850 12 Νοεμβρίου : Ο Νικόλαος Ζαχαρίτας είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 28 Αυγούστου του 1851.

1866 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σουν Γιατ-Σεν, Κινέζος επαναστάτης και πολιτικός. Ο Σουν Γιατ-Σεν ήταν Κινέζος επαναστάτης και πολιτικός ηγέτης. Ως πρωτεργάτης της δημιουργίας της Εθνικιστικής Κίνας, αναφέρεται συχνά ως Πατέρας της Κινεζικής Δημοκρατίας. Ο Σουν έπαιξε οργανικό ρόλο στην ανατροπή της Δυναστείας Μαντσού, την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας. Ήταν ο πρώτος προσωρινός πρόεδρος όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κίνας το 1912 και αργότερα υπήρξε συνιδρυτής του Κουομιντάνγκ του οποίου υπήρξε ο πρώτος ηγέτης του. Ο Σουν έπαιξε ενωτικό ρόλο στην μετα-αυτοκρατορική Κίνα και παραμένει ο μοναδικός Κινέζος πολιτικός του 20ου αιώνα που τυγχάνει του μεγάλου σεβασμού των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Πορθμού της Ταϊβάν.

1867 12 Νοεμβρίου : Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’, όστις είχε τελέσει τους γάμους του έν Πετρουπόλει, αφικνείται μετά τής βασιλίσσης Όλγας είς Αθήνας.

1881 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, Γερμανός στρατάρχης. Ο Μαξιμίλιαν Μαρία Γιόζεφ Καρλ Γκάμπριελ Λαμοράλ Ραϊχσφράιχερ φον ουντ τσου Βάιχς αν ντερ Γκλον (Maximilian Maria Joseph Karl Gabriel Lamoral Reichsfreiherr von und zu Weichs an der Glon) (12 Νοεμβρίου 1881 στο Ντεσάου, 27 Σεπτεμβρίου 1954 στον Πύργο Ρέζμπεργκ στο Μπόρνχαϊμ–Ρέζμπεργκ κοντά στη Βόννη) ήταν Γερμανός στρατιωτικός, που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασε τον βαθμό του στρατάρχη. Γόνος παλιάς γερμανικής αριστοκρατικής οικογένειας, Βαυαρός στην καταγωγή και πιστός καθολικός, ο Βάιχς έμεινε ορφανός από πατέρα σε νεαρή ηλικία και ακολούθησε τη σταδιοδρομία του αξιωματικού του Ιππικού. Ήταν από τους ελάχιστους που επελέγησαν για επιτελική εκπαίδευση στον Αυτοκρατορικό Γερμανικό Στρατό και από τους ακόμα λιγότερους που κατάφεραν να την ολοκληρώσουν επιτυχώς

1894 12 Νοεμβρίου : Σύστασις τής «Εθνικής Εταιρείας», ήτις απέβλεπεν είς τήν «αναζωπύρησιν τού εθνικού φρονήματος, τήν επαγρύπνησιν επί τών συμφερόντων τών υποδούλων Ελλήνων και τήν προπαρασκευήν πρός απελευθέρωσιν αυτών». Τόν πυρήνα της, όστις είχε συμπηχθή από τής ανοίξεως, απετέλεσαν οί αξιωματικοί Χρ. Σολιώτης, Πέτρος Λυκούδης καί Αλ. Σοφιανός. Ο όρκος τής Εταιρείας ήτο ό ακόλουθος «Ορκίζομαι είς τό Ιερόν Ευαγγέλιον πίστιν είς τήν αγαπητήν Πατρίδα καί είς τό μεγαλείον της καί ότι ή δόξα της θά είναι ό παντοτινός λογισμός μου. Ορκίζομαι νά φυλάξω μυστικάς μέχρι τού τάφου μου τάς ενεργείας τής Εταιρείας και να μην ζητώ ποτέ νά μάθω ούτε ποίοι τήν κυβερνούν ούτε πώς κυβερνάται. Ορκίζομαι νά χύσω τό αίμα μου άν διαταχθώ προς απελευθέρωσιν τών σκλαβωμένων αδελφών μου καί νά προσφέρω ό,τι δύναμαι χάριν το ιερού σκοπού τής Εθνικής Εταιρείας».

Ο όρκος των μελών

* Παρατίθεται ο όρκος των μελών της Εθνικής Εταιρίας, (εμφανές το πνεύμα και οι σκοποί της), που έδιναν κατά την ένταξή τους σ΄ αυτήν:

Ορκίζομαι
εις το ιερόν ευαγγέλιον
πίστιν εις την αγαπητήν πατρίδα
και εις το μεγαλείον της
και ότι η δόξα της θα είναι
ο παντοτεινός λογισμός μου.
ορκίζομαι
να φυλάξω μυστικάς μέχρι του τάφου μου
τας ενεργείας της εταιρίας
και να μη ζητώ ποτέ να μάθω
ούτε ποιοί την κυβερνούν
ούτε πως κυβερνάται
ορκίζομαι
να χύσω το αίμα μου,
αν διαταχθώ, προς απελευθέρωσιν
των σκλαβωμένων αδελφών μου
και να προσφέρω ότι δύναμαι, χάριν του
Αγίου Σκοπού της “Εθνικής Εταιρίας”.

1896 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας μουσουργός. (Γεν. 1814). Κερκυραίος μουσουργός και κιθαριστής. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Επτανησιακής Σχολής, με σημαντική συμβολή στη νεοελληνική κλασική μουσική και τη μουσική παιδεία. Γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας το 1814. Έμαθε τις πρώτες νότες κοντά στον συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, Νικόλαο Χαλκιόπουλο – Μάντζαρο και συνέχισε τις σπουδές του στη Νάπολη και το Μιλάνο. Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα το 1840 δίδαξε για περίπου 20 χρόνια στο Κερκυραϊκό Ωδείο (1841-1859) και μαζί με τον Αντώνιο Λιβεράλη ίδρυσε τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (12 Σεπτεμβρίου 1840). Ο πιο σπουδαίος από τους μαθητές του υπήρξε ο Σπύρος Σαμάρας, ο συνθέτης του «Ολυμπιακού Ύμνου». Ο Ξύνδας ήταν και εξαίρετος κιθαριστής. Έδωσε ρεσιτάλ στα μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα του Ελληνισμού (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Σμύρνη κ.α.), καθώς και στην Ιταλία.

1904 12 Νοεμβρίου : Το ανταρτικό σώμα του Ανθλγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα), μαζί με το σώμα του Ευθυμίου Καούδη εισβάλλουν στο Σκλήθρο Φλωρίνης και επιτίθενται εναντίον οικίας όπου γινόταν γάμος σημαντικού στελέχους του VMRO και παρεβρισκόταν ο αρχικομιτατζής Κόλε. Στην μάχη που ακολουθεί εξοντώνονται 12 ένοπλοι κομιτατζήδες και εξαφανίζεται η Βουλγαρική οργάνωση της περιοχής.

1905 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται στη Λευκωσία ο συνθέτης και παιδαγωγός Σόλων Μιχαηλίδης.

1912 12 Νοεμβρίου : Οι Ελληνικές δυνάμεις εκδιώκουν τους Τούρκους από την Καστοριά και φέρνουν στην πόλι την Ελευθερία της.

1912 12 Νοεμβρίου : Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει τελικώς την πόλη της Χίου και συνεχίζει τις επιχειρήσεις προς το εσωτερικό της νήσου.

1912 12 Νοεμβρίου : O υποπλοίαρχος Aργυρόπουλος, κυβερνήτης του τορπιλοβόλου «14» βυθίζει την Τουρκική κανονιοφόρο «Tραπεζούντα».

1918 12 Νοεμβρίου : Μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα Κάρολου Α’, η Γερμανική Αυστρία ανακηρύσσεται με νόμο ως δημοκρατικό κράτος και μέλος της νέας Γερμανικής Δημοκρατίας.

1919 12 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1919 12 Νοεμβρίου : Αποκαλύπτεται συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος, από απότακτους αξιωματικούς. Σκοπός τους ήταν η δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1920 12 Νοεμβρίου : Η Ιταλία και το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υπογράφουν τη Συνθήκη του Ραπάλο, με την οποία ρυθμίζουν τις συνοριακές τους διαφορές.

1920 12 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921 12 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1922 12 Νοεμβρίου : Παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά και αναλαμβάνει νέα στρατιωτική Κυβέρνηση. Η επαναστατική επιτροπή μετονομάζεται σε ”Επανάσταση του 1922” και τελεί υπό την αρχηγία του Νικολάου Πλαστήρα.

1922 12 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός αρχίζει να εγκαταλείπει την ανατολική Θράκη.

1923 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. (Γεν. 22/6/1837).

1923 12 Νοεμβρίου : Συλλαμβάνεται ο Αδόλφος Χίτλερ, μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα στην Μπυραρία του Μονάχου.

1927 12 Νοεμβρίου : Ο Λέων Τρότσκι διαγράφεται από το ΚΚΣΕ και ο Στάλιν γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.

1929 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται η Γκρέις Κέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός. Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ κι έγινε πριγκίπισσα του Μονακό. (Θαν. 14/9/1982).

1933 12 Νοεμβρίου : Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες.

1934 12 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, ήρωας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς. (Θαν. 21/9/1956).

1935 12 Νοεμβρίου : Ο δρ. Εγκάς Μουνίζ πραγματοποιεί σε νοσοκομείο της Λισσαβόνας την πρώτη σύγχρονη εγχείρηση λοβοτομής. Το 1947 θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

1940 12 Νοεμβρίου : Ο Χίτλερ, κατόπιν τής οικτράς Ιταλικής αποτυχίας είς τό Αλβανικόν μέτωπον, διατάσει τό Γερμανικόν Γενικόν Έπιτελείον νά μελετήση καί προπαρασκευάση τήν επίθεσιν κατά τής Ελλάδος (πραγματοποιηθείσαν τον Απρίλιον τού επομένου έτους).

1940 12 Νοεμβρίου : Οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς στον τομέα Πίνδου Ελαίας εναντίον των Ιταλών εισβολέων.

1942 12 Νοεμβρίου : Παρελήφθη από τον Αντιπλοίαρχο Μ. Ιατρίδη το νέο Αντιτορπιλικό Μιαούλης III υπό μορφή δανεισμού. Τον Μάρτιο του 1943 κατέπλευσε στο Port Said, μετά τον περίπλου της Αφρικής. Συμμετείχε στον αποκλεισμό της Τύνιδας και στις επιχειρήσεις τις απόβασης της Σικελίας. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Νικιτιάδη. Στις 10 Οκτωβρίου 1943 διέσωσε το πλήρωμα του Βρετανικού Α/Τ ‘Πάνθηρ’. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του εμφυλίου. Επεστράφη στην Βρετανία το 1960.

1942 12 Νοεμβρίου : Το Ναυτικό των ΗΠΑ καταρρίπτει 30 από τα 31 ιαπωνικά αεροπλάνα στα Νησιά του Σολομώντα.

1944 12 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο ποιητής και κριτικός Τέλλος Άγρας, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου.

1944 12 Νοεμβρίου : Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανικά αεροπλάνα βυθίζουν στ’ ανοικτά της Νορβηγίας το θωρηκτό «Τίρπιτς», καμάρι του στόλου της ναζιστικής Γερμανίας.

1954 12 Νοεμβρίου : Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης. Υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο.

1960 12 Νοεμβρίου : Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως στο Σεχέμ του Ισραήλ.

1969 12 Νοεμβρίου : Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι απομακρύνεται από το Κόμμα του Κογκρέσου, επειδή κατηγορήθηκε για έλλειψη κομματικής πειθαρχίας.

1971 12 Νοεμβρίου : Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώνει ότι θα αποσύρει άλλους 45.000 Αμερικανούς στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1974 12 Νοεμβρίου : Η Νότια Αφρική αποβάλλεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξαιτίας της πολιτικής της υπέρ των φυλετικών διακρίσεων.

1979 12 Νοεμβρίου : Νέος σεισμός σημειώνεται στην Θεσπρωτία που αφήνει πίσω του 7.000 άστεγους.

1981 12 Νοεμβρίου : Καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1982 12 Νοεμβρίου : Μετά το θάνατο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο αρχηγός της KGB Γιούρι Αντρόποφ τον διαδέχεται στην ηγεσία του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1988 12 Νοεμβρίου : Ξεκινάει στην Θεσσαλονίκη η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού, η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 1984). Η συμφωνία, που έχει υπογραφεί μεταξύ FIDE και Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιάδων στην Ελλάδα κάθε 4 χρόνια, ενώ στα ενδιάμεσα θα τελούνται σε χώρες, που θα επιλέγει η FIDE. Η ομάδα της ΕΣΣΔ έρχεται αυτήν την φορά στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Gary Kasparov.

1990 12 Νοεμβρίου : Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους δυο πολίτες της, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για την ανατίναξη αεροσκάφους της PAN AM πάνω από τη Σκοτία το 1988.

1990 12 Νοεμβρίου : Ο Άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς – Λι (TBL για τους φίλους του) ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

1991 12 Νοεμβρίου : Ινδονησιακά στρατεύματα στο Ανατολικό Τιμόρ ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών, που τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

1992 12 Νοεμβρίου : Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2000, δύο εκατομμύρια θα είναι οι νεκροί από τον ιό του AIDS στην Ασία.

1992 12 Νοεμβρίου : Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δωρίζει ολόκληρη την συλλογή του από αντικείμενα του Μινωικού Πολιτισμού, στο Μουσείο Χανίων.

1993 12 Νοεμβρίου : Η Αθήνα παίρνει την ενδέκατη θέση στην γενική κατάταξη έρευνας για τις συνθήκες ζωής σε τριάντα Ευρωπαϊκές πόλεις.

1997 12 Νοεμβρίου : Στις ΗΠΑ, καταδικάζεται ο Πακιστανός Ραμζί Γιουσέφ κι ένας συνεργός του για τη βομβιστική επίθεση το Φεβρουάριο του 1993, κατά του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

2003 12 Νοεμβρίου : 19 Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αποφασίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων έπειτα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

2011 12 Νοεμβρίου : Η οικονομική κρίση οδηγεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: