ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

354 μ.Χ. 13 Νοεμβρίου : Γεννιέται o Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος και Άγιος της Χριστιανικής εκκλησίας, από τους σημαντικότερους θεολόγους του Χριστιανισμού. (Θαν. 28/8/430).

1002 13 Νοεμβρίου : Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσσεξ διατάσσει τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.

1093 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Μάλκολμ Γ’, βασιλιάς της Σκωτίας. Ο Μάλκολμ Γ΄ της Σκωτίας (26 Μαρτίου 1031 – 13 Νοεμβρίου 1093) ήταν βασιλιάς της Σκωτίας (1058 – 1093), μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του βασιλέως Ντάνκαν Α΄ της Σκωτίας. Η βασιλεία του υπήρξε η αρχή της Σκωτο–Νορμανδικής εποχής. Τα όρια του βασιλείου του Μάλκολμ στην εποχή του δεν επεκτείνονταν περισσότερο από αυτά του σημερινού βασιλείου της Σκωτίας. Για να το πετύχει έκανε μια σειρά από πολέμους με την Αγγλία. Εκτός από την κατάκτηση του βασιλείου της Νορθούμπρια δεν έκανε καμιά σημαντική επέκταση νοτιότερα.

1143 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Φούλκων, Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ. Ο Φούλκων Ε΄ του Ανζού ή Φούλκων των Ιεροσολύμων (Ανζού 1089 – Άκρα 13 Νοεμβρίου 1143) ήταν κόμης του Ανζού (1109 -1129) και βασιλιάς των Ιεροσολύμων (1131 – 1143). Υιός και διάδοχος του Φούλκωνος Δ΄ κόμητος του Ανζού και της Βερτράδης του Μονφόρ, η οποία χώρισε τον άντρα της (1092) προκειμένου να παντρευτεί τον βασιλιά της Αγγλίας Φίλιππο Α΄. Ήταν αρχικά αντίπαλος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Α΄ και υποστηρικτής του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΣΤ΄. Συμμάχησε με τον Ερρίκο (1127) όταν τακτοποιήθηκε ο γάμος του μεγαλύτερου γιου του Γοδεφρείδου με την κόρη του Ερρίκου Α΄, Ματίλντα, με πρωτοβουλία του ίδιου του Άγγλου βασιλιά που συμπαθούσε τον γιο του.

1160 13 Νοεμβρίου : Ο Λουδοβίκος Ζ´ της Γαλλίας παντρεύεται την Αδέλα της Καμπανίας.

1460 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Χένρι «ο πλοηγός» Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος, πρίγκιπας της Πορτογαλίας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού αποικιοκρατικού κύματος στην Αφρική. Ήταν τρίτος γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη Α΄ του μέγα, του ιδρυτή τηςΔυναστείας των Αβίς και της Φιλίππης του Λάνκαστερ, κόρης του Ιωάννη της Γάνδης. Σε ηλικία 21 ετών ενθάρρυνε τον πατέρα του να κατακτήσει την Θέουτα, λιμάνι στην βόρειαΑφρική, από το οποίο πειρατές έκαναν επιθέσεις στην Ιβηρική καταστρέφοντας τις ακτές. Η κατάκτηση της Θέουτα, πόλης στρατηγικής σημασίας για την χώρα του, δημιούργησε το ενδιαφέρον να εξερευνήσει την Μαυριτανία και τις Αφρικανικές ακτές νότια του Μαρόκου.

1572 13 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Κύριλλος Λούκαρις, Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 13 Νοεμβρίου του 1572. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ήπειρο. Στην αρχή μαθήτευσε κοντά στο Μελέτιο Βλαστό, ύστερα πήγε στη Βενετία, όπου σπούδασε κοντά στο Μάξιμο Μαργούνιο και στονΠαύλο Σάρπα, τον φοβερό αντίπαλο του Πάπα. Σε ηλικία 17 ετών μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία. Επισκέφτηκε την Γενεύη, Ολλανδία, και Γερμανία και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου μεταβαίνοντας στον θείο του Μελέτιο Πηγά έγινε κληρικός στην Αλεξάνδρεια το 1593 και μετονομάστηκε Κύριλλος.

1646 13 Νοεμβρίου : (ν. ημερ.) Κατάληψη της πόλεως του Ρεθύμνου από τις Τουρκικές δυνάμεις του Χουσεΐν Πασά, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον των Ενετών. Τό Ρέθυμνον, όπερ κατείχετο υπό τών Ενετών, μετά από διετή πόλεμο μεταξύ τους περιέρχεται διά συνθήκης είς τήν Τουρκίαν. Από τις 23 Ιουνίου του 1645 οι Τούρκοι είχαν φτάσει στο νησί με 450 πλοία και 50.000 στρατό.

1681 13 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν μπροστά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον αγιορείτη νεομάρτυρα Δαμασκηνό.

Ήταν ένας νεαρός ράφτης από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, ονομαζόμενος Διαμαντής. Ορφάνεψε από μικρός και παρασύρθηκε σε άσωτη ζωή («περιπατούσεν άτακτα» γράφει ο άγιος Νικόδημος, ίσως δηλαδή είχε γίνει και κακοποιός). Συνελήφθη από την Οθωμανική αστυνομία για κάποια παράνομη πράξη και, για να τη γλιτώσει, ασπάστηκε το Ισλάμ. Μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας όμως ένιωσε τύψεις για την αποστασία του και, με πόνο ψυχής, έφυγε στο Άγιο Όρος και μόνασε στη μονή της Μεγίστης Λαύρας με το όνομα Δαμασκηνός.

Μετά από τουλάχιστον δώδεκα χρόνια πικρής μετάνοιας, που τον οδήγησε σε αυστηρή άσκηση, αποφάσισε να ομολογήσει δημόσια την επιστροφή του στο χριστιανισμό, παρακινημένος από τα λόγια του Χριστού «όποιος με ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους, θα τον ομολογήσω κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον εν ουρανοίς, και όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ κι εγώ μπροστά στον Πατέρα μου τον εν ουρανοίς» (Ματθ. 10, 32-33). Γι’ αυτό το σκοπό έλαβε την ευλογία του πατριάρχη Κων/πόλεως Διονυσίου, που συνέβη να βρίσκεται στη Μεγίστη Λαύρα.

Έτσι, το 1681, μεταμφιεσμένος σε ναύτη (για να μην προκαλέσει οθωμανικά αντίποινα στους μοναχούς), ήρθε στην ΚΠολη, πήγε στην Αγία Σοφία (που είχε μετατραπεί σε τζαμί) και άρχισε να προσεύχεται κάνοντας το σταυρό του. Οι μουσουλμάνοι εξεπλάγησαν, αλλά δεν τον πείραξαν, περνώντας τον για τρελό. Τότε ο άγιος ενεπλάκη σε δημόσια συζήτηση για το Χριστό με έναν μουσουλμάνο που διάβαζε στην άκρη του δρόμου και στη συνέχεια άρχισε να καλεί με δυνατή φωνή τους μουσουλμάνους σε τζαμιά και άλλα δημόσια μέρη να γίνουν χριστιανοί. Ζώντας στους δρόμους για λίγο καιρό ως τρελός, κάποια στιγμή συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Βεζύρη. Εκεί ομολόγησε την πίστη του και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποκεφαλίστηκε μπροστά στην πόρτα του Πατριαρχείου, στο Φανάρι.

Το σώμα του, κατά διαταγήν, παρέμεινε τρεις ημέρες στο σημείο της σφαγής του και τελικά, με δωροδοκία, το πήραν οι χριστιανοί και ενταφιάστηκε με τιμές μάρτυρα στο μοναστήρι της Παναγίας στη Χάλκη. Ο ηγούμενος Μακάριος του μοναστηριού του Μαύρου Μόλου αγόρασε και φύλαξε τις πόρτες του εργαστηρίου απέναντι στην είσοδο του Πατριαρχείου, που είχαν βαφτεί με το αίμα του μάρτυρα. Ο άγιος Δαμασκηνός ονομάζεται οσιομάρτυρας, δηλαδή μάρτυρας και μοναχός. Τιμάται στις 13 Νοεμβρίου.

1775 13 Νοεμβρίου : Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Επαναστατικού Πολέμου, Αμερικανικές δυνάμεις επιτίθενται στο υπό Βρετανική κατοχή Μόντρεαλ.

1821 13 Νοεμβρίου : Οι Αθηναίοι, υπό τον Η. Κτενάν, έπειτα από ηρωϊκήν έφοδον, καταλαμβάνουν τόν Σερπετζέν καί φέρουν είς μεγάλην στενοχωρίαν τούς εντός τής Ακροπόλεως εγκεκλεισμένους Τούρκους.

1821 13 Νοεμβρίου : Οι ηρωικοί Σουλιώτες υπό τους Μάρκο και Νότην Μπότσαρη, τους αδερφούς Τζαβέλα, τον Λ. Βέικο κ.ά. επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Τούρκων και κυριεύουν την Άρτα.

1822 13 Νοεμβρίου : Μοίρα Υδραίικων και Σπετσιώτικων πλοίων, υπό τον Λάζαρο Παναγιώτη, αποβιβάζει στο Μεσολόγγι σώμα 1.500 ανδρών, υπό τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλία Τσαλαφατινό, Κανέλλο Δεληγιάννη και Ανδρέα Ζαΐμη, προς ενίσχυσιν της πολιορκημένης φρουράς.

1824 13 Νοεμβρίου : Εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά, Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.

1825 13 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στόλος εναυμάχησε με τον Τουρκικό έξω από το ακρωτήριο Πάπας Πατρών.

1831 13 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός, Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, γνωστός από τις μελέτες του για τη σχέση του φωτός με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

1850 13 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, Σκωτσέζος συγγραφέας. (Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ) (Θαν. 3/12/1894). Σπούδασε Νομικά, αλλά πολύ σύντομα εγκατέλειψε την επιστήμη του, για να αφοσιωθεί στη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και κατέληξε στη Σαμόα, όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο διάστημα αυτό κατέγραψε τις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις. Όταν πέθανε, πομπή ιθαγενών συνόδευσε τη σορό του μέχρι την κορυφή ενός απόκρημνου βουνού όπου και τάφηκε. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι ιστορίες και οι χαρακτήρες που έπλασε, όπως ο πειρατής με το ξύλινο πόδι και τον παπαγάλο, τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στους πολυπληθείς αναγνώστες του, σε όλο τον κόσμο.

1857 13 Νοεμβρίου : Η κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη παραιτήται και χηματίζεται νέα κυβέρνηση υπό τον Αθανάσιο Μιαούλη.

1864 13 Νοεμβρίου : Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδος, με το οποίο καταργείται η Συνταγματική Μοναρχία και καθιερώνεται η Βασιλευομένη Δημοκρατία.

1868 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Τζοακίνο Ροσίνι, Ιταλός συνθέτης. (Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Γουλιέλμος Τέλλος) (Γεν. 29/2/1792). Ο Τζοακίνο Αντόνιο Ροσσίνι (Gioachino Antonio Rossini, 29 Φεβρουαρίου 1792 – 13 Νοεμβρίου 1868) ήταν Ιταλός συνθέτης, παγκοσμίως φημισμένος για τις όπερές του, με πιο γνωστές τον Κουρέα της Σεβίλλης, τη Σταχτοπούτα και τον Γουλλιέλμο Τέλλο. Έγραψε ακόμη έργα θρησκευτικής μουσικής, τραγούδια, μουσική δωματίου και άλλα κομμάτια για πιάνο και μικρά σύνολα. Οι μελωδίες του αγαπήθηκαν από πολύ κόσμο, ενώ ενέπνευσε πλήθος συνθετών, χαρίζοντάς του το προσωνύμιο «Ο Ιταλός Μότσαρτ».

1887 13 Νοεμβρίου : Η διαδήλωση αριστερών πολιτών στο Λονδίνο, κατά της Βρετανικής καταπίεσης στην Ιρλανδία πνίγεται στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις με απολογισμό τρεις νεκροί και 400 περίπου τραυματίες. Η ημέρα αυτή που ήταν Κυριακή χαρακτηρίστηκε «Ματωμένη Κυριακή» (Bloody Sunday), η 1η από τις τέσσερις συνώνυμες στη Βρετανική ιστορία.

1888 13 Νοεμβρίου : Γεννιέται στην Τήνο ο γλύπτης Αντώνιος Σώχος.

1903 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Καμίλ Πισαρό, Γάλλος ζωγράφος. O Καμίλ Πισαρό ή Πισάρο (Camille Pissarro, Άγιος Θωμάς (Αμερικανικές Παρθένοι Νήσοι), 10 Ιουλίου 1830 – Παρίσι, 13 Νοεμβρίου 1903) ήταν Γάλλος ζωγράφος, με συμμετοχή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Χαρακτηρίστηκε ως «πατριάρχης του ιμπρεσσιονισμού», λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ύφους του, αλλά και κυριολεκτικά, διότι ήταν ηλικιακά ο γηραιότερός τους. Έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ο «ζωγράφος της γης» καθώς μέσα από το έργο του, εξιστόρησε — με το δικό του τρόπο — την ζωή των αγρών, τα οργωμένα χωράφια, τα τοπία, τα ζωντανά, τους ανθρώπους και τους κόπους τους, το χωριό που κοιμάται και την πόλη που σφύζει από ζωή.

1907 13 Νοεμβρίου : Ο Γάλλος Πολ Κορνί πραγματοποιεί την πρώτη στον κόσμο πτήση με ελικόπτερο.

1912 13 Νοεμβρίου : Η Σάμος επαναστατεί υπό τόν Θ. Σοφούλην καί κηρύσσει τήν ένωσιν μέ τήν Ελλάδα [βλ. προηγούμενες ημέρες].

1912 13 Νοεμβρίου : Οι πρόσκοποι του Ελληνικού στρατού μάχονται εναντίον των Τούρκων στο Χάνι Εμίν Αγά Ιωαννίνων.

1912 13 Νοεμβρίου : Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν την Αλεξανδρούπολη.

1918 13 Νοεμβρίου : Οι στόλοι τής Αντάντ, μεταξύ των οποίων και Ελληνικαί μονάδες, εισπλέουν είς τά Δαρδανέλλια καί αγκυροβολούν πρό της Κωνσταντινουπόλεως (πρώτος παγκόσμιος Πόλεμος).

1919 13 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δρα με περιπόλους.

1920 13 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1921 13 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1928 13 Νοεμβρίου : Πρεμιέρα του Μίκυ Μάους, που είναι ο αγαπημένος ποντικός των παιδιών, δημιούργημα του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1929 13 Νοεμβρίου : Ληστοσυμμορίες αρχίζουν να λυμαίνονται την ύπαιθρο, κυρίως της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

1930 13 Νοεμβρίου : Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην χώρα.

1939 13 Νοεμβρίου : Μετά την αποχώρηση από τις συνομιλίες με τους Σοβιετικούς στη Μόσχα, η Φιλανδία καλεί γενική επιστράτευση.

1940 13 Νοεμβρίου : Αποκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του τομέα Πίνδου και συντριβή της ιταλικής Μεραρχίας Αλπινιστών (Τζούλια), η οποία είχε διεισδύσει σε βάθος 30 χλμ και πλάτος 20 χλμ, μέχρι του χωριού Βωβούσα, βορείως του Μετσόβου, μετά από πεισματώδεις επιθετικές ενέργειες της Ι Μεραρχίας, της Ταξιαρχίας Ιππικού και του υπολοίπου Β’ Σώματος Στρατού, στις περιοχές Επταχωρίου, Φούρκας, Διστράτου, Σαμαρίνας, Βωβούσας και Παλαιοσέλιου. Στον Τομέα Ελαίας του αλβανικού μετώπου οι ελληνικές δυνάμεις δια σφοδράς επιθέσεως κατέλαβαν το ύψωμα Γρανιτσοπούλας. Στον τομέα Πίνδου οι Έλληνες εκδιώκουν τους Ιταλούς και καταλαμβάνουν τας διαβάσεις Ερσέκας Λεσκοβίκι.

[Από Άλλη πηγή]

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ: Πρόκειται για μια μάχη μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών τις πρώτες μέρες του Ελληνοιταλικού πολέμου και έλαβε χώρα στα βουνά της Πίνδου, στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 13 Νοεμβρίου του 1940. Από την Ιταλική πλευρά συμμετείχε η 3η Μεραρχία Αλπινιστών Julia με περισσότερους από 10.000 άνδρες, οι οποίοι ήταν ειδικευμένοι να μάχονται σε ορεινό έδαφος. Από την άλλη μεριά, οι Έλληνες είχαν αναπτυχθεί με αρχηγό τον συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη στις βουνοκορυφές της Πίνδου σε μια γραμμή 35 χιλιομέτρων

Στόχος των Ιταλών Αλπινιστών ήταν να διασχίσουν την Πίνδο και να καταλάβουν τη περιοχή του Μετσόβου, χωρίζοντας έτσι τις ελληνικές δυνάμεις της Ηπείρου από αυτές τις Μακεδονίας. Κατάφεραν να διασχίσουν 40χλμ της ορεινής Πίνδου, να καταλάβουν το χωριό της Βοβούσα, αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στο Μέτσοβο καθώς οι Έλληνες ενισχύονταν συνεχώς από δυνάμεις που έφταναν στη περιοχή για να βοηθήσουν. Στις 3 Νοεμβρίου περικυκλώθηκαν από τους Έλληνες, στις συμπλοκές είχαν σοβαρές απώλειες και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Τις επόμενες δύο μέρες, οι Έλληνες ανακατέλαβαν τη Βοβούσα και τη Σαμαρίνα και οι Ιταλοί υποχωρώντας βρέθηκαν στις ίδιες θέσεις που είχαν πριν την επιχείρηση.

Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, οι Ιταλοί είχαν απομακρυνθεί από όλο το μέτωπο της Πίνδου καταλήγοντας στα ελληνοαλβανικά σύνορα, η Μάχη της Πίνδου τελείωσε με νίκη των Ελλήνων και αυτή η νίκη έδωσε αργότερα τη δυνατότητα στους Έλληνες να αντεπιτεθούν στους Ιταλούς. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι Ιταλοί έχασαν 5.000 περίπου άνδρες, ενώ σημαντικό ρόλο στην έκβασή της έπαιξαν οι κάτοικοι των ελληνικών χωριών βοηθώντας στον ανεφοδιασμό των Ελλήνων στρατιωτών, μια και η πρόσβαση οχημάτων λόγω του εδάφους ήταν αδύνατη.

1940 13 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Αργοστόλιον και την Λευκάδα.

1941 13 Νοεμβρίου : Στην ΕΣΣΔ, Γερμανοί και Ρουμάνοι νικούν στη μάχη της Σεβαστούπολης τον Κόκκινο Στρατό.

1946 13 Νοεμβρίου : Κομμουνιστικαί δυνάμεις επετέθησαν εναντίον του Σκρα και κατέσφαξαν τους ηρωικούς υπερασπιστάς.

1947 13 Νοεμβρίου : Η Ρωσία ολοκληρώνει την κατασκευή του πολυβόλου ΑΚ-47, γνωστότερου ως Καλάσνικοφ.

1949 13 Νοεμβρίου : Η Καμπότζη κερδίζει την ανεξαρτησία της, αλλά παραμένει στη Γαλλική Ένωση.

1951 13 Νοεμβρίου : Συλλαμβάνεται στην Πράγα ο πρώην γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ρούντολφ Σλάνσκι, κατηγορούμενος για αντεθνικές δραστηριότητες.

1956 13 Νοεμβρίου : Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κηρύσσει άκυρους τους νόμους, που επέβαλλαν το διαχωρισμό μαύρων και λευκών στα λεωφορεία.

1964 13 Νοεμβρίου : Αρχίζει η λειτουργία του “τελεφερίκ” της Πάρνηθας.

1968 13 Νοεμβρίου : Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται κλειστά κυκλώματα τηλεοράσεως σε γήπεδο με σκοπό τον εντοπισμό των ταραξιών. Το πείραμα γίνεται στο στάδιο Χόθορνς της Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον και στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

1969 13 Νοεμβρίου : Μαζικό κύμα διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.

1969 13 Νοεμβρίου : Πρωτοερμηνεύεται στο Μόναχο με μαέστρο τον Θεόδωρο Αντωνίου, το έργο του Γιάννη Χρήστου “Αναπαράστασις ΙΙΙ”, γνωστό και ως “Ο Πιανίστας”.

1970 13 Νοεμβρίου : Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρνείται την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στη χώρα.

1970 13 Νοεμβρίου : Στη Συρία, ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Χαφέζ αλ Άσαντ καταλαμβάνει την εξουσία με πραξικόπημα και γίνεται ισόβιος Πρόεδρος.

1971 13 Νοεμβρίου : Το Αμερικανικό διαστημόπλοιο «Μάρινερ ΙΧ» στέλνει επιστημονικά στοιχεία και φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη.

1972 13 Νοεμβρίου : Τίθεται σε λειτουργία το διυλιστήριο Κορίνθου, του Ομίλου Βαρδινογιάννη.

1974 13 Νοεμβρίου : Ο ηγέτης της Οργάνωσης γα την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Γιάσερ Αραφάτ, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Γενεύη, τονίζει ότι στόχος της ΟΑΠ είναι η δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους.

1974 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Βιτόριο Ντε Σίκα, Ιταλός σκηνοθέτης και ηθοποιός. (Κλέφτης Ποδηλάτων, Ο κήπος των Φίντσι-Κοντίνι) (Γεν. 7/7/1901).

1975 13 Νοεμβρίου : Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακοινώνει ότι η ευλογιά εξαφανίστηκε για πρώτη φορά από την Ασία.

1979 13 Νοεμβρίου : Υποδοχή αρχηγού κράτους επιφυλάσσεται στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.

1979 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Ψαθάς. Καταγόταν από την Τένεδο και γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου τον Οκτώβριο του 1907 και το 1923 μετά το τέλος της μικρασιατικής εκστρατείας εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου τελειώνοντας τις σπουδές του αφιερώθηκε τόσο στη δημοσιογραφία και ιδιαίτερα στην ευθυμογραφία όσο και στο θέατρο. Εργάστηκε στις εφημερίδες «Ελεύθερο Βήμα», σε ηλικία 18 ετών, όπου άρχισε να δημοσιογραφεί στο δικαστικό ρεπορτάζ. Ακολούθησαν τα «Αθηναϊκά Νέα», για πολλά χρόνια στα «Νέα» ως χρονογράφος και τελευταία στην «Ελευθεροτυπία». Το 1937 εξέδωσε το πρώτο του χιουμοριστικό βιβλίο με τον τίτλο «Η θέμις έχει κέφια» και τον επόμενο χρόνο το δεύτερο βιβλίο του «Η Θέμις έχει νεύρα». Το έργο που τον έκανε όμως πανελλήνια γνωστό ήταν το «Μαντάμ Σουσού».

1979 13 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γιάννης Μαρής, δημοσιογράφος και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Γεν. 1916).

1980 13 Νοεμβρίου : Κόμμα του Κέντρου ιδρύει ο Γεώργιος Μαύρος.

1990 13 Νοεμβρίου : Δημιουργείται η πρώτη ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

1991 13 Νοεμβρίου : Την κατάπαυση του πυρός στο Ντουμπρόβνικ αποφασίζουν ο ομοσπονδιακός στρατός και οι κροατικές δυνάμεις.

1992 13 Νοεμβρίου : Η Ολλανδία επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχ.

1993 13 Νοεμβρίου : Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει, ότι η πλήρης αποκατάσταση του Δημήτρη Τσοβόλα και η αξιοποίησή του στην κυβέρνηση, αποτελεί σταθερή πολιτική βούληση και υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ.

1994 13 Νοεμβρίου : Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52,20% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995 13 Νοεμβρίου : Η πόλη Τζενίν είναι η πρώτη πόλη της Δυτικής Όχθης που παραδίδεται στους Παλαιστίνιους, ύστερα από 28 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

1996 13 Νοεμβρίου : Τη σύσταση «Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Πολιτική Μεταρρύθμιση», ανακοινώνει ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

1997 13 Νοεμβρίου : Πολυμερείς επαφές για το Κυπριακό έχει στις Βρυξέλλες ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

1998 13 Νοεμβρίου : Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, συμφωνεί να πληρώσει το ποσό των 850.000 δολαρίων στην Πόλα Τζόουνς για να μην προχωρήσει η αγωγή της για σεξουαλική παρενόχληση.

2000 13 Νοεμβρίου : Αναστέλλεται η λειτουργία της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Είχε συσταθεί το 1948 με τη συνθήκη των Βερσαλιών, με σκοπό την κοινή άμυνα των μη σοσιαλιστικών ευρωπαϊκών κρατών.

2001 13 Νοεμβρίου : Οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν αμαχητί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ, επιτρέποντας την κατάληψη της από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της «Βόρειας Συμμαχίας».

2002 13 Νοεμβρίου : Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του Ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου “Prestige”, που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου. Το ρήγμα μήκους 35 μέτρων επιτρέπει τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου. Οι ακτές που έχουν ρυπανθεί ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα, ενώ περισσότερες από 90 παραλίες της Γαλικίας έχουν μολυνθεί.

2004 13 Νοεμβρίου : Κηδεύεται στο αρχηγείο του στη Ραμάλα ο Γιάσερ Αραφάτ, που είχε πεθάνει στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Η ταφή του Αμπού Αμάρ, όπως ήταν το επαναστατικό του ψευδώνυμο, έγινε παρουσία χιλιάδων Παλαιστινίων μέσα σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, ενώ η κηδεία είχε πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Κάιρο.

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: