ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

565 μ.Χ. 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Ιουστινιανός.
Ο Ιουστινιανός Α’ (Λατινικά: Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus, 11 Μαΐου 483-14 Νοεμβρίου 565), γνωστός και ως Μέγας Ιουστινιανός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες της Ανατολής, κυβερνώντας από το 527 έως το 565.. Ο Πέτρος Σαββάτιος, Ιλλυρικής καταγωγής, γεννήθηκε στην περιοχή Tauresium και ήταν ανιψιός του στρατηγού (και αργότερα αυτοκράτορα) Ιουστίνου Α’. Με την άνοδο του θείου του στην εξουσία το 518 ονομάστηκε πατρίκιος. Υπήρξε ο σημαντικότερος σύμβουλος και ουσιαστικός αντιβασιλέας του θείου του, και το 527, λίγο πριν τον θάνατο του τελευταίου, ονομάστηκε συναυτοκράτορας, παίρνοντας το όνομα Ιουστινιανός.

1263 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Νιέφσκι, Ρώσος άγιος. Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι» (1221 – 14 Νοεμβρίου 1263) είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ και κατόπιν ολόκληρης της Ρωσίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ανατολικό Σλαβικό κόσμο.

1316 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ιωάννης Α’, βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Ιωάννης Α΄ (14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας, υστερότοκος γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ι΄ από τη δεύτερη σύζυγό του,Κλημεντία του Ανζού. Γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του, έζησε και βασίλευσε μόνο 5 μέρες και τον διαδέχθηκε ο θείος του Φίλιππος Ε΄

1359 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γρηγόριος Παλαμάς, Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Ο Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και τιμάται ως ένας από τους σημαντικότερους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το δε θεολογικό του έργο θεωρείται ως η βάση για την Ελληνική θεολογική παραγωγή των τελευταίων 7 αιώνων. Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γρηγόριος γεννήθηκε το 1296 στην Κωνσταντινούπολη από αριστοκρατική γενιά. Ο πατέρας του, που είχε ανώτερο αξίωμα, εξασκούσε τη νοερά προσευχή και αυτή την αγωγή έδωσε και στα παιδιά του. Η ευφυΐα και η επιμελημένη αγωγή που έλαβε ο Γρηγόριος από τον Θεόδωρο Μετοχίτη, έκαμαν τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ να τον προορίζει για υψηλά αξιώματα. Ο ίδιος όμως ο Γρηγόριος αδιαφορούσε για την κοσμική δόξα. Μετά το θάνατο του πατέρα του έπεισε τη μητέρα και τα αδέλφια του ότι πρέπει να στραφούν στη μοναχική ζωή, κι ο ίδιος εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και κινήθηκε πρώτα προς το Παπίκιον Όρος της Θράκης και τελικά προς τον Άθωνα, όπου και ασκήθηκε στην νοερά προσευχή.

1533 14 Νοεμβρίου : Ισπανοί κονκισταδόρες υπό την ηγεσία του Φρανθίσκο Πιθάρρο φτάνουν στην Καχαμάρκα των Ίνκας.

1650 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Γουλιέλμος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας. Ο Γουλιέλμος Γ΄ (14 Νοεμβρίου 1650 – 8 Μαρτίου 1702) ήταν Πρίγκηπας της Οράγγης. Από το 1672 κυβέρνησε την Ολλανδία, το Ζέελαντ, την Ουτρέχτη, το Γκέλντερς και το Overijssel της Ολλανδικής Δημοκρατίας. Από το 1689 βασίλεψε ως Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας και της Ιρλανδίας και ως Γουλιέλμος Β΄ της Σκωτίας. Ανεπίσημα έχει μείνει γνωστός στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σκωτία, ως «Βασιλιάς Μπίλλυ».

1716 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, Γερμανός φιλόσοφος και μαθηματικός. Ο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς (1 Ιουλίου 1646, Λειψία- 14 Νοεμβρίου 1716, Αννόβερο) ήταν Γερμανός φιλόσοφος καθώς και επιστήμονας, μαθηματικός, διπλωμάτης, φυσικός, ιστορικός, βιβλιοθηκονόμος και διδάκτορας των λαϊκών και εκκλησιαστικών Νομικών. Ο Λάιμπνιτς ήταν ένας από τους βασικούς φιλοσόφους του 17ου και του 18ου αιώνα και θεωρείται ως καθολικό πνεύμα της εποχής του (homo universalis): έχει αποκληθεί «ο πολυμαθέστερος ανήρ μετά τον Αριστοτέλην»).

1765 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ρόμπερτ Φούλτον, Αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου και του πρώτου υποβρυχίου. (Θαν. 24/2/1815).

1797 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Κάρολος Λάιελ, Σκωτσέζος γεωλόγος και δικηγόρος. Ο Κάρολος Λάιελ (Charles Lyell, 14 Νοεμβρίου 1797 – 22 Φεβρουαρίου 1875) ήταν Βρετανός δικηγόρος, γεωλόγος και εκλαϊκευτής της θεωρίας του Ομοιομορφισμού.

1800 14 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Αγιορείτη νεομάρτυρα Κωνσταντίνο από την Ύδρα.
Ο Άγιος νεομάρτυς Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Ύδρα το 1770. Σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών πήγε στη Ρόδο για να βρεί δουλειά. Εκεί τον προσέλαβε ο ηγεμόνας της Ρόδου Χασάν Καπιτάν καί νεαρός ο Κωνσταντίνος παρασείρθηκε από τα πλούτη και την άνετη ζωή έγινε Μουσουλμάνος και ονομάστηκε Χασάν. Μετά από τρία χρόνια σαν Τούρκος Αξιωματικός επισκέφτηκε την πατρίδα του Ύδρα, όπου δέχθηκε την καταφρόνηση των οικίων του και των συμπατριωτών του. Τότε ο νεαρός Κωνσταντίνος αισθάνθηκε το κακό που είχε κάνει. Γυρίζοντας στη Ρόδο πηγαίνει σε έναν ερημίτη όπου εξομολογήθηκε και ζητά την ευλογία του να μαρτυρίσει για τον Χριστόν.

1821 14 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι, μετά τήν καταστολήν τής επαναστάσεως είς τήν Χαλκιδικήν, παραδίδουν τόν Πολύγυρον είς τάς φλόγας καί σφάζουν πολλούς έκ τών κατοίκων του.

1822 14 Νοεμβρίου : Μοίρα Υδραϊκών πλοίων αποβιβάζει είς τό Μεσολόγγι τό υπό τόν Πετρόμπεην Μαυρομιχάλην ορισθέν εκστρατευτικόν σώμα έκ Πελοποννησίων, πρός ενίσχυσιν τής κινδυνευούσης πόλεως. Τό σώμα αυτό απετελείτο έκ 1488 ανδρών, μετείχον δέ αυτού οί Ηλίας Τσαλαφατίνος, Κανέλλος Δηληγιάννης, Ανδρέας Ζαΐμης κλπ.

1825 14 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στόλος εσυνέχισε την ναυμαχίαν με τον Τουρκικόν έξω από την Πάτρα.

1827 14 Νοεμβρίου : Στις παραθαλάσσιες αποθήκες του Τρίκερι Βόλου οι Έλληνες υπό τους Γάτσο, Βάσο, Καρατάσο κλπ. επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έτρεψαν σε φυγή.

1831 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, Γερμανός φιλόσοφος. (Γεν. 27/8/1770). Ο Γκέοργκ Βίλχελμ Φρήντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Στουτγκάρδη,27 Αυγούστου 1770 – Βερολίνο, 14 Νοεμβρίου 1831) ή Έγελος (όπως απαντάται ενίοτε στην Ελληνική βιβλιογραφία) ήταν Γερμανός φιλόσοφος και κύριος εκπρόσωπος του Γερμανικού ιδεαλισμού. Επηρέασε βαθιά τη δυτική φιλοσοφία και έγινε γνωστός για τη διαλεκτική θεωρία του.

1832 14 Νοεμβρίου : Κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης το πρώτο λεωφορείο που το σέρνουν άλογο.

1834 14 Νοεμβρίου : Εις την εφημερίδα των Αθηνών «Αθηνά», δημοσιεύεται λίβελος κατά του πολεοδόμου Στ. Κλεάνθη (ο οποίος είχε αναλάβει το κτίσημο των ανακτόρων): «Πώς σε φαίνεται και η εκλογή του εκτελεστικού της πόλεως, όστις ελθών εις την Ελλάδα υπέρου γυμνότερος, ορίζει τώρα εις τας Αθήνας τα περισσότερα και ωραιότερα οικόπεδα; Ούτος ο κερδοσκόπος έκαμε και το της πόλεως σχέδιον εις τρόπον ώστε και οι καλλίτεροι τόποι να πωλώνται από αυτόν και όχι από άλλον εν βαρύτητι χρυσίου. Αλίμονο εις τους κατοίκους των Αθηνών όσοι δεν τον εσυμβουλεύθησαν… και όσοι δεν τον επλήρωσαν τον κτιστικόν φόρον! Τούτων τα οσπήτια κρημνίζει και τον τόπον των πέρνει…». Έπειτα από λίγες ημέρες η εφημερίδα αναγκάζεται, κατόπιν μήνυσης που υποβάλλει ο θιγόμενος, να ανακαλέσει.

1840 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Κλοντ Μονέ, Γάλλος ζωγράφος, ένας από τους δημιουργούς του ιμπρεσιονισμού. (Θαν. 5/12/1926). Γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 14 Νοεμβρίου του 1840. Ο πατέρας του, ήταν εύπορος έμπορος της εποχής, που διακινούσε προμήθειες πλοίων. Το 1845, η οικογένεια του μετακόμισε στη Χάβρη, που αποτελούσε σημαντικό λιμάνι, στις όχθες του Σηκουάνα. Το 1858 γνωρίστηκε με τον Ευγένιο Μπουτίν, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πρώτους δασκάλους του Μονέ και τον ενθάρρυνε να ζωγραφίσει την ύπαιθρο, σύνηθες θέμα για ζωγράφους εκείνης της περιόδου.

1848 14 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη τον νεομάρτυρα Παντελεήμονα. Καταγόταν από τις Σπέτσες και μαρτύρησε στην Κρήτη.

1851 14 Νοεμβρίου : Ο Αμερικάνος συγγραφέας Χέλμαν Μέλβιλ εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του Μόμπι Ντικ, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1854 14 Νοεμβρίου : Ο Κωνσταντίνος Γαλάτης είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 7 Ιουνίου του επόμενου χρόνου όπου ανέλαβε και πάλι ο ίδιος.

1862 14 Νοεμβρίου : Ο Γεώργιος Σκούφος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 12 Οκτωβρίου του 1862 όπου τον διαδέχθηκε ο Εμμανουήλ Κουτσικάρης.

1863 14 Νοεμβρίου : Οι Εγγυήτριες Δυνάμεις αποδέχονται την παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως στήνεται και η παγίδα, αφού η Συνθήκη υπογράφεται απόντος του Έλληνα εκπροσώπου Χαρίλαου Τρικούπη, που την ίδια ώρα ταξίδευε για αυτό το σκοπό στο Λονδίνο. Οι Συνθήκη περιείχε ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους, υπαγορευμένους από την Αυστρία και την Αγγλία, που ακολουθούσαν φιλοτουρκική πολιτική. Ο Τρικούπης, μέσα σε στενά όρια κατάφερε εντούτοις, όταν έφτασε στο Λονδίνο να καλυτερεύσει, όσο ήταν δυνατόν, τους ατιμωτικούς όρους.

1866 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Μιχαήλ Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας. Ο Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας (Λισσαβώνα 1802 – Καρλσρούη 1866) ήταν Βασιλιάς της Πορτογαλίας (1828 – 1834), δεύτερος γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄ και της Καρλόττας της Ισπανίας. Ο Μιχαήλ άκρως συντηρητικός, θαυμαστής της Αυστριακής αυτοκρατορίας του Μέττερνιχ, έκανε επαναστάσεις κατά του πατέρα του με την συμπαράσταση της μητέρας του, με αποτέλεσμα την εξορία και των δύο στην Αυστρία.

1883 14 Νοεμβρίου : (π.ημερ.) Γεννιέται ο Νικόλαος Πλαστήρας. Ήταν στρατιωτικός (Στρατηγός) και πολιτικός στην νεότερη Ελλάδα. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πόλεμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Υπηρέτησε τρεις φορές ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Πέθανε 26 Ιουλίου του 1953.

1889 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, Ινδός πολιτικός. Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, ή ορθότερα Τζαβαχάρ-λαλ Νεχρού, (1889 – 1964) ο και επονομαζόμενος «Παντίτ» (= μορφωμένος) ήταν Ινδός πολιτικός, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας που διετέλεσε πρώτος πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας και ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Ήταν ο πατέρας της Ίντιρα Γκάντι και παππούς του Ρατζίβ Γκάντι. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Ινδίας.

1903 14 Νοεμβρίου : Σε επιδημία οστρακιάς στο νομό Καρδίτσας βρίσκουν το θάνατο περισσότερα από 800 άτομα.

1906 14 Νοεμβρίου : Το ανταρτικό σώμα του Ανθυπολοχαγού Σαράντου Αγαπηνού (Τέλλου Άγρα) επιτίθεται εναντίον της κεντρικής Βουλγαρικής καλύβας στο Ζερβοχώρι της λίμνης Γιαννιτσών για να την καταλάβει. Παρά τις σοβαρές απώλειες των κομιτατζήδων, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, ενώ τραυματίζονται ο ίδιος ο Αγαπηνός, ο υπαρχηγός του σώματος και άλλοι 4 άνδρες.

1908 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζόζεφ Μακάρθυ, Αμερικανός πολιτικός. Ο Τζόζεφ Ρέιμοντ Μακάρθυ (Joseph «Joe» Raymond Mac Carthy ή McCarthy) (1909-1957) ήταν Αμερικανός πολιτικός (Γερουσιαστής) του ρεπουμπλικανικού κόμματος γερμανο-ιρλανδικής καταγωγής, καθολικός ιησουΐτης. Έγινε περισσότερο γνωστός από την συμμετοχή του σε έρευνα συμμετοχής ανωτέρων υπαλλήλων στη διείσδυση κομμουνιστικού κινδύνου στις ΗΠΑ αλλά και από τις μεθόδους πολιτικής εξόντωσης που εφήρμοσε και οι οποίες έλαβαν τον διεθνή χαρακτηρισμό «μακαρθισμός».

1908 14 Νοεμβρίου : Παρουσιάζεται από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν η κβαντική θεωρία του φωτός.

1909 14 Νοεμβρίου : Με σφοδρό κατηγορητήριο, ο “Στρατιωτικός Σύνδεσμος” ζητά από την κυβέρνηση την εκκαθάριση των δημόσιων υπηρεσιών και την απόλυση όλων των πρεσβευτών ως ανίκανων.

1910 14 Νοεμβρίου : Λαμβάνει χώρα η πρώτη απονήωση στην ιστορία της αεροπορίας. Ο Γιουτζίν Ιλάι σηκώνει ένα αεροπλάνο από το κατάστρωμα του καταδρομικού Μπέρμιγχαμ.

1912 14 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’.
Ο Ιωακείμ Γ΄ γεννήθηκε στο προάστειο Βαφειοχώρι (Μπογιατζήκιοϊ) της Κωνσταντινούπολης τον Ιανουάριο του 1834 και το κοσμικό του όνομα ήταν Δεβετζής ή Δημητριάδης, με καταγωγή από το Κρούσοβο της Πελαγονίας. Το 1852 χειροτονήθηκε διάκονος από το Μητροπολίτη Πωγωνιανής Νίκανδρο στο Βουκουρέστι, όπου και παρέμεινε ως το 1854 σπουδάζοντας και μαθαίνοντας Ρουμανικά. Από το 1854 ως το 1860 υπηρέτησε ως ιεροδιάκονος στους Ελληνικούς ναούς της Βιέννης, συνεχίζοντας τις σπουδές του και μαθαίνοντας Γερμανικά. Ο Ιωακείμ Γ’ δεν έλαβε πανεπιστημιακή μόρφωση, άλλα μπόρεσε να αναπληρώσει αυτό το κενό με την ευρύτητα της σκέψης του και την αγάπη του για τα γράμματα.

1912 14 Νοεμβρίου : (ν. ημερ.) Ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται επισήμως είς Καστορίαν και το πολεμικό ναυτικό απελευθερώνει τις Οινούσσες, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου.

1913 14 Νοεμβρίου : Με μια ιδιαίτερη συνθήκη ειρήνης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο Σουλτάνος παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα στην επάνω στην Κρήτη.

1914 14 Νοεμβρίου : Mετά την προσάρτηση της Kύπρου στο Aγγλικό Στέμμα στις, οι Έλληνες βουλευτές απαίτησαν να σταματήσει ο «φόρος αίματος» των 42 χιλιάδων λιρών αφού δεν υπήρχε πλέον η επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί. Όπως όμως γινόταν πάντα, οι Tούρκοι βουλευτές συνεργάστηκαν με τους Άγγλους και το αίτημα των Eλλήνων βουλευτών απερρίφθη…

1918 14 Νοεμβρίου : Η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσεται δημοκρατία.

1919 14 Νοεμβρίου : Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων. Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

1919 14 Νοεμβρίου : (π. ημερ.) Συνθήκη του Νεϊγύ, με την οποία τερματίστηκε η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των νικητριών δυνάμεων και της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία παραιτήθηκε των εδαφών της Δ. Θράκης που αργότερα παραχωρήθηκαν από τις Μ. Δυνάμεις στην Ελλάδα.
Η Συνθήκη του Νεϊγύ υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 1919 στην κωμόπολη Νεϊγύ επί του Σηκουάνα (Neuilly sur Seine) μεταξύ της Βουλγαρίας και των νικητριών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, και συγκεκριμένα με τις Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία ως “Προέχουσες Δυνάμεις”, και με τη συμμετοχή των Βέλγιο, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Χετζάτζ (μεταγενέστερα Σαουδική Αραβία), Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Ταϋλάνδη και Τσεχοσλοβακία, ως συμμάχων και συμβαλλομένων δυνάμεων των πρώτων.
Με τη συνθήκη αυτή, που από τη Βουλγαρική ιστοριογραφία έχει χαρακτηριστεί ως η δεύτερη εθνική καταστροφή, η Βουλγαρία υποχρεώθηκε στα ακόλουθα:

* Την παραίτησή της υπέρ των “Προεχουσών Δυνάμεων” όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της μεσημβρινής δυτικής Θράκης και με την υποχρέωση ν΄ αναγνωρίσει εκ των προτέρων τις μεταγενέστερες αποφάσεις των Δυνάμεων περί αυτής. (Σημειώνεται ότι η παραίτηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την μετέπειτα παραχώρηση των εδαφών αυτών στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών ένα χρόνο μετά, και τον αποκλεισμό της βουλγαρικής εξόδου στο Αιγαίο πέλαγος).

* Την επαναφορά των Ρουμανοβουλγαρικών συνόρων στη γραμμή που όριζε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913). Δηλαδή την εκχώρηση της Δοβρουτσάς στη Ρουμανία.

* Να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Σερβίας, στην οποία εκχώρησε την περιοχή Στρώμνιτσα μέχρι τον Δούναβη καθώς και τις περιοχές Τσάριμπροντ, Τιμόκ, Τριν και Μποσίλεγκραντ που ναι μεν ήταν μεθοριακές μικρές εδαφικές λωρίδες σε έκταση πλην όμως σημαντικές από στρατηγική άποψη.

* Να προστατεύσει τις ξένες μειονότητες που διαβιούν στη Βουλγαρία μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής.

* Να περιορίσει το στρατό της σε 20.000 μόνο εθελοντές άνδρες και 13.000 για τα σώματα ασφαλείας.

* Να καταβάλει πολεμική αποζημίωση στους συμμάχους ύψους 2.250.000.000 χρυσών φράγκων (περίπου 400.000.000 δολαρίων) πληρωτέων σε εξαμηνιαίες δόσεις εντός 37 ετών με τόκο 2% μέχρι το 1920 και 5% στη συνέχεια.

* Επίσης οι σύμμαχοι ανέλαβαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν στην Βουλγαρία την οικονομική της διέξοδο στο Αιγαίο με το άρθρο 48 της συνθήκης που άφηνε ανοικτές, για μελλοντική ρύθμιση, τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της διάταξης αυτής.

Η κατακραυγή για την ήττα και την επαίσχυντη για τους Βουλγάρους συνθήκη οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης (είχε προηγηθεί η παραίτηση του Βασιλιά Φερδινάνδου υπέρ του γιού του Μπόρις Γ’) και στο ξέσπασμα κοινωνικών ταραχών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι από τη Συνθήκη του Μούδρου (30 Οκτωβρίου 1918) μέχρι τη συνομολόγηση της παρούσας Συνθήκης είχαν μεσολαβήσει οι ακόλουθες κατά χρονολογική σειρά Συνθήκες:

* Η Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (Μάιος 1919)

* Η μυστική Συμφωνία Βενιζέλου – Τιττόνι (29 Ιουλίου 1919)

* Τα νεοτουρκικά “Εθνικά Συνέδρια” του Ερζερούμ (Ιούλιος 1919) και της Σεβαστείας (Σεπτέμβριος 1919) του Κεμάλ Ατατούρκ που αφορούσαν το νεοτουρκικό εθνικό κίνημα. Και τέλος,

* Η Συνθήκη Αγίου Γερμανού (του Σηκουάνα, 10 Σεπτεμβρίου 1919)

1920 14 Νοεμβρίου : (ν. ημερ.) Οι εκλογές στην Ελλάδα, εξελίσσονται σε πανωλεθρία για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι νικητές του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, με πρωθυπουργό τον Δημήτριο Γούναρη επαναφέρουν τον εξόριστο Βασιλιά Κωνσταντίνο.

1921 14 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1922 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι, Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης. Ο Μπούτρος Μπούτρος – Γκάλι (14 Νοεμβρίου 1924) είναι Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης που την περίοδο 1992 – 1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

1922 14 Νοεμβρίου : Μετά την δεύτερη σε μικρό διάστημα παραίτηση της κυβέρνησης Κροκίδα, αναλαμβάνει η επαναστατική κυβέρνηση του Στυλιανού Γονατά. Η διάρκειά της θα είναι μέχρι την 11η Ιανουαρίου του 1924.

1922 14 Νοεμβρίου : Το BBC ξεκινά την εσωτερική ραδιοφωνική υπηρεσία μεταδόσεων.

1926 14 Νοεμβρίου : Ιδρύθηκε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), με μετατροπή της ΕΠΣΕ.

1929 14 Νοεμβρίου : Η Αγγλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των Κυπρίων για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1935 14 Νοεμβρίου : Οι Φιλιππίνες αποκτούν την αυτονομία τους από τις ΗΠΑ. Πρώτος πρόεδρος στη χώρα ορκίζεται ο Μανουέλ Λουίς Κεζόν.

1935 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, Έλληνας στιχουργός και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου 1935. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες, από την Προύσσα ο πατέρας του και από τη Ρωσία,Νοβοροσίσκ η μητέρα του. Πέρασε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος και από το 1959 συνεργάζεται ανελλιπώς με την εφημερίδα «Τα Νέα».

1940 14 Νοεμβρίου : Οι Ελληνικές δυνάμεις στο Αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλικών δυνάμεων στη γραμμή Ιβάν-Μοράβας. Στους άλλους τομείς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες.

1940 14 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τα Ιωάννινα και τη Λάρισα.

1940 14 Νοεμβρίου : Η Β’ Μεραρχία απωθεί τήν Ιταλικήν μεραρχίαν Φεράρα είς τήν στενωπόν τού Δελβινακίου καί προκαλεί είς αυτήν βαρείας απωλείας. Καταλαμβάνεται ή Μπιγλίτσα.

1946 14 Νοεμβρίου : Κομμουνιστικές δυνάμεις ξεκινώντας από τη Βουλγαρία συνεχίζουν τας επιθέσεις των κατά των γειτονικών φυλακίων του Εθνικού Στρατού.

1948 14 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ο Κάρολος, Πρίγκιπας της Ουαλίας, Δούκας της Κορνουάλης, Δούκας του Ρόουθσι (Charles Philip Arthur George – γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948) είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ και του Πρίγκιπα Φίλιππου. Είναι ο διαδοχής στον θρόνο 16 ανεξαρτήτων κυρίαρχων κρατών, γνωστών ως Σφαίρα Κοινοπολιτείας: το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Τζαμάικα, τα Μπαρμπάντος, τις Μπαχάμες, τη Γρενάδα, τη Παπούα Νέα Γουϊνέα, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τουβαλού, την Σάντα Λουτσία, τους Σαιντ Κιτς και Νέβις. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.

1949 14 Νοεμβρίου : Δύο πολεμικά αεροσκάφη Β-29 συγκρούονται και ένα άλλο συντρίβεται στη Θάλασσα των Βερμούδων, με απολογισμό 25 νεκρούς.

1952 14 Νοεμβρίου : Συνεχίζονται οι αθρόες προσχωρήσεις στελεχών του φιλελεύθερου χώρου στον ”Ελληνικό Συναγερμό” του Παπάγου.

1960 14 Νοεμβρίου : Ιδρύεται ο ΟΠΕΚ (οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών).

1961 14 Νοεμβρίου : Ο Μάνος Κατράκης βραβεύεται με το πρώτο βραβείο των κριτικών του Αγίου Φραγκίσκου, για το ρόλο του Κρέοντα στην «Αντιγόνη».

1963 14 Νοεμβρίου : Δημιουργείται το νησί Σουρτσέι στην Ισλανδική θάλασσα λόγω υποθαλάσσιας έκρηξης ηφαιστείου.

1966 14 Νοεμβρίου : Αρχίζει στην Αθήνα η δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα».

1968 14 Νοεμβρίου : Γίνεται η πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στην Ευρώπη.

1969 14 Νοεμβρίου : Στη Θεσσαλονίκη ανεγείρονται ανδριάντες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1969 14 Νοεμβρίου : Εκτοξεύεται το «Απόλλων 12» από τη NASA και γίνεται η 2η επανδρωμένη αποστολή που φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης.

1970 14 Νοεμβρίου : Συντρίβεται αεροσκάφος DC 9, στις ΗΠΑ, με απολογισμό 75 νεκρούς (σκοτώνονται και 43 παίκτες της ομάδας αμερικάνικου ποδοσφαίρου Μάρσαλ).

1970 14 Νοεμβρίου : Δημοσιεύεται ο θεσμικός νόμος για την οργάνωση και τη δράση των Ελληνικών κομμάτων.

1974 14 Νοεμβρίου : Ορίζεται η 8η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για τη μορφή του πολιτεύματος (μοναρχία ή δημοκρατία).

1975 14 Νοεμβρίου : Η Ισπανία, το Μαρόκο και η Μαυριτανία υπογράφουν συμφωνία για τη Δυτική Σαχάρα.

1979 14 Νοεμβρίου : Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, δίνει εντολή στις Αμερικανικές τράπεζες να δεσμεύσουν τις καταθέσεις του Ιράν, που ανέρχονταν σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

1980 14 Νοεμβρίου : Εκδηλώνεται επιτυχές πραξικόπημα στη Γουινέα-Μπισσάου. Ο Νίνο Βιέιρα καταλαβάνει την εξουσία, ανατρέποντας το Λουίς Καμπράλ.

1981 14 Νοεμβρίου : Με απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης θα κρατικοποιηθούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και θα διακοπεί η λειτουργία των μη βιώσιμων.

1982 14 Νοεμβρίου : Έπειτα από περιορισμό 11 μηνών, απελευθερώνεται ο Λεχ Βαλέσα, ηγέτης της «Αλληλεγγύης» στην Πολωνία.

1983 14 Νοεμβρίου : Οι πρώτοι Αμερικανικοί πύραυλοι Κρουζ φτάνουν στη Βρετανία εν μέσω διαμαρτυριών από ειρηνιστές.

1985 14 Νοεμβρίου : Η πρώτη ανακάλυψη των φουλερένιων ανακοινώνεται στο περιοδικό «Nature».

1988 14 Νοεμβρίου : Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακηρύσσει αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος.

1989 14 Νοεμβρίου : Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων».

1990 14 Νοεμβρίου : Έπειτα από 28 ημέρες, λαμβάνει τέλος η μεγαλύτερη εξέγερση κρατουμένων στα Ελληνικά χρονικά στις φυλακές Κορυδαλλού (19 κρατούμενοι καταφέρνουν να αποδράσουν).

1991 14 Νοεμβρίου : Οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατηγορούν επίσημα δύο Λίβυους, που πιστεύουν, ότι είναι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης, για την τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το οποίο εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, το 1988.

1992 14 Νοεμβρίου : Ο ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Βίλφρεντ Μάρτενς, χαρακτηρίζει παραχάραξη της ιστορίας την καθιέρωση από τους Σκοπιανούς ως εθνικού τους συμβόλου, του δεκαεξάκτινου αστεριού της Βεργίνας.

1993 14 Νοεμβρίου : Στην Κύπρο, συνεχίζονται οι αντικατοχικές εκδηλώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.

1994 14 Νοεμβρίου : Αρχίζει στο Αεροδικείο Αθήνας η δίκη για τα αίτια της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους C-130 στο όρος Όθρυς, το Φεβρουάριο του 1991, που είχε προκαλέσει το θάνατο 63 ανδρών της Πολεμικής Αεροπορίας.

1995 14 Νοεμβρίου : Η Γερμανία εγκρίνει την έκδοση στη Σιγκαπούρη του Νικ Λίσον, οι δραστηριότητες του οποίου είχαν προκαλέσει τη χρεοκοπία της βρετανικής τράπεζας «Μπάρινγκς».

1996 14 Νοεμβρίου : Σημαντική πτώση του γενικού δείκτη τιμών των μετοχών σημειώνεται στο Χρηματιστήριο, μετά το σκάνδαλο της εταιρίας Δέλτα.

1997 14 Νοεμβρίου : Στην Αλβανία, πάνω από 30 χιλιάδες άτομα παρακολουθούν την κηδεία των σορών 52 προσφύγων, που είχαν πνιγεί στην Αδριατική, όταν ιταλικά πολεμικά σκάφη βομβάρδισαν το πλοίο, που τους μετέφερε.

1998 14 Νοεμβρίου : Νέα μεγάλη ελληνική επιτυχία σημειώνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στο Λάχτι της Φιλανδίας. Νέο παγκόσμιο ρεκόρ πετυχαίνει ο Ακάκιος Κακιασβίλι στα 94 κιλά και κερδίζει 2 χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο, ενώ ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο.

2000 14 Νοεμβρίου : Το Βατικανό αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

2000 14 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτονται 3 νέα είδη λεμούριου στη Μαδαγασκάρη.

2000 14 Νοεμβρίου : Το Μαυροβούνιο καταργεί το δηνάριο.

2000 14 Νοεμβρίου : Κυκλοφορεί ο φυλλομετρητής ιστοσελίδων Netscape Navigator έκδοση 6.0.

2001 14 Νοεμβρίου : Δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

2002 14 Νοεμβρίου : Το Ιράκ αποδέχεται άνευ όρων το ψήφισμα του ΟΗΕ για την επιστροφή των επιθεωρητών στο έδαφός του, για τον έλεγχο του οπλοστασίου και τον αφοπλισμό του. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Βαγδάτη. Μέσα σε 45 ημέρες από την αποδοχή του ψηφίσματος οφείλουν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες να εκπονήσουν την αναφορά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ικανοποίηση επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βαγδάτης.

2003 14 Νοεμβρίου : Έπειτα από τρεις δεκαετίες βίας, ανακοινώνεται άνευ όρων κατάπαυση του πυρός από τους αυτονομιστές της Κορσικής.

2003 14 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτεται ο αστεροειδής «Σέντνα» (90377 Sedna).

2003 14 Νοεμβρίου : Το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα έχει αναλογικότητα της τάξεως του 86%. Οι 260 βουλευτές θα εκλέγονται αναλογικά και οι υπόλοιποι 40 από το πρώτο κόμμα. Προβλέπεται η τριχοτόμηση της Β’ Αθηνών, η διχοτόμηση του υπολοίπου Αττικής και η αύξηση των υποψηφίων και των σταυρών σε περιφέρειες με τρεις έδρες και πάνω, ενώ παραμένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Τις θέσεις τους υπέρ της απλής αναλογικής επαναλαμβάνουν ΚΚΕ – ΣΥΝ, ενώ η ΝΔ δηλώνει ότι δε θα πάρει μέρος στο διάλογο.

2008 14 Νοεμβρίου : Ινδικό διαστημικό όχημα προσεδαφίζεται στη Σελήνη, για πρώτη φορά από την έναρξη του διαστημικού προγράμματος της Ασιατικής χώρας πριν από 45 χρόνια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: