ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

42 π.Χ. 16 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τιβέριος, Ρωμαίος Αυτοκράτορας, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. (Θαν. 16/3/37). Ο Τιβέριος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος (Tiberius Iulius Caesar Augustus, 16 Νοεμβρίου 42 π.Χ. – 16 Μαρτίου 37) ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας από το 14 έως το 37. Ανήκε στο ισχυρό Ρωμαϊκό γένος των Κλαυδίων αλλά η μητέρα του παντρεύτηκε τον Οκταβιανό, ενώ ο ίδιος παντρεύτηκε την κόρη του τελευταίου (από παλαιότερο γάμο) Ιουλία. Αυτή η ανάμειξη των Κλαυδίων και των Ιουλίων συνεχίστηκε και στις επόμενες γενιές με αποτέλεσμα η πρώτη Αυτοκρατορική δυναστεία της Ρώμης να ονομάζεται Ιουλιο-Κλαυδιανή δυναστεία. Ο Τιβέριος ήταν ικανός στρατηγός και οι εκστρατείες του διασφάλισαν τα Παραδουνάβια σύνορα του κράτους, ενώ τελικώς ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του Οκταβιανού. Η διακυβέρνηση του χωρίζεται σε δύο φάσεις, καθώς ύστερα από τον χαμό του γιου του σταδιακά αποτραβήχτηκε από τον δημόσιο βίο και άφησε τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων στα χέρια της Πραιτωριανής Φρουράς και της Συγκλήτου.

534 μ.Χ. 16 Νοεμβρίου : Πρώτη δημοσίευση του αναθεωρημένου Ιουστινιάνειου Κώδικα.

534 μ.Χ. 16 Νοεμβρίου : Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».

1093 16 Νοεμβρίου : Πεθαίνει η Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας. Η Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας (Ουγγαρία 1045 – 16 Νοεμβρίου 1093) ήταν αδελφή του Αγγλοσάξονα βασιλιά Έντγκαρ Έθελινγκ που βασίλευσε σύντομα, παντρεύτηκε τον Βασιλιά της Σκωτίας Μάλκολμ Γ΄ και έγινε Βασίλισσα της Σκωτίας. Κόρη του Άγγλου πρίγκηπα Εδουάρδου του εξορίστου και της Αγκάθας, εγγονή του Βασιλιά της Αγγλίας Εδμόνδου του σιδηρόπλευρου είχε εκτός από τον Έντγκαρ άλλη μια αδελφή την Χριστίνα. Μετά την κατάκτηση της Αγγλίας από τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή η χήρα Αγκάθα αποφάσισε να πάρει τα παιδιά της και να επιστρέψει στην Ευρώπη αλλά μια θύελλα την έριξε στις ακτές της Σκωτίας.

1272 16 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ερρίκος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας. Ο Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας (1207 – 16 Νοεμβρίου 1272) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας και δούκας της Ακουιτανίας (1216-1272), υιός και διάδοχος του βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη του Ακτήμονα και της Ισαβέλλας της Ανγκουλέμης. Στην εποχή του δεν υπήρχαν αριθμήσεις δίπλα από τα ονόματα των μεσαιωνικών βασιλέων και ο Ερρίκος Γ΄ ήταν γνωστός ως Ερρίκος του Γουίντσεστερ, πρώτος Βασιλιάς – ανήλικο παιδί μετά τη Νορμανδική κατάκτηση και ένας από τους πιο μακρόχρονους Βασιλείς, που κυβέρνησε την Αγγλία 56 χρόνια. Επί Βασιλείας του άρχισε να κατασκευάζεται το μεγαλύτερο μνημείο της Αγγλικής ιστορίας, το Αββαείο του Ουέστμινστερ, ως επέκταση του τάφου του Εδουάρδου του Εξομολογητή.

1272 16 Νοεμβρίου : Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ’ Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α’ γίνεται Βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

1380 16 Νοεμβρίου : Ο Βασιλιάς Κάρολος της Γαλλίας διακηρύσσει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.

1532 16 Νοεμβρίου : Ο Ισπανός εξερευνητής και κατακτητής Φρανσίσκο Πιζάρρο αιχμαλωτίζει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα. Τον εκτέλεσε μαζί με 2.000 συμπατριώτες του, παρά την καταβολή τεράστιων ποσοτήτων χρυσού από τους ιθαγενείς για την απελευθέρωσή τους.

1632 16 Νοεμβρίου : Σκοτώνεται στη μάχη της Λούτζεν, μεταξύ των Σουηδών και των δυνάμεων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Βασιλιάς της Σουηδίας, Γουσταύος Αδόλφος.

1717 16 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ζαν λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ, Γάλλος μαθηματικός. Ο Ζαν Μπατίστ λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ (Jean Baptiste le Rond d’Alembert, Παρίσι, 16 Νοεμβρίου 1717 – Παρίσι, 29 Οκτωβρίου 1783) ήταν Γάλλος μαθηματικός, μηχανικός, φυσικός, φιλόσοφος και θεωρητικός της μουσικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς και φυσικούς του 18ου αιώνα. Επιπλέον βοήθησε τον Ντιντερό στην συγγραφή της περίφημης Εγκυκλοπαίδειας (Encyclopédie).

1776 16 Νοεμβρίου : Στις ΗΠΑ ακούγεται ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα προς τιμήν νεκρού στρατιώτη.

1822 16 Νοεμβρίου : Ο Ηρωικός αγωνιστής Παναγιώτης Κρεββατάς δολοφονείται στο γεφύρι του Ευρώτα.

1825 16 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες, υπό τον Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ στην μονή Δομνούς.

1828 16 Νοεμβρίου : (ν. ημερ.) Πρωτόκολλον τού Λονδίνου, συμπληρωματικόν τού υπογραφέντος τήν 19—7—1828. Διά τούτου, αί τρείς Προστάτιδες Δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία, εδήλουν ότι θά εθεώρουν ώς εχθρικήν πράξιν στρεφομένην κατ’ αυτών τών ιδίων τήν εισβολήν οιασδήποτε στρατιωτικής δυνάμεως είς τήν Πελοπόννησον καί τάς Κυκλάδας.

1828 16 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες, υπό τον Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους Μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ στην μονή Δομνούς.

1831 16 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου. (Γεν. 1/6/1780).

1841 16 Νοεμβρίου : Ο Ναπολέων Γκουερίν δημιουργεί το πρώτο σωσίβιο, κατασκευασμένο από φελλό.

1849 16 Νοεμβρίου : Ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα.

1860 16 Νοεμβρίου : Αποφασίζεται η διάλυση της Βουλής και η χώρα εισέρχεται σε πορεία εκλογών.

1864 16 Νοεμβρίου : Μετά τον νενομισμένο όρκο του Βασιλιά Γεωργίου Α’ στο νέο σύνταγμα, διαλύεται η Εθνοσυνέλευση.

1894 16 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ρίχαρντ Νικολάους Γκραφ Κουντενχόβε – Καλέργκι, Ελληνικής καταγωγής Αυστριακός πολιτικός. (Θαν. 27/7/1972).

1907 16 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ροβέρτος Α’, δούκας της Πάρμας. Ο Ροβέρτος Α΄ (1848 – 1907) ήταν ο τελευταίος κληρονομικός Δούκας της Πάρμας και της Πλακεντίας (1854 – 1859), οπότε και το δουκάτο ενσωματώθηκε στην ενωμένη Ιταλία. Γιος και διάδοχος του δούκα της Πάρμας Καρόλου Γ΄ και της Λουίζας Μαρίας Θηρεσίας της Γαλλίας, διαδέχθηκε σε ηλικία μόλις επτά ετών τον δολοφονηθέντα πατέρα του υπό την επίβλεψη της μητέρας του. Εγκατέλειψε τον θρόνο πέντε χρόνια μετά, όταν κατελήφθη από τα στρατεύματα της Σαρδηνίας, που πραγματοποιούσαν την ένωση όλης της Ιταλίας υπό τον Βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ Β΄. Παρά την έκπτωση, η οικογένεια διατήρησε όλα τα πλούτη της, πραγματοποιώντας ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.

1910 16 Νοεμβρίου : Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ταφτ απορρίπτει τις κατηγορίες περί Αμερικανικής πρόθεσης για προσάρτηση του Παναμά.

1914 16 Νοεμβρίου : Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.

1919 16 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός σε όλη την περιοχή του μετώπου αναλαμβάνει δράση εναντίον των τακτικών και ατάκτων Τούρκων.

1920 16 Νοεμβρίου : Πολιτική αεροπορία: Ιδρύεται η Αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QUANTAS.

1920 16 Νοεμβρίου : Στις περιοχές Τσεντίζ-Μπανάζ ο Ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχήν.

1921 16 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες περιπόλων και πυροβολικού.

1924 16 Νοεμβρίου : Γεννιέται» ο χαρακτήρας του Βρετανού κατασκόπου του Ίαν Φλέμινγκ, Τζέιμς Μποντ.

1930 16 Νοεμβρίου : Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής.

1935 16 Νοεμβρίου : Καθιερούται ό θεσμός τών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

1939 16 Νοεμβρίου : Ιδρύεται στην Αθήνα η “Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής” για τη θεωρητική και πρακτική μόρφωση των καθηγητών και των καθηγητριών σωματικής αγωγής.

1940 16 Νοεμβρίου : Στο Αλβανικό μέτωπο οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών εις όλους τους Τομείς του μετώπου και επιτυγχάνουν την κατάληψιν των υψωμάτων 1778, 827, 1959, 1500, 1799 και της Κόνιτσας.

1940 16 Νοεμβρίου : Ο Τσώρτσιλ στέλνει Βρετανικά στρατεύματα από την Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα.

1940 16 Νοεμβρίου : Στην Πολωνία οι Ναζί αποκλείουν το γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.

1942 16 Νοεμβρίου : Το υποβρύχιον «Τρίτων», υπό κυβερνήτην τόν υποπλοίαρχον Ν. Κοντογιάννην, επιτίθεται παρά τό στενόν τού Καφηρέως εναντίον Γερμανικής νηοπομπής έκ δύο πετρελαιοφόρων καί πλήττει διά τορπιλλών τό έν έκ τούτων. Τά συνοδεύοντα τήν νηοπομπήν, αντιτορπιλλικόν «Ερμής» (πού ήτο τό αυτοβυθισθέν έν Ναυστάθμω κατά τήν Γερμανικήν εισβολήν Ελληνικόν «Βασιλεύς Γεώργιος ό Α’», τό οποίον ανείλκυσαν κατόπιν οί Γερμανοί καί επεσκεύασαν) καί δύο καταδιωκτικά υποβρύχια άρχισαν τότε απηνή καταδίωξιν κατά τού «Τρίτωνος» παραταθείσαν επί εξάωρον. Εναντίον τού Ελληνικού υποβρυχίου ενηργήθησαν τέσσαρες επιθέσεις διά βομβών βυθού, αίτινες προεκάλεσαν είς αυτό σοβαράς βλάβας. Ο κυβερνήτης του απεφάσισε τότε ν’ αναδυθή διά ν’ αναμετρηθή έν επιφανεία μέ τόν εχθρόν. Αλλά, κατά την ανάδυσιν το Γερμανικόν αντιτορπιλλικόν ενεβόλισε τόν «Τρίτωνα», καί τόν κατεβύθεσε. Εκ τού πληρώματός του εσώθησαν 30, έν οίς καί ό κυβερνήτης. Πέντε αξιωματικοί καί είκοσι πέντε ναύται ηκολούθησαν τό Εληνικόν υποβρύχιον είς τόν υγρόν τάφον του.

1944 16 Νοεμβρίου : Οι καπετάνιοι των μεγάλων μονάδων του Ε.Λ.Α.Σ. συνάπτουν σύσκεψη στην Λαμία.

1946 16 Νοεμβρίου : Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO).

1950 16 Νοεμβρίου : Αναχώρηση του Τάγματος του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας για την Κορέα, προκειμένου να συμμετάσχει με τις λοιπές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Κορεατικό Πόλεμο.

1950 16 Νοεμβρίου : Διασπάται το Λαϊκό Κόμμα, μετά την αποχώρηση του Στέφανου Στεφανόπουλου με 25 βουλευτές.

1951 16 Νοεμβρίου : Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφασίζει να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο την απαγόρευση του Κομμουνιστικού και του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

1952 16 Νοεμβρίου : Νίκη σημειώνει στις εκλογές ο “Ελληνικός Συναγερμός” του Παπάγου. Συγκεντρώνει κάτι λιγότερο από τις μισές ψήφου και, λόγω του συστήματος, το 80% των εδρών.

1964 16 Νοεμβρίου : Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.

1965 16 Νοεμβρίου : Η ΕΣΣΔ στέλνει το διαστημικό σκάφος Venera 3 στην Αφροδίτη, και γίνεται το πρώτο σκάφος που φτάνει στην επιφάνεια ενός άλλου πλανήτη.

1970 16 Νοεμβρίου : Πεθαίνει, σε ηλικία 85 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Τσαλδάρης.

1972 16 Νοεμβρίου : Το δεξαμενόπλοιο ”Παγκόσμιος Ήρωας”, ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού ”Μέρλιν” μέσα στο Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Σκοτώνονται 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.

1973 16 Νοεμβρίου : Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση εναντίον της δικτατορίας.

1980 16 Νοεμβρίου : Δυο νεαρά παιδιά, ο 26χρονος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής και η 20χρονη εργάτρια Ματούλα Κανελλοπούλου, χάνουν τη ζωή τους, όταν παρασύρονται από «αύρα» της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημάδεψαν την 7η επέτειο του Πολυτεχνείου.

1992 16 Νοεμβρίου : Εκδοτικός οίκος των Σκοπίων προβαίνει στην έκδοση μεγάλου μεγέθους χάρτη της λεγόμενης “Μεγάλης Μακεδονίας”, στον οποίο περιλαμβάνονται ακόμη και νησιά του Αιγαίου.

1992 16 Νοεμβρίου : Στη Γερμανία, νεοναζί επιτίθενται σε Ελληνικό σχολείο σπάζοντας τζάμια και γράφοντας Ναζιστικά συνθήματα.

1994 16 Νοεμβρίου : Μετά την από 30 Ιουλίου υπογραφή της διεθνούς συμβάσεως για το δίκαιο της θάλασσας (η οποία μας δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών μας υδάτων από έξι σε δώδεκα ναυτικά μίλια), η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

1994 16 Νοεμβρίου : Με συμπλοκές αστυνομικών και αναρχικών, εμπρησμούς αυτοκινήτων, ζημιές σε καταστήματα, δακρυγόνα, πέτρες και βόμβες μολότοφ γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου, σημαδεύεται η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων για την 21η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1996 16 Νοεμβρίου : Η Μητέρα Τερέζα λαμβάνει τιμητικά την αμερικανική υπηκοότητα.

2000 16 Νοεμβρίου : Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται το Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της θητείας του.

2005 16 Νοεμβρίου : Η Βασκική, η Γαλικιανή και η Καταλανική μπορούν να χρησιμοποιούνται στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρώτη φορά που οι περιφερειακές γλώσσες της Ισπανίας χρησιμοποιούνται στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2006 16 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Μίλτον Φρίντμαν, νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος της ελεύθερης αγοράς και ηγέτης της Σχολής του Σικάγου, που επηρέασε καίρια τη Βρετανική οικονομία επί Θάτσερ και την Αμερικανική επί Ρίγκαν. (Γεν. 31/7/1912).

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: