ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

9 μ.Χ. 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας. Ο Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός, γνωστός απλά ως Βεσπασιανός, ήταν ο 9ος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και ο ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων. Ήταν γνωστός για πολλά δημόσια έργα τα οποία δημιούργησε. Ο Βεσπασιανός γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 9 μ.Χ. στη Φαλακρίνα (Falacrina) της περιοχής των Σαβίνων. Είχε τρία αδέρφια, ωστόσο το μεγαλύτερο από αυτά, το οποίο ήταν κορίτσι, πέθανε στη γέννα. Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 37, όταν εξελέγη κοσμήτορας στη Κρήτη και στην Κυρηναϊκή, ενώ το 39 εξελέγη πραίτορας, την περίοδο που αυτοκράτορας ήταν ο Καλιγούλας. Αργότερα εξελέγη ύπατος στη Γερμανία. Το 69, ο Βεσπασιανός έγινε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του δημιούργησε πολλά κτήρια, όπως το Κολοσσαίο και το Φόρουμ, καθώς και επέβαλλε φόρο για την ούρηση. Πέθανε το 79, ωστόσο τα αίτια του θανάτου του αμφισβητούνται.

375 μ.Χ. 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ουαλεντινιανός Α΄, Ρωμαίος αυτοκράτορας. Ο Ουαλεντινιανός (321 – 17 Νοεμβρίου 375), ή Βαλεντινιανός Α’, ήταν Αυτοκράτορας του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους από το 364 μέχρι το 375. Ο Ουαλεντινιανός, δέκα μέρες μετά το θάνατο του προκατόχου του Ιοβιανού, εξελέγη Αυτοκράτορας από τον Στρατό ως Ουαλεντινιανός Α’. Ήταν αγράμματος, Χριστιανός και ταπεινής καταγωγής, ικανός στρατιωτικός, με επιβλητικό παράστημα αλλά και ευέξαπτο χαρακτήρα.

474 μ.Χ. 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Λέων Β΄, Βυζαντινός Αυτοκράτορας. Ο Λέων Α΄ πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 474. Δύο μήνες πριν, όρισε σαν διάδοχο τον ανήλικο εγγονό του, Λέοντα Β΄, που ήταν γιος της κόρης του Λέοντα Α΄ Αριάδνης και του Ίσαυρου στην καταγωγή, Ζήνωνα. Την ημέρα της στέψης του Λέοντα Β΄ στον ιππόδρομο στις 9 Φεβρουαρίου 474 και την στιγμή που έφθασε ο πατέρας του για να τον προσκυνήσει σαν Αυτοκράτορα, ο μικρός, μιλημένος από την μητέρα του Αριάδνη, τοποθέτησε το βασιλικό στεφάνι στο κεφάλι του Ζήνωνα, ο οποίος με την συναίνεση της Συγκλήτου και την αποδοχή του Δήμου ανακηρύχτηκε συναυτοκράτορας του γιου του.

594 μ.Χ. 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γρηγόριος Τουρώνης, Γαλάτης επίσκοπος. Ο Γρηγόριος Τουρώνης ή Γρηγόριος της Τουρ (30 Νοεμβρίου 539 – 17 Νοεμβρίου 594) ήταν Γαλάτης ιστορικός και Χριστιανός επίσκοπος στην πόλη Τουρ. Το πλήρες όνομά του ήταν Γεώργιος Φλωρέντιος Γρηγόριος (Georgius Florentius Gregorius).

1231 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει η Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας. Η Αγία Ελισάβετ της Ουγγαρίας (1207 – 1231) ήταν κόρη του βασιλιά της Ουγγαρίας Ανδρέα Β’ και της Γερτρούδης της Μερανίας. Έγινε μεγάλο σύμβολο σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο, αφού παντρεύτηκε σε ηλικία 14 ετών, χήρεψε στα 20, εγκατέλειψε τα τεράστια πλούτη της, γινόμενη σύμβολο της Χριστιανικής χάρης, και τελικά πεθαίνοντας πολύ πρόωρα μόλις 24 ετών.

1503 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Άντζελo Μπρονζίνο, Ιταλός μανιεριστής ζωγράφος, ο οποίος υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Ποντόρμο.

1558 17 Νοεμβρίου : Αρχίζει η Ελισαβετιανή εποχή: Η βασίλισσα Μαρία Α’ της Αγγλίας πεθαίνει και τη διαδέχεται στο θρόνο η ετεροθαλής αδελφή της, Ελισάβετ Α’. Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών η βασίλισσα Μαίρη Α, μονάρχης της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από το 1553, και τη διαδέχεται στο θρόνο η 25χρονη ετεροθαλής αδελφή της Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου Η και της τραγικής Αννας Μπολέιν. Επί των ημερών της Ελισάβετ Α, η Αγγλία θα κυριαρχήσει στον κόσμο.

1562 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αντώνιος, Βασιλιάς της Ναβάρρας. Ο Αντώνιος των Βουρβώνων (Antoine de Bourbon, duc de Vendôme, 1518 – 17 Νοεμβρίου 1562) ήταν δούκας του Βαντόμ, Αρχηγός του Οίκου των Βουρβόνων (1537 – 1562) και συμβασιλεύς της Ναβάρρας (1555 – 1562). Ο Αντώνιος ήταν γιος του Καρόλου των Βουρβόνων δούκα του Βαντόμ και της Φραγκίσκης της Αλενσόν (πέθανε το 1550), μεγαλύτερος αδελφός του Λουδοβίκου Α΄ των Βουρβόνων, πρίγκηπα του Κοντέ, και πατέρας του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄.

1749 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Νικολά Απέρ, Γάλλος σεφ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης. (Θαν. 1/6/1841).

1755 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Λουδοβίκος ΙΗ’, βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ (Λουδοβίκος ο 18ος, 17 Νοεμβρίου 1755 – 16 Σεπτεμβρίου 1824), βασιλιάς της Γαλλίας και της Ναβάρρας (1814 – 1824) ήταν δεύτερος γιος του δελφίνου της Γαλλίας Λουδοβίκου Φερδινάνδου και της Μαρίας Ιωσηφίνας της Σαξονίας. Πήρε τον τίτλο του κόμητος της Προβηγκίας από τη γέννησή του. Μετά τον θάνατο των δύο μεγάλων του αδελφών σε βρεφική ηλικία, διάδοχος του παππού του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ΄ ορίστηκε ο μεγαλύτερος επιζών αδελφός του Λουδοβίκος (μέλλων Λουδοβίκος ΙΣΤ΄), και ο ίδιος πήρε τον τίτλο του Κυρίου, τίτλος που αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο βασιλικό αδελφό.

1790 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται στη Γερμανία ο μαθηματικός και θεωρητικός της αστρονομίας Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους. Δίδαξε στη Λειψία αστρονομία και υπήρξε διευθυντής του αστεροσκοπείου της. Παράλληλα μελέτησε πολλά γεωμετρικά προβλήματα.

1796 17 Νοεμβρίου : Ο Ναπολέων υψώνει τη Γαλλική σημαία μετά τη νίκη του στρατού του επί των Αυστριακών στη γέφυρα του Αρκολί στην Ιταλία.

1796 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει η Αικατερίνη Β’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Η Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, η επονομαζόμενη «Μεγάλη» (Екатерина II Великая, Yekaterina II Velikaya, 2 Μαΐου 1729 – 17 Νοεμβρίου 1796) ήταν, Γερμανικής καταγωγής, Αυτοκράτειρα της Ρωσίας. Η πολιτική της συνδέθηκε στενά με την αναγέννηση του ελληνικού βίου λόγω της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Γεννήθηκε στο Στέτιν της Πρωσίας το 1729 και το πραγματικό της όνομα ήταν Σοφία Αυγούστα Φρειδερίκη. Ήταν πριγκίπισσα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ και ο πατέρας της,Χριστιάνος Αύγουστος, υπηρετούσε στο πρωσικό ιππικό ως φρούραρχος του Στέτιν. Η εκπαίδευση της ήταν αρκετά καλή, παρακολουθώντας μαθήματα κατ´οίκον, ενώ δεν ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους γονείς της. Η Μεγάλη Αικατερίνη πέθανε (6) 17 Νοεμβρίου 1796 από κολπική αιμορραγία.

1815 17 Νοεμβρίου : Υπογραφή συνθήκης στο Παρίσι μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ρωσίας, με την οποία οι Ιόνιοι Νήσοι θα αποτελούσαν κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο, με την επωνυμία “Ηνωμένα κράτη των Ιονίων Νήσων”, υπό την αποκλειστική προστασία της Μ. Βρετανίας.

1820 17 Νοεμβρίου : Ο πλοίαρχος Ναθάνιελ Πάλμερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που αντικρίζει την Ανταρκτική.

1821 17 Νοεμβρίου : Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες, υπό τον Γεώργιο Βαρνακιώτη, απελευθερώνουν την Άρτα, μετά από πεισματική αντίσταση των τούρκων. Τελικά οι τούρκοι αποσύρθηκαν στο φρούριο της πόλεως.

1825 17 Νοεμβρίου : Εις το μοναστήριον Δορμπού Λεβαδείας οι Έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην ενίκησαν τους Τούρκους. Ο Ελληνικός στόλος συνεχίζει την προσπάθειαν διασκορπίσεως του τουρκικού στόλου έξω του Μεσολογγίου.

1826 17 Νοεμβρίου : Ο Γάλλος Φαβιέ, καταφέρνει να εφοδιάσει με πυρομαχικά τους πολιορκούμενους από τους Τούρκους πολιορκούμενους της Ακροπόλεως.

1827 17 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες επαναστάτες νικούν τους τούρκους στο Τρικέρι.

1828 17 Νοεμβρίου : Ο φρούραρχος της Άμφισσας Μεχμέτ μπέης Δεβόλης παραδίδει την πόλη στον Δημήτριο Υψηλάντη.

1861 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, Κερκυραίος μουσουργός, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. (Θαν. 25/3/1917).

1864 17 Νοεμβρίου : Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα του 1864 το οποίο καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευόμενης δημοκρατίας.

1869 17 Νοεμβρίου : Η Διώρυγα του Σουέζ παραδίδεται στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα όπου και πραγματοποιούνται τα επίσημα εγκαίνια.

1883 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός (βλέπε και 4 Νοεμβρίου).

1887 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ, Άγγλος στρατιωτικός. Ο Μπέρναρντ Λο Μοντγκόμερυ (Bernard Law Montgomery, 17 Νοεμβρίου 1887 – 24 Μαρτίου 1976) ήταν Στρατάρχης, Διοικητής των Βρετανικών δυνάμεων στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν Άγγλο-ιρλανδικής καταγωγής. Όσοι τον γνώρισαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο ματαιόδοξο και αλαζόνα αλλά παράλληλα τίμιο, εγκρατή, ανθρώπινο και επαγγελματία. Ήταν φανατικός αντικαπνιστής, πράγμα που τον έκανε αντιπαθή στον στρατηγό Αϊζενχάουερ, που ήταν το ακριβώς αντίθετο του Μοντγκόμερυ. Ακόμα ο «Μόντυ», όπως αλλιώς αποκαλούσαν τον στρατάρχη Μοντγκόμερυ, έγινε αντιπαθής στον στρατηγό Πάττον, επειδή ο τελευταίος θεωρούσε τους στρατιώτες του το ίδιο αναλώσιμους με τις σφαίρες, ενώ ο Μοντγκόμερυ είχε την εντελώς αντίθετη αντίληψη, πράγμα που τον έκανε αμέσως συμπαθή στους άντρες που διοικούσε.

1902 17 Νοεμβρίου : Ισοπαλία στις εκλογές. Τα κόμματα των Δηλιγιάννη και Θεοτόκη εκλέγουν από 102 βουλευτές. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια, ενώ οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων καταλήγουν σε σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματίες. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν σανίδες από τις οικοδομές της οδού Σταδίου και τα γεγονότα θα μείνουν στην ιστορία ως «Σανιδικά».

1904 17 Νοεμβρίου : Ανταρτικό σώμα 40 ανδρών, υπό τον Ανθλγό Γεώργιο Τσόντο (Βάρδα), από τα Σφακιά, περνά την Ελληνοτουρκική μεθόριο κοντά στο Αγιόφυλλο της Θεσσαλίας και εισέρχεται στην Μακεδονία. Σε αυτόν ανέθεσε το Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο την γενική αρχηγία των ανταρτικών σωμάτων του βιλαετίου Μοναστηρίου, μετά την ασθένεια του προκατόχου του Γεωργίου Κατεχάκη.

1906 17 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σοϊτσίρο Χόντα, Ιάπωνας μηχανικός και επιχειρηματίας. 17 Νοεμβρίου 1906 – 1991) ήταν Ιάπωνας σχεδιαστής μοτοσυκλετών, μηχανικός και επιχειρηματίας, ιδρυτής της Honda Motor Co. Ltd.. Γεννήθηκε το 1906 στo Τσιζουόκα (Shizuoka) της Ιαπωνίας.

1912 17 Νοεμβρίου : Επίθεση τουρκαλβανών κατά Ελλήνων της Χειμάρρας.

1912 17 Νοεμβρίου : Βαλκανικοί πόλεμοι. Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τα Τίρανα.

1917 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ογκίστ Ροντέν, Γάλλος γλύπτης. (Γεν. 12/11/1840). Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin,12 Νοεμβρίου 1840 – 17 Νοεμβρίου 1917) ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά.

1918 17 Νοεμβρίου : Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.

1918 17 Νοεμβρίου : Ιδρύεται το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ.

1919 17 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται δράση περιπόλων.

1920 17 Νοεμβρίου : Η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1920 17 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία επανέρχεται στις θέσεις του κατόπιν διαταγής του στρατηγείου.

1921 17 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία οχυρωμένη στη γραμμή άμυνάς της δέχεται μικροεπιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1924 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γρηγόριος Ζ’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Γρηγόριος Ζ΄ (κατά κόσμον Ζερβουδάκης) ήταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως από τις 6 Δεκεμβρίου 1923 ως τις 17 Νοεμβρίου 1924. Γεννήθηκε γύρω στο 1850 στη Σίφνο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Ρόδου από διάκονος μέχρι και πρωτοσύγκελος. Το 1887 εξελέγη επίσκοπος της Επισκοπής Μυρέων, το 1892 Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών, το 1909 Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κυζίκου και το1913 Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Στις 6 Δεκεμβρίου 1923 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης και ενθρονίστηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1923.

1929 17 Νοεμβρίου : Ο Στάλιν διαγράφει τον Μπουχάριν και πολλούς ηγέτες από το ΚΚΣΕ.

1929 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Χέρμαν Χόλεριθ, Αμερικανός εφευρέτης, που δημιούργησε την ηλεκτρική μηχανή ταξινόμησης, μιας προδρομικής μορφής του ηλεκτρονικού υπολογιστή. (Γεν. 29/2/1860).

1930 17 Νοεμβρίου : Το υποβρύχιο Γλαύκος (ΙΙ) υψώνει την Ελληνική Σημαία στην Βρέστη της Γαλλίας. Ναυπηγήθηκε στη Γαλλία μεταξύ 1927 – 1930. Στις 17 Νοεμβρίου 1930 έγινε η ύψωση της Ελληνικής Σημαίας στη Βρέστη (Γαλλία). Παρελήφθη την 1 Δεκεμβρίου του 1930 από τον Πλωτάρχη Α. Ζάγκα και με Ύπαρχο τον Υποπλοίαρχο Γ. Λαμπρινόπουλο. Κατά τον πόλεμο του 1940-1941 δεν πήρε μέρος σε επιχειρήσεις λόγω της συνεχιζόμενης επισκευής του. Όμως στις 19 Απριλίου 1941 κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια και εντάχθηκε στη δύναμη του συμμαχικού στόλου με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Β. Αρσλάνογλου. Κατά τη διάρκεια πολεμικής περιπολίας μεταξύ 21 και 22 Ιουνίου 1941 βύθισε με το πυροβόλο του 2 εχθρικά μικρά ιστιοφόρα των 40 τόνων. Στις 10 Νοεμβρίου 1941 τορπίλισε το γερμανικό φορτηγό πλοίο (Μ/V) NORBURG 3000 τόνων κοντά στον όρμο της Σούδας, στο Ηράκλειο.

Στην 4 Απριλίου 1942 το Υ/Β Γλαύκος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια Γερμανικής αεροπορικής επίθεσης ενώ ελλιμενιζόταν στο λιμάνι Βαλέτα της Μάλτας όπου είχε καταπλεύσει για γενική επισκευή. Ανάμεσα στα θύματα του βομβαρδισμού συγκαταλέγονται ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Πλωτάρχης Β. Αρσλάνογλου, και ο ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Κωστάκος.

1932 17 Νοεμβρίου : Αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της Γ Συνόδου Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα το πολιτικό μέλλον της Ινδίας.

1936 17 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, πρωτεργάτης της αγροτικής μεταρρύθμισης, που απέδωσε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές.

1940 17 Νοεμβρίου : Αί Ελληνικαί δυνάμεις εκδιώκουν καί τούς τελευταίους Ιταλικούς σχηματισμούς, οίτινες, κατά τάς πρώτας ημέρας τών επιχειρήσεων, κατόπιν τής, διά στρατηγικούς λόγους, εκτελεσθείσης συμπτύξεως, είχον εισχωρήσει είς ωρισμένα σημεία τού μετώπου εντός τού Ελληνικού εδάφους. Κατά τήν εκδίωξιν τών Ιταλών συνελήφθησαν πολλοί αιχμάλωτοι καί περιήλθεν άφθονον πολεμικόν υλικόν είς χείρας τού στρατού μας. Είς τό εκδοθέν κατά τήν ημέραν αυτήν ανακοινωθέν τού Ελληνικού Στρατηγείου, τονίζεται ότι ουδείς Ιταλός στρατιώτης ευρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους, εκτός των συλληφθέντων αιχμαλώτων (Ελληνοϊταλικός πόλεμος).

1940 17 Νοεμβρίου : Τμήμα του Ελληνικού Στρατού καταλαμβάνει την Ερσέκα.

1940 17 Νοεμβρίου : Στον Τομέα Ιβάν-Μόραβα οι Ιταλοί προβαίνουν σε σφοδρές αντεπιθέσεις αλλ’ αποτυγχάνουν.

1941 17 Νοεμβρίου : Πραγματοποιείται φοιτητική απεργία στην Αθήνα, με αιτήματα τη βελτίωση της σίτισης και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για διευκόλυνση της μελέτης.

1941 17 Νοεμβρίου : Ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο διαμηνύει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι, υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση των Ιαπώνων ενατίον του Περλ Χάρμπορ. Οι προειδοποιήσεις του θα αγνοηθούν.

1942 17 Νοεμβρίου : Στη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ αναλαμβάνει πλήρη εξουσία από τον Πετέν. Ο ναύαρχος Νταρλάν εκδιώκεται.

1942 17 Νοεμβρίου : Το πρώτο τμήμα του Ιερού Λόχου αρχίζει την δράση του στα μετόπισθεν του εχθρού. Η ομάδα αυτή που έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις αυτές ήταν μια ομάδα από 8 αξιωματικούς, με επικεφαλής τον Αντισμήναρχο Γ. Αλεξανδρή, η οποία, υπό τη Β’ Μοίρα του Συντάγματος S.A.S, έδρασε στα μετόπισθεν των Γερμανοϊταλικών στρατευμάτων στην Κυρηναϊκή.

1943 17 Νοεμβρίου : Γερμανικό αεροπλάνο σκορπά προκηρύξεις στην ευρύτερη περιοχή που αναφέρει μεταξύ άλλων «…Αι απηγορευμέναι ζώναι εις τας περιοχάς των συμμοριών καταργούνται» και στα χωριά της δυτικής Ιεράπετρας Γδόχια, Μουρνιές, Ρίζα και Μύθους ο πληθυσμός σταδιακά επιστρέφει. Παραμένει όμως απαγορευμένη μια παραλιακή ζώνη μήκους πέντε χιλιομέτρων που περιλαμβάνει και το Μύρτο.

1950 17 Νοεμβρίου : Ο ΟΗΕ συμφωνεί για την ανεξαρτησίας της Λιβύης.

1954 17 Νοεμβρίου : Ανεξαρτητοποιούνται 23 βουλευτές του Ελληνικού Συναγερμού.

1961 17 Νοεμβρίου : Συλλαμβάνεται ο Ανρί Μανουρί, υπεύθυνος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γάλλου Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1964 17 Νοεμβρίου : Η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική.

1968 17 Νοεμβρίου : Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρεται στις φυλακές της Αίγινας.

1969 17 Νοεμβρίου : Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των όπλων.

1970 17 Νοεμβρίου : Ο Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο «ποντίκι» για υπολογιστή, το οποίο είχε ο ίδιος εφεύρει επτά χρόνια νωρίτερα.

1972 17 Νοεμβρίου : Στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες, χιλιάδες άτομα επευφημούν τον Χουάν Περόν, που επιστρέφει μετά από εξορία 17 χρόνων.

1972 17 Νοεμβρίου : Αναγνωρίζοντας η Κίνα το καθεστώς στην Ελλάδα φθάνει στην Αθήνα η πρώτη Κινεζική αντιπροσωπεία για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

1973 17 Νοεμβρίου : Αιματηρή καταστολή της εξεγέρσεως στο Πολυτεχνείο κατά της δικτατορίας. Το τανκ μπαίνει στο Πολυτεχνείο για να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας και αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

1974 17 Νοεμβρίου : Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που γίνονται στην χώρα μετά το 1964, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 54,37%, δεύτερο η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 20,42% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,58%.

1981 17 Νοεμβρίου : Εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής ο Γιάννης Αλευράς. Επανεκλέγεται στις 18 Ιουνίου 1985.

1983 17 Νοεμβρίου : Ιδρύεται στην περιοχή Τσιάπας του Μεξικού το κίνημα των Ζαπατίστας.

1985 17 Νοεμβρίου : Δολοφονείται ο Μιχάλης Καλτέζας, μαθητής, ετών 15. Σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. [γεν. 1970]

1989 17 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, το MEGA Channel.

1989 17 Νοεμβρίου : Μία νεκρή, η Σταματία Κανελλοπούλου, δεκάδες τραυματίες, καταστροφές, λεηλασίες καταστημάτων, εμπρησμοί και συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών είναι ο απολογισμός των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για τη 16η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1991 17 Νοεμβρίου : Μήνυμα προς τα Σκόπια απευθύνει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να σταματήσει την οικειοποίηση του μακεδονικού ονόματος και τις εδαφικές βλέψεις κατά ελληνικών περιοχών. Λίγους σχετικά μήνες αργότερα ξεστόμιζε την φράση «Ποιος θα θυμάται τη Μακεδονία σε δέκα χρόνια;»

1992 17 Νοεμβρίου : Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν οι Γιώργος Κοσκωτάς, Γιάννης Ματζουράνης και Αλίκη Κουτσόγιωργα για ενεργητική δωροδοκία, απλή συνέργια και αποδοχή προϊόντος εγκλήματος από ιδιοτέλεια.

1993 17 Νοεμβρίου : Στη Νότια Αφρική, μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, συμφωνήθηκε να τεθεί σε ισχύ νέο Σύνταγμα που θα τερμάτιζε την εξουσία της λευκής μειοψηφίας.

1994 17 Νοεμβρίου : Ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ενεργό πολιτική ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

1995 17 Νοεμβρίου : Τίθεται υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες.

1997 17 Νοεμβρίου : Στην Αίγυπτο, 78 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της «Τζεμάα αλ Ισλαμίγια» ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λουξορ.

2008 17 Νοεμβρίου : Η ΠΓΔΜ προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Την κατηγορεί για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το 1995 και προέβλεπε τη μη υποβολή βέτο από τη χώρα μας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: