ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

 

361 μ.Χ. 2 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’, ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τον διαδέχεται ο αυτοκράτορας Ιουλιανός.

676 μ.Χ. 2 Νοεμβρίου : Ο Πάπας Δόνος διαδέχεται τον Πάπα Αδεοδάτο Β’.

743 μ.Χ. 2 Νοεμβρίου : Ο Κωνσταντίνος Ε΄ αποκαθίσταται στο θρόνο και οι συνωμότες τυφλώνονται.

867 μ.Χ. 2 Νοεμβρίου : Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Α’, με την άνοδο του στο θρόνο, καθαιρεί τον Φώτιο από Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

1083 2 Νοεμβρίου : Πεθαίνει η Ματθίλδη της Φλάνδρας, 52, Βασίλισσα της Αγγλίας, σύζυγος του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Η Ματθίλδη της Φλάνδρας (1031 – 2 Νοεμβρίου 1083) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας, σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου Α΄ του Κατακτητή με μεγάλη αγάπη για τον σύζυγο της. Ήταν κόρη του κόμη της Φλάνδρας Βαλδουίνου Ε΄ και της Αδέλας, κόρης του Ροβέρτου Β΄ της Γαλλίας.

1470 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Εδουάρδος Ε’, Βασιλιάς της Αγγλίας. O Εδουάρδος Ε΄ της Αγγλίας (Edward V of England, 2 Νοεμβρίου 1470 – 1483;) ήταν Βασιλιάς της Αγγλίας από τις 9 Απριλίου του 1483 έως τις 26 Ιουνίου του 1483, οπότε και ανέβηκε στο θρόνο ο Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας.

1699 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ζαν Μπατίστ Σιμεόν Σαρντέν, Γάλλος ζωγράφος. Ο Ζαν Μπατίστ Σιμεόν Σαρντέν (Jean-Baptiste-Siméon Chardin, 1699-1779) ήταν Γάλλος ζωγράφος, αριστοτέχνης της νεκρής φύσης και σκηνών του καθημερινού βίου (genre). Το 1728, μετά την La Raie (Η Ρίνα, είδος ψαριού) που ζωγράφισε, έγινε δεκτός στην Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και Γλυπτικής. Ζούσε πολύ μετρημένη ζωή, οι πελάτες του καθόριζαν την αμοιβή του, και ασχολούνταν ακόμα και με αποκατάσταση τοιχογραφιών.

1755 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται η Μαρία Αντουανέτα, Βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ , κόρη της Μαρίας Θηρεσίας και του Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας. Η Μαρία Αντουανέτα βαφτίστηκε με το όνομα Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα, δούκισσα της Αυστρίας. Ήταν το 15ο και τελευταίο παιδί της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας και του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Α΄ της Αυστρίας. Οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια της γέννας της Μαρίας Αντουανέτας, αλλά και ο καταστροφικός σεισμός της Λισαβώνας, την ίδια ακριβώς μέρα που γεννήθηκε, ήταν «οιωνοί» θανάτου, για την άσχημη πορεία που θα ακολουθούσε η μετέπειτα βασίλισσα της Γαλλίας. Αυτή και ο σύζυγος της, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ (1754-1793) αποκεφαλίστηκαν κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

1785 2 Νοεμβρίου : Ο Άγγλος ναυπηγός Λάιονελ Λάκιν εφευρίσκει τη σωσίβια λέμβο.

1789 2 Νοεμβρίου : Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης, εθνικοποιείται η περιουσία της εκκλησίας.

1795 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζέιμς Νοξ Πολκ, ήταν ο 11ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Διετέλεσε Πρόεδρος από τις 4 Μαρτίου1845 έως τις 4 Μαρτίου 1849. Ο Πολκ γεννήθηκε στο Πάινβιλ της Βόρειας Καρολίνας, ενώ αργότερα έζησε και αντιπροσώπευσε το Τενεσί. Ο Πολκ ανήκε στο Δημοκρατικό Κόμμα και υπηρέτησε ως Ομιλητής της Βουλής των Αντιπροσώπων (1835–1839) και ως Κυβερνήτης του Τενεσί (1839–1841). Στις προεδρικές εκλογές του 1844 ο Πολκ δεν υπήρξε φαβορί για τη νίκη. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να κερδίσει τον Χένρι Κλέι του αντίπαλου κόμματος Whig, υποσχόμενος την προσάρτηση του Τέξας.

1815 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζορτζ Μπουλ, Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος. 2 Νοεμβρίου 1815 – 8 Δεκεμβρίου 1864) ήταν Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος. Αποτελεί το θεμελιωτή της συστηματικής μελέτης της λογικής και της γενικότερης εφαρμογής που μπορεί να έχει στην επιστήμη των μαθηματικών.

1821 2 Νοεμβρίου : Μάχη τού Χαλανδρίου. Ομάδες ενόπλων έκ τών χωρίων τής Αττικής νικούν τούς εξελθόντας έκ τών Αθηνών Τούρκους παρά τό Χαλάνδρι καί τούς αναγκάζουν νά επιστρέψουν είς τήν πόλιν καί νά κλεισθούν είς τήν Ακρόπολιν.

[Δύναμη 250 Ελλήνων, με αρχηγό τον Αναστάσιο Λέκκα, συνεπλάκη στο Χαλάνδρι με μεγαλύτερη δύναμη Τούρκων και μετά από πεισματώδη μάχη τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν στην Αθήνα με μεγάλες απώλειες. Όμως, κατά την τελευταία φάση της μάχης και ενώ οι Τούρκοι υποχωρούσαν, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αναστάσιος Λέκκας χωρίς να γίνει αντιληπτός από τα παλικάρια του. Οι υποχωρούντες Τούρκοι τον έπιασαν και μετά από φρικτά βασανιστήρια τον θανάτωσαν. Έτσι χάθηκε ένας ακόμα φλογερός πατριώτης και αγωνιστής του ’21.]

1823 2 Νοεμβρίου : Σε μήνυμά του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε αναγνωρίζει το δικαίωμα των επαναστατημένων Ελλήνων στην ανεξαρτησία.

1825 2 Νοεμβρίου : Έγινε σφοδρά μάχη Ελλήνων και Τούρκων μεταξύ Λάσπης και Εριβιόν Θηβών. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες .

1839 2 Νοεμβρίου : Ο Σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ εκδίδει το Χάττ-ι-Σερίφ. Το Χαττ-ι-Σερίφ (=Ιερό Διάταγμα) είναι ιστορικό Αυτοκρατορικό Χαττ (διάταγμα), το οποίο εκδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1839 από τον Σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίτ Α΄. Το διάταγμα αυτό εξασφάλιζε απόλυτη θρησκευτική ελευθερία σε όλους του υπηκόους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Παρά ταύτα, ουσιαστικά αυτό δεν εφαρμόστηκε πλήρως μέχρι το 1856, οπότε ακολούθησε το δεύτερο ιστορικό Χαττ των μεταρρυθμίσεων.Το Χαττ-ι-Σερίφ υπεγράφη στην ανακτορική αίθουσα «Γκιούλχανε» (=αίθουσα των ρόδων), εξ ου και ο πλήρης τίτλος αυτού είναι: «Χάττ-ι-Σερίφ του Γκιούλχανε».

1847 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ζορζ Σορέλ, Γάλλος κοινωνικός φιλόσοφος, γνωστός για την ταυτόχρονη υποστήριξη των Λένιν και Μουσολίνι, καθώς θεωρούσε ότι τόσο η Ρωσική επανάσταση, όσο και ο ιταλικός φασισμός, αποτελούσαν παραδείγματα για την υπέρβαση της ευρωπαϊκής «παρακμής». (Θαν. 29/8/1922).

1859 2 Νοεμβρίου : Πραγματοποιούνται στην Αθήνα ιππικοί αγώνες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Έκθεσης “Ολύμπια”.

1881 2 Νοεμβρίου : Ήταν η 2α Νοεμβρίου του 1881 που ο Ελληνικός στρατός έμπαινε, μέσα σε παραλήρημα εθνικού ενθουσιασμού, στη νέα πόλη του Βόλου, την ουσιαστική πρωτεύουσα της Μαγνησίας, η οποία Μαγνησία υπήχτηκε τότε στο Νομό Λαρίσης, με δυο επαρχίες, του Βόλου και του Αλμυρού. Δυο χρόνια αργότερα, με άλλο Β. Διάταγμα, έγινε κι ο οριστικός σχηματισμός των Δήμων της Μαγνησίας. Σύμφωνα με το Διάταγμα αυτό η Επαρχία Βόλου χωρίστηκε στους Δήμους: Παγασών, Ιωλού, Ορμινίου, Μακρινίτσης, Βοίβης, Φερών, Ζαγοράς, Κισσού, Μυρεσίου, Μηλέων, Δράκειας, Αιαντείου, Σπαλάθρων, Αφετών, Νηλείας, Σηπιάδος και Αγίου Λαυρεντίου. Και η Επαρχία Αλμυρού στους Δήμους Αλμυρού, Ιτώνου, Όθρυος και Πλατάνου.

1898 2 Νοεμβρίου : Και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης εγκαταλείπει την Κρήτη. Λίγες ημέρες αργότερα οι Κρητικοί εγκαταλείπουν τα όπλα, υπακούωντας έτσι στην εντολή του Εκτελεστικού των Μ. Δυνάμεων, για να διευκοληνθεί η μεταβίβαση της εξουσίας στον εντολοδόχο πρίγκιπα Γεώργιο, που έφτασε στο νησί στις 9 Δεκεμβρίου.

1894 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Αλεξάντερ Λίπιτς, Γερμανός μελετητής της αεροναυπηγικής, γνωστός από τις μελέτες του για τα φτερά των αεροπλάνων.

1899 2 Νοεμβρίου : Οι Μπόερς αρχίζουν την 118 ημερών πολιορκία των Βρετανών.

1903 2 Νοεμβρίου : Στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ διατάσσει την αποστολή τριών πολεμικών πλοίων στη Διώρυγα του Παναμά.

1905 2 Νοεμβρίου : Στην Κρήτη, τερματίζεται η Επανάσταση του Θερίσου που ξέσπασε από τις 10 Μαρτίου.

1911 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο τιμηθής με νόμπελ Λογοτεχνίας ποιητής Οδυσσέας (Αλεπουδέλης) Ελύτης (πέθανε στις 18 Μαρτίου του 1996).

1912 2 Νοεμβρίου : Ώρα 07.00. Αποπλέουν από Μούδρο το ΑΒΕΡΩΦ με τα ΠΑΝΘΗΡ, ΙΕΡΑΞ και ΘΥΕΛΛΑ με άγημα προς κατάληψη του Αγίου Όρους. Στις 11.30 οι Μονές φέρονται σημαιοστολισμένες ενώ οι μοναχοί αλλαλάζοντας από χαρά κανονιοβολούν και τυφεκιοβολούν. ΑΒΕΡΩΦ ανταποδίδει με 21 χαιρετιστήριες βολές. Μετά κατάπλου 13.45 στον όρμο Πρόβλακα εξέρχεται άγημα αξιωματικός του οποίου εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων υψώνει την Ελληνική σημαία και κρατεί τον Καϊμακάμη και άλλους οθωμανούς ως “αμαχητί αιχμαλώτους πολέμου”. Στις 18.00 πλοία αποπλέουν για Λήμνο, εκτός του ΘΫΕΛΛΑ που σπεύδει προς Ικαρία.

1912 2 Νοεμβρίου : Το αντιτορπιλικό «Θύελλα» αποβιβάζει στη Δάφνη του Αγίου Όρους άγημα από 40 άντρες, οι οποίοι κινούνται για να απελευθερώσουν τις Καρυές. Αργότερα το θωρηκτό «Αβέρωφ» και τα αντιτορπιλικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» αποβιβάζουν στην Αμμουλιανή της Χαλκιδικής άγημα από 200 άντρες, οι οποίοι καταλαμβάνουν τη διώρυγα του Ξέρξη. Έτσι απελευθερώνεται ολόκληρο το Άγιο Όρος και υψώνεται η Ελληνική Σημαία στο χωριό Καρυές.

1912 2 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων παρά το Τέχοβον (πλησίον Οστρόβου) Μακεδονίας αλλ’ αποτυγχάνουν.

1913 2 Νοεμβρίου : Η Ελληνική Κυβέρνηση παραχωρεί στη Σερβία τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για αποκλειστική χρήση.

1914 2 Νοεμβρίου : Η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1917 2 Νοεμβρίου : Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Άρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ, δηλώνει ότι «ήρθε η ώρα, οι Εβραίοι να αποκτήσουν κράτος στην Παλαιστίνη». Έμεινε στην ιστορία ως Διακήρυξη Μπάλφουρ, πάνω στην οποία βασίστηκε η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

1919 2 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνονται συμπλοκές περιπόλων.

1920 2 Νοεμβρίου : Η στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις τούρκικων αποσπασμάτων.

1921 2 Νοεμβρίου : Ολόκληρη η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1930 2 Νοεμβρίου : Στο «Θέατρο Λαού», γίνεται μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της παλινόρθωσης της μοναρχίας στην Ελλάδα.

1931 2 Νοεμβρίου : Πραγματοποιούνται αιματηρές συγκρούσεις στους δρόμους της Αθήνας μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, με αφορμή διαδήλωση υπέρ των Κυπρίων.

1934 2 Νοεμβρίου : Ιδρύεται ο νομός Κιλκίς και καθορίζονται λεπτομερώς τα όριά του.

1936 2 Νοεμβρίου : Ξεκινάει τις εκπομπές της από το Alexandra Palace του Λονδίνου η τηλεόραση του BBC, χρησιμοποιώντας το σύστημα Baird σε 204 γραμμές και το EMI-Marconi σε 405 γραμμές.

1938 2 Νοεμβρίου : Γεννιέται η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, Βασίλισσα της Ισπανίας. Η Βασίλισσα Σοφία (Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη), γεννημένη ως πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας, είναι Βασίλισσα (Reina Consorte) της Ισπανίας και σύζυγος του Βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄. Γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν o Βασιλιάς Παύλος, και η σύζυγός του, Βασίλισσα Φρειδερίκη. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες Ευρωπαϊκές Βασιλικές οικογένειες δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκηπα Αλβέρτου. Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ. Ο αδελφός της Κωνσταντίνος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας έως την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

1940 2 Νοεμβρίου : Από τις 15:00 αρχίζει μεγάλη Ιταλική επίθεση από τις μεραρχίες Κένταυρος και Φερράρα, με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας, εναντίον της τοποθεσίας Ελαίας-Καλαμά στην Ήπειρο, χωρίς όμως αποτέλεσμα, χάρη στην σθεναρή άμυνα της VIII Μεραρχίας, υπό τον Υπτγο Χ. Κατσιμήτρο.

1940 2 Νοεμβρίου : Ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο, την Καστοριά, την Καρδίτσα, την Πύλο, το Αιτωλικό, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, την Πάτρα, την Κέρκυρα, την Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες περιοχές με απώλειες στον άμαχο πληθυσμό. Ενενήντα νεκροί και διακόσοι εννιά τραυματίες είναι ο απολογισμός των αεροπορικών βομβαρδισμών των Ιταλών σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Λάρισα, Βόλο, Χανιά και Κόρινθο.

1940 2 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός καταδιώκει τους Ιταλούς στο Αλβανικό έδαφος.

1940 2 Νοεμβρίου : Η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και οι άνθρωποι του πνεύματος καταγγέλλουν την απάνθρωπη Ιταλική επιδρομή εναντίον της Ελλάδας.

1940 2 Νοεμβρίου : Αεροσκάφος τύπου PZL της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας με πιλότο τον ανθυποσμηναγό Μαρίνο Μητραλέξη καταρρίπτει βομβαρδιστικό αεροσκάφος της Reggia Aeronautica τύπου CANT 1007BIS, κοντά στη Θεσσαλονίκη. Η κατάρριψη γίνεται με εμβολισμό της πτέρυγας του εχθρικού αεροσκάφους

1941 2 Νοεμβρίου : Κέρκυρα, Νοέμβριος 1941. Η πρώτη αντιστασιακή εκδήλωση κατά των δυνάμεων κατοχής στην Ευρώπη. Η πρώτη αυθόρμητη μαζική αντιφασιστική εκδήλωση κατά της Ιταλικής κατοχής από τους Κερκυραίους μαθητές το Πρωτοκύριακο στις 2 του Νοέμβρη του 1941.

1944 2 Νοεμβρίου : (ή στις 3 Νοεμβρίου) Η Εθνική Λυρική Σκηνή «ανεβάζει» την πρώτη της παράσταση-συναυλία, με γιορταστικό χαρακτήρα.

1947 2 Νοεμβρίου : Ο Χάουαρντ Χιουζ πετάει στην Καλιφόρνια, (μοναδική φορά), με το μεγαλύτερο με σταθερές πτέρυγες αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, το Spruce Goose. Η διάρκεια της πτήσης ήταν μόλις 8 λεπτά.

1948 2 Νοεμβρίου : Ο Δημοκρατικός Χάρι Τρούμαν επικρατεί επί του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Τόμας Ντέβι, στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

1950 2 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925. (Ο Πυγμαλίων) (Γεν. 26/7/1856).

1950 2 Νοεμβρίου : Ορκίζεται νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

1955 2 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτεται από τους Κλάρτον Σβερτ και Φ. Λ. Σάφερ ο ιός της πολιομυελίτιδας.

1956 2 Νοεμβρίου : Το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Γάζα.

1960 2 Νοεμβρίου : Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών, από εγκεφαλική αιμορραγία, ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος και αρχιμουσικός Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ διηύθυνε δοκιμή της ορχήστρας στη Σκάλα του Μιλάνου. Ο Δημήτρης Μητρόπουλος (Αθήνα, 1 Μαρτίου 1896 – Μιλάνο 2 Νοεμβρίου 1960) ήταν Έλληνας μαέστρος, πιανίστας και συνθέτης που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σπούδασε διεύθυνση χορωδίας και σύνθεση, αρχικά στο Ωδείο Αθηνών και αργότερα στο Βερολίνο. Πήρε χρυσό μετάλλιο για την ικανότητά του στο πιάνο από το Ωδείο Αθηνών, διάκριση που δόθηκε μόνο πέντε φορές στην ιστορία του Ωδείου. Οι πρώτες του συνθέσεις είναι γραμμένες στο τονικό σύστημα, αλλά με ενδιαφέροντες αρμονικούς πειραματισμούς, οι οποίοι γύρω στα 1915 γίνονται περισσότερο τολμηροί φτάνοντας στην ατονικότητα γύρω στα 1920. Είναι ο πρώτος Έλληνας συνθέτης που χρησιμοποίησε στο έργο του Ostinata (μια σονάτα για βιολί και πιάνο) αυστηρά δωδεκαφθογγική τεχνική.

1961 2 Νοεμβρίου : Αρχίζει η παραγωγή υγραερίου στα Ελληνικά Διυλιστήρια.

1961 2 Νοεμβρίου : Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή.

1962 2 Νοεμβρίου : Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, ανακοινώνει το τέλος της Κρίσης των Πυραύλων, μετά τη διάλυση των βάσεων της ΕΣΣΔ στην Κούβα.

1963 2 Νοεμβρίου : Μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, δολοφονείται ο Πρόεδρος του Νότιου Βιετνάμ, Νγκο Ντιν Ντιεμ.

1963 2 Νοεμβρίου : Για πρώτη φορά γίνονται δεκτές στο Βατικανό από τον Πάπα πέντε γυναίκες ως αντιπρόσωποι στη 2η Σύνοδο του Βατικανού.

1964 2 Νοεμβρίου : Στη Σαουδική Αραβία, εκθρονίζεται ο βασιλιάς Ιμπντ Σαούντ και τη θέση του παίρνει ο γιος του πρίγκιπας Φεϊζάλ.

1967 2 Νοεμβρίου : Πραγματοποιείται στον «Ευαγγελισμό» η πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στην Ελλάδα.

1975 2 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ιταλός σκηνοθέτης. (Γεν. 5/3/1922). Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι γεννήθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας στις 5 Μαρτίου του 1922, χρονιά που ανεβαίνει στην εξουσία ο Μουσολίνι. Το γεγονός αυτό αποτελεί σταθμό και για την κοινωνική διάρθρωση της Ιταλίας που αλλάζει μορφή χάνοντας σιγά σιγά την αναγεννησιακή της παράδοση και καταντώντας χώρα μιας μάζας μικροαστών στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλογαιοκτημόνων. Πατέρας του ήταν ο Κάρλο Παζολίνι, υπαξιωματικός του πεζικού, γόνος παλιάς οικογένειας της Ραβέννας, της οποίας κατασπατάλησε τη μικρή περιουσία και κατατάχτηκε στο στρατό ως μοναδική λύση. Μητέρα του η Σουζάνα Κολούσι, από οικογένεια εύπορων αγροτών, δασκάλα, απ’ την Καζάρσα του Φριούλι, ακριτική περιοχή της Ιταλίας στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το επάγγελμα του Κάρλο Παζολίνι ως στρατιωτικού υποχρεώνει την οικογενειά του σε συνεχείς μετακινήσεις. Στο Κονιλιάνο του Μπελούνο γεννιέται, το 1925, ο αδερφός του Γκουίντο-Αλμπέρτο.

1976 2 Νοεμβρίου : Ο Τζίμι Κάρτερ εκλέγεται νέος Πρόεδρος στις ΗΠΑ και είναι ο πρώτος Πρόεδρος από νότια πολιτεία από την εποχή του Εμφυλίου Πολέμου.

1977 2 Νοεμβρίου : Πρωτοφανής νεροποντή πλήττει την Αττική, με 22 νεκρούς, εκτεταμένης διάρκειας συσκότιση και ανυπολόγιστες ζημιές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας.

1977 2 Νοεμβρίου : Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αναγνωρίζουν τα μεθανογενή, αρχαία ζωή ηλικίας περίπου 3,5 δισ. ετών.

1982 2 Νοεμβρίου : Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα ο δακτύλιος, προκειμένου να καταπολεμηθεί το νέφος.

1990 2 Νοεμβρίου : Ξεκινάει ο Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων στην Λευκωσία, στο οδόφραγμα του “Λήδρα Παλλάς”.

1991 2 Νοεμβρίου : Ένας αστυνομικός σκοτώνεται και άλλοι έξι τραυματίζονται μετά από εκτόξευση ρουκέτας σε λεωφορείο των ΜΑΤ. Την ευθύνη αναλαμβάνει, με προκήρυξή της, η 17Ν.

1991 2 Νοεμβρίου : Ο Βαρθολομαίος Α’ γίνεται Οικουμενικός Πατριάρχης. Η κατά τους Ορθοδόξους Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α’ είναι ο 270ός Προκαθήμενος του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares) μεταξύ των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι Ίμβρου και έλαβε τουρκική υπηκοότητα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος Αρχοντώνης και οι γονείς του ονομάζονταν Χρήστος και Μερόπη. Φοίτησε στα σχολεία της Ίμβρου και στο Ζωγράφειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και κατόπιν εγγράφηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε αριστούχος το 1961. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος στο μητροπολιτικό ναό της Ίμβρου από τον πνευματικό του πατέρα, τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και μετέπειτα Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή και του δόθηκε το όνομα Βαρθολομαίος. Από το 1961 μέχρι το 1963 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του ως έφεδρος αξιωματικός στον τουρκικό στρατό. Από το 1963 έως το 1968, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έλαβε το διδακτορικό του στο κανονικό δίκαιο από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο Ρώμης, υποβάλλοντας διατριβή με θέμα «Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν ἱερῶν κανόνων καὶ τῶν κανονικῶν Διατάξεων ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ».

1992 2 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτεται χαυλιόδοντας μαμούθ στο σπήλαιο Αγγίτη, στη Δράμα.

1995 2 Νοεμβρίου : Αρχίζει το πειραματικό πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

1997 2 Νοεμβρίου : Στην Κρήτη διεξάγεται Διαβαλκανική Διάσκεψη και φιλοξενούνται περί τους 700 πρωθυπουργούς, υπουργούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους.

1998 2 Νοεμβρίου : Ο ΟΤΕ γίνεται η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που φιγουράρει στη Γουόλ Στριτ(Χρηματιστήριο Ν. Υόρκης).

1999 2 Νοεμβρίου : Πρώτη απονομή του Βραβείου «Μελίνα Μερκούρη» από την ΟΥΝΕΣΚΟ (απονέμεται σε 3 περιοχές, στην κοιλάδα Βινάλες της Κούβας, στο υπαίθριο μουσείο Πεντβάλ της Λιθουανίας και στο Πάρκο Ελίσα στην Ιεριχώ).

1999 2 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Δημήτριος Λάκας, 74, Πρόεδρος του Παναμά (1969-78), Ελληνικής καταγωγής. Ήταν γιος του Έλληνα μετανάστη Βασιλείου Λάκκα. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1925 στη Κολόν του Παναμά. Μετά τη συμπλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του φοίτησε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Τέξας. Επιστρέφοντας στη χώρα του ασχολήθηκε έντονα με την πολιτική παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως μηχανικός. Ασχολούμενος με την πολιτική κατέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις μεταξύ των οποίων και διοικητής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

2000 2 Νοεμβρίου : Η Γιουγκοσλαβία επανέρχεται στον ΟΗΕ.

2000 2 Νοεμβρίου : Κλείνει το ιστορικό στάδιο του Γουέμπλεϊ, στο Λονδίνο.

2000 2 Νοεμβρίου : Το πρώτο πλήρωμα (1 Αμερικανός αστροναύτης και 2 Ρώσοι κοσμοναύτες) φτάνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (αρχίζει η τετράμηνη αποστολή των προαναφερθέντων).

2002 2 Νοεμβρίου : Διεξάγονται κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γεωργία. Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, που δίνει προβάδισμα στον κυβερνητικό συνασπισμό του Προέδρου Σεβαρντνάντζε, διακόπτεται από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία. Τις επόμενες ημέρες οι δρόμοι της Τιφλίδας γίνονται θέατρο μαζικών διαδηλώσεων, αλλά και βίαιων επεισοδίων, με αποκορύφωμα την κατάληψη της Βουλής, στις 22 του μηνός, από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος Σεβαρντνάντζε υποχρεώνεται σε φυγή και την επόμενη ημέρα υποβάλλει την παραίτηση του. Οι εκλογές ακυρώνονται και οι πολίτες της Γεωργίας κλείνουν νέο ραντεβού με τις κάλπες 45 ημέρες αργότερα.

2003 2 Νοεμβρίου : Από κατάρριψη μεταγωγικού ελικοπτέρου «Σινούκ» από Ιρακινούς αντάρτες στη Φαλούτζα του Ιράκ, σκοτώνονται 16 Αμερικανοί στρατιώτες και άλλοι 21 τραυματίζονται. Πρόκειται για τη φονικότερη επίθεση κατά Αμερικανών στο Ιράκ.

2004 2 Νοεμβρίου : Στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σκληρή είναι η αναμέτρηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Τζορτζ Γουόκερ Μπους και στο γερουσιαστή Τζον Κέρι. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος επανεκλέγεται με περίπου 51% για άλλη μια τετραετία, καθώς το Οχάιο περνάει οριστικά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων και μαζί οι 20 «πολύτιμοι» εκλέκτορες που δίνουν τη νίκη στον Αμερικανό πρόεδρο.

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: