ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

 

39 μ.Χ. 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται στην Κόρντομπα ο Ρωμαίος επικός ποιητής, Λουκανός Μάρκος Ανναίος.

361 μ.Χ. 3 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’, από πυρετό στη Μοψουκρήνη της Κιλικίας. Λίγο πριν πεθάνει, βαπτίζεται και ορίζει διάδοχό του τον Ιουλιανό. Ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τον διαδέχεται ο αυτοκράτορας Ιουλιανός. Ο Κωνστάντιος Β’ ήταν Αυτοκράτορας της Ρώμης (ή δεύτερος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου), δευτερότοκος γιος του Μεγάλου Κωνσταντίνου από τη δεύτερη σύζυγό του Φαύστα. Στον θρόνο ανήλθε 21 ετών το 337, έχοντας ήδη το 324 τιτλοφορηθεί από τον πατέρα του ως Καίσαρας.

867 μ.Χ. 3 Νοεμβρίου : Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Α’, με την άνοδο του στο θρόνο, καθαιρεί τον Φώτιο από Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, βάζοντας τέλος στο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

1254 3 Νοεμβρίου : Αποθανόντος τού Ιωάννου Γ’ Βατάτζη, διαδέχεται τούτον είς τόν θρόνον τού Βυζαντίου ό Θεόδωρος Β’ Λάσκαρις. Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης (Διδυμότειχο 1193 – Νυμφαίο 3 Νοεμβρίου 1254) ήταν ο δεύτερος αυτοκράτορας της Νικαίας (1222-1254), διάδοχος και γαμπρός του Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη. Συνετός κυβερνήτης και ικανός στρατιωτικός, υπήρξε συνεχιστής του έργου του προκατόχου του πετυχαίνοντας να υπερδιπλασιάσει τις κτήσεις που παρέλαβε και να ανορθώσει κοινωνικά και οικονομικά το κράτος, θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης. Η τριανταδιάχρονη βασιλεία του χαρακτηρίζεται από συνεχή πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής τής εξόριστης αυτοκρατορίας. Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του αναγνωρίστηκε ως Άγιος και η μνήμη του ετιμάτο με ιδιαίτερη ευλάβεια από τους μικρασιατικούς πληθυσμούς μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

1493 3 Νοεμβρίου : Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει τη Δομινίκα.

1500 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μπενβενούτο Τσελίνι, Ιταλός γλύπτης και ζωγράφος. Ο Μπενβενούτο Τσελίνι (Benvenuto Cellini, 3 Νοεμβρίου 1500 – 13 Φεβρουαρίου1571) ήταν Ιταλός γλύπτης, χρυσοχόος, ζωγράφος και μουσικός της Αναγέννησης. Πολλά έργα του εκτιμήθηκαν και του χάρισαν μεγάλη φήμη, όπως το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, που απεικονίζει τον Περσέα να κρατά το κεφάλι της Μέδουσας και κοσμεί την Πιάτσα ντε λα Σινιορία της Φλωρεντίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης, όχι μόνο για το έργο του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έδειχνε να απολαμβάνει τη ζωή.

1507 3 Νοεμβρίου : Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο Ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που έμεινε στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.

1534 3 Νοεμβρίου : Το Αγγλικό Κοινοβούλιο αποδέχεται την Πράξη της Υπεροχής. Με βάση αυτήν, ο Ερρίκος Η΄ γίνεται επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

1646 3 Νοεμβρίου : (παλ. Ημερολόγιο) Τό Ρέθυμνον, όπερ κατείχετο υπό τών Ενετών, μετά από διετή πόλεμο μεταξύ τους περιέρχεται διά συνθήκης είς τήν Τουρκίαν. Από τις 23 Ιουνίου του 1645 οι Τούρκοι είχαν φτάσει στο νησί με 450 πλοία και 50.000 στρατό.

1679 3 Νοεμβρίου : Οι Ευρωπαίοι περιμένουν, ότι θα τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι! Αιτία ένας κομήτης, που πρόκειται να περάσει κοντά από τη Γη και οι φήμες φέρνουν το τέλος του κόσμου.

1718 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζον Μόνταγκιου, Βρετανός πολιτικός, εφευρέτης και εξερευνητής, 4ος κόμης του Σάντουιτς. Το 1762 ανακάλυψε ένα πρόχειρο φαγητό που ονομάστηκε σάντουιτς, επειδή ως δεινός χαρτοπαίκτης δεν μπορούσε να σπαταλά πολύ χρόνο για να φάει. [θαν. 30/4/1792].

1793 3 Νοεμβρίου : Πεθαίνει στη γκιλοτίνα η Γαλλίδα συγγραφέας Ολίμπ ντε Γκουζ, μεγάλη υπέρμαχος της Δημοκρατίας και της ισότητας των δύο φύλλων, η οποία συνέταξε το 1791 τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας και της Πολίτισσας.

1794 3 Νοεμβρίου : Γαλλικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μάαστριχτ.

1801 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βιντσέντσο Μπελίνι, Ιταλός μουσουργός. (Νόρμα) (Θαν. 23/9/1835). Σπούδασε μουσική στο Ωδείο της Νεάπολης, υπό τον Τσιγκαρέλλι, και από πολύ νωρίς, πριν περατώσει τις σπουδές του, άρχισε να συνθέτει με μεγάλη επιτυχία, όπως την όπερα Άντελσον και Σαλβίνι και κάποια έργα εκκλησιαστικής μουσικής. Τον επόμενο χρόνο, μετά από παραγγελία του θεάτρου Σαν Κάρλο της Νεάπολης συνέθεσε το μονόπρακτο Μπιάνκα και Φαρνάντο. Μετά και την επιτυχία που σημείωσε αυτό, κλήθηκε πλέον από το περίφημο μουσικό θέατρο της Ιταλίας, τη Σκάλα του Μιλάνου, όπου και σύνθεσε τον Πειρατή και αμέσως μετά την Ξένη, της οποίας η επιτυχία ξεπέρασε κάθε προσδοκία φθάνοντας τις τριάντα συνεχείς παραστάσεις.

1816 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ, Αμερικανός στρατηγός. Ο Τζάμπαλ Άντερσον Ήρλυ (Jubal Anderson Early, 3 Νοεμβρίου 1816 – 2 Μαρτίου 1894) ήταν Αμερικανός νομομαθής και στρατιωτικός στη εποχή του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Θεωρούνταν από τους ικανότερους στρατηγούς των Ομοσπονδιακών στρατευμάτων. Τελικά όμως μετά από πολλές νικηφόρες μάχες ηττήθηκε από τον Σέρινταν το 1864 οπότε και αποσύρθηκε αρχικά στο Καναδά και στη συνέχεια στη Λουιζιάνα όπου και ιδιώτευσε. Ο στρατηγός Ήρλυ συνέγραψε σπουδαία απομνημονεύματα επί των τελευταίων ετών του εμφυλίου πολέμου.

1822 3 Νοεμβρίου : Οι αντιπρόσωποι των Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο Συνέδριο της Βερόνας χαρακτηρίζουν αυθάδες το αίτημα της Ελληνικής αντιπροσωπείας να εμφανισθεί μπροστά τους και να τους αναπτύξει τις θέσεις της για την Επανάσταση.

1822 3 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες αντιπρόσωποι, Ανδρέας Μεταξάς και πλοίαρχος Ζουρνταίν (φιλέλλην Γάλλος) αποβιβάζονται είς τήν Αγκώνα. Οι μετέχοντες τού Συνεδρίου τής Βερόνας αντιπρόσωποι τών ευρωπαϊκών κρατών εχαρακτήρισαν τήν αίτησίν των, όπως εμφανισθούν πρό τούτου, ώς «άτοπον καί αυθάδη» καί εζήτησαν από τόν Πάπαν νά τούς εκδιώξη από τό κράτος τού Βατικανού. Τό συνέδριον δέν εδέχθη επίσης τούς αφιχθέντας μετ’ ολίγον, ώς εκπροσώπους τού αγωνιζομένου ελληνικού Έθνους Π. Πατρών Γερμανόν καί Γεώργιον Μαυρομιχάλην.

1825 3 Νοεμβρίου : Ο τουρκικός στόλος αναχωρεί δια Μεσολόγγιον, δια να το πολιορκήση και από τη θάλασσα.

«Τότες εταραχτήκανε τα σωθικά μου και έλεγα, πως ήρθε ώρα να ξεψυχήσω· κι ευρέθηκα σε σκοτεινό τόπο και βροντερό, που εσκιρτούσε σαν κλωνί στάρι στο μύλο, που αλέθει ογλήγορα, ωσάν το χόχλο στο νερό, που αναβράζει· ετότες εκατάλαβα, πως εκείνο ήτανε το Μεσολόγγι· αλλά δεν έβλεπα μήτε το κάστρο, μήτε το στρατόπεδο, μήτε τη λίμνη, μήτε τη θάλασσα, μήτε τη γη, που επάτουνα, μήτε τον ουρανό· εκατασκέπαζε όλα τα πάντα μαυρίλα και πίσσα, γιομάτη λάμψη, βροντή και αστροπελέκι· και ύψωσα τα χέρια μου και τα μάτια μου να κάμω δέηση, και ιδού μες στην καπνίλα μία μεγάλη γυναίκα με φόρεμα μαύρο σαν του λαγού το αίμα, όπου η σπίθα έγγιζε κι εσβενότουνε· και με φωνή, που μου εφαίνονταν, πως νικάει την ταραχή του πολέμου, άρχισε:»
…….
«τα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι»
Δ. Σολωμός

1828 3 Νοεμβρίου : Υπογράφεται από τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία) το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προέβλεπε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από την Ελλάδα. Προέβλεπε ακόμη ότι η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες θα ήταν κάτω από την προσωρινή εγγύηση των τριών Αυλών μέχρι να αποφασιζόταν οριστικώς η τύχη τους.

1838 3 Νοεμβρίου : Ιδρύεται η μεγαλύτερη αγγλόφωνη εφημερίδα παγκοσμίως με το όνομα «Τα Νέα της Βομβάης» (είναι η μετέπειτα Times of India).

1839 3 Νοεμβρίου : Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έμεινε γνωστή ως «Τανζιμάτ».

1852 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μεϊτζί, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Ο Αυτοκράτορας Μεϊτζί ή Μεΐτζι (3 Νοεμβρίου 1852 – 30 Ιουλίου 1912), αποκαλούμενος και Μεϊτζί ο Μέγας ήταν ο 122ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την παραδοσιακή τάξη διαδοχής. Βασίλευσε από τις 3 Φεβρουαρίου του 1867 ως το θάνατό του, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ιαπωνία εξελίχθηκε από ένα καθυστερημένο φεουδαρχικό κράτος σε μια εκβιομηχανισμένη υπερδύναμη. Μεταξύ των πρώτων μέτρων που λαμβάνει είναι η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Κιότο στο Έντο, που μετονομάζεται σε Τόκιο.

1865 3 Νοεμβρίου : Παραιτείται ο πρωθυπουργός της χώρας, κατ’ απαίτηση του λαού, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης.

1869 3 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1792 και απέθανε στην Αγγλία. Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) -του οποίου παραδόξως δεν υπάρχει γνωστό σωζόμενο πορτραίτο- αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές. Η νεοκλασικιστική του παιδεία και η ρομαντική του ψυχοσύνθεση συμπλέκουν στην ποίηση του το δραματικό με το ειδυλλιακό, το παγανιστικό με το χριστιανικό, τα αρχαιοελληνικά πρότυπα με την σύγχρονη επαναστατική επικαιρότητα, τον πουριτανισμό με τον λανθάνοντα ερωτισμό, την αυστηρότητα, τη μελαγχολία, την κλασικιστική φόρμα με το ρομαντικό περιεχόμενο, σύζευξη που είναι ορατή ακόμη και στη γλώσσα (αρχαΐζουσα με βάση δημοτική) και στη μετρική (αρχαϊκή στροφή και μέτρο που συχνά δημιουργεί, σε δεύτερο επίπεδο, δεκεπεντασύλλαβους).

1888 3 Νοεμβρίου : Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης φονεύει το τελευταίο του θύμα. Τζακ ο Αντεροβγάλτης είναι ένα ψευδώνυμο που δόθηκε σε έναν αγνώστου ταυτότητας δολοφόνο ο οποίος δρούσε στην περιοχή Whitechapel του Λονδίνου το φθινόπωρο του 1888. Το όνομα άρχισε να χρησιμοποιείται απο την μέρα που κάποιος έστειλε ένα γράμμα στο Κεντρικό Γραφείο Ειδήσεων του Λονδίνου, ισχυριζόμενος πως είναι ο δολοφόνος με αυτό το όνομα.

1894 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο πολιτικός Σοφοκλής Βενιζέλος.
Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήταν δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η μητέρα του Μαρία Βενιζέλου, το γένος Σοφοκλή Κατελούζου ή Ελευθερίου, έπαθε λοίμωξη (επιλόχειο πυρετό) μετά την γέννηση του Σοφοκλή και υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα. Ο μεγάλος του αδελφός, Κυριάκος, και ο Σοφοκλής μεγάλωσαν κοντά στην θεία τους Μαριώ Βενιζέλου. Το 1911, ο Σοφοκλής Βενιζέλος έγινε δεκτός στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Το 1920 παραιτήθηκε από τον Στρατό, για να εκλεγεί βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου του ίδιου έτους, όμως με την ήττα των Φιλελευθέρων στις εκλογές αυτές ο Σοφοκλής Βενιζέλος ακολούθησε τον πατέρα του στην Νίκαια της Γαλλίας.

1898 3 Νοεμβρίου : Από το λιμάνι της Σούδας εγκαταλείπει την Κρήτη και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Μετά από 229 έτη, ο ήλιος της ελευθερίας ανατέλλει και πάλι στην πολυτάραχη και πολύπαθη νήσο.

1898 3 Νοεμβρίου : Η Γαλλία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Φασόντα(τώρα στο Σουδάν), που λήγει το επεισόδιο της Φασόντα .

1900 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Άντολφ Ντάσλερ, Γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Adidas. (Θαν. 6/9/1978).

1901 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Αντρέ Μαλρό, Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός. (Η κατάσταση του ανθρώπου, Αντιαπομνημονεύματα, Ελπίδα) (Θαν. 23/11/1976).

1901 3 Νοεμβρίου : Αναβάλλεται η λύση του Κρητικού Ζητήματος.

1903 3 Νοεμβρίου : Εφευρίσκεται ο ηλεκτροκαρδιογράφος, από τον Ολλανδό Βίλελμ Αϊντχόβεν.

1903 3 Νοεμβρίου : Ο Παναμάς γίνεται ανεξάρτητος από την Ισπανία.

1905 3 Νοεμβρίου : Αρχίζουν τα έργα ασφαλτόστρωσης της Πλατείας Ομονοίας, της οδού Πανεπιστημίου και της οδού Αθηνάς. Το έργο έχει ανατεθεί στην ξένη εταιρεία The Neuchatel Asphalte Co Ltd, ενώ πριν λίγες μέρες είχε ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση (η πρώτη που έγινε στην Αθήνα) τμήματος της οδού Αιόλου από την εταιρεία London Asphalte Co Ltd.

1911 3 Νοεμβρίου : Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, ποιητής, συγγραφέας, και πρωτοπόρος του νεοελληνικού θεάτρου.

1912 3 Νοεμβρίου : Στη Γαλλία, απογειώνεται το πρώτο εξ ολοκλήρου από μέταλλο αεροπλάνο, με πιλότους τον Πανς και τον Πρινάρ.

1912 3 Νοεμβρίου : Βαλκανικοί Πόλεμοι: Σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού στρατού στον οικισμό Άρνισσα Πέλλας.

1912 3 Νοεμβρίου : Μάχη και νίκη των Ελληνικών Δυνάμεων στο Κόμανο, βόρεια της Κοζάνης.

1913 3 Νοεμβρίου : Η Ελληνική Κυβέρνηση παραχωρεί στη Σερβία τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για αποκλειστική χρήση.

1918 3 Νοεμβρίου : Η Πολωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γερμανία.

1918 3 Νοεμβρίου : Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του Γερμανικού ναυτικού. Οι εργάτες του λιμανιού ενώνονται μαζί τους και οδηγούν σε παραίτηση τον Κάιζερ. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.

1919 3 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1920 3 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρκων ατάκτων.

1921 3 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με αποσπάσματα Τουρκικά.

1927 3 Νοεμβρίου : Το υποβρύχιο Παπανικολής Ι υψώνει την Ελληνική Σημαία στο Τουλόν Γαλλίας.

1927 3 Νοεμβρίου : Ιδρύεται η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στο πρώτο συνέδριο των δημάρχων της Ελλάδας.

1928 3 Νοεμβρίου : Ο Κεμάλ Ατατούρκ συνεχίζει τον …εκπολιτισμό της γείτονος, καταργώντας το Αραβικό αλφάβητο και υιοθετώντας το Λατινικό.

1930 3 Νοεμβρίου : Στο «Θέατρο Λαού», γίνεται μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της παλινόρθωσης της μοναρχίας στην Ελλάδα.

1932 3 Νοεμβρίου : Ο Παναγής Τσαλδάρης αναλαμβάνει 142ος Πρωθυπουργός της Ελλάδα.

1933 3 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μάικλ Δουκάκης, που εκλέχθηκε Κυβερνήτης της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ το 1974 ενώ επανεκλέχθηκε το 1982. Το 1988 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ με το κόμμα των Δημοκρατικών αλλά έχασε από τον Τζορτζ Μπους, τον πρεσβύτερο.

1935 3 Νοεμβρίου : Δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την επαναφορά της Μοναρχίας. Το 97,8% ψηφίζει υπέρ και ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στο θρόνο.

1936 3 Νοεμβρίου : Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ διατηρεί το αξίωμα του μετά τη συντριπτική νίκη στις εκλογές κατά του αντιπάλου του Άλφρεντ Λάντον.

1940 3 Νοεμβρίου : Αί Ελληνικαί δυνάμεις αποκρούουν αλλεπαλλήλους καί θυελλώδεις επιθέσεις τών Ιταλών πρός κατάληψιν τού Καλπακίου καί προξενούν είς αυτούς βαρείας απωλείας. Συλλαμβάνονται πολλοί αιχμάλωτοι.

1940 3 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τας Πάτρας, την Λάρισαν και την Κέρκυραν.

1940 3 Νοεμβρίου : Η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και οι άνθρωποι του πνεύματος καταγγέλλουν την απάνθρωπη Ιταλική επιδρομή εναντίον της Ελλάδος.

1942 3 Νοεμβρίου : Στην Αίγυπτο, στο Ελ Αλαμέιν, τα Γερμανικά Αφρικανικά στρατεύματα και οι Ιταλικές δυνάμεις υπό τον Ρόμελ οπισθοχωρούν, μετά τη νέα εκστρατεία των Συμμάχων υπό τον Μοντγκόμερι.

1943 3 Νοεμβρίου : Από βομβαρδισμούς των Συμμάχων στο Βερολίνο, πεθαίνουν 3.738 άτομα.

1943 3 Νοεμβρίου : Εκτελούνται από τους Ναζί 11.000 άνδρες και γυναίκες Ιουδαίοι στο στρατόπεδο Μαζετόνεκ

1944 3 Νοεμβρίου : Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία Ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.

1944 3 Νοεμβρίου : Η Εθνική Λυρική Σκηνή «ανεβάζει» την πρώτη της παράσταση-συναυλία, με εορταστικό χαρακτήρα.

1949 3 Νοεμβρίου : Η σουηδική Ακαδημία δεν μπορεί να αποφασίσει για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας μεταξύ των Ουίνστον Τσόρτσιλ, Γουίλιαμ Φόκνερ, Μπενεντέτο Κρόσε, Ζορζ Ντιαμέλ και Καρλ Σάντμπεργκ.

1950 3 Νοεμβρίου : Συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογές στην χώρα. Αυτήν την φορά στην κυβέρνηση και πάλι ο Σοφοκλής Βενιζέλος.

1954 3 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ανρί Ματίς, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης. (Γεν. 31/12/1869). Ο Ανρί Ματίς (πλήρες όνομα Henri-Emile-Benoit Matisse, 31 Δεκεμβρίου 1869 – 3 Νοεμβρίου 1954) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης.

1955 3 Νοεμβρίου : Πραγματοποιείται η πρώτη κρυσταλλοποίηση ιού.

1957 3 Νοεμβρίου : Εκτοξεύεται το Σοβιετικό «Σπούτνικ 2» (μέσα σε αυτό βρίσκεται το πρώτο ζώο που τέθηκε σε τροχιά στο Διάστημα: η σκυλίτσα Λάικα).

1957 3 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Βίλχελμ Ράιχ, 60, Αυστριακός ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και ερευνητής, ο οποίος διατύπωσε ριζοσπαστικές και αμφιλεγόμενες θεωρίες, πεθαίνει στη φυλακή.

1957 3 Νοεμβρίου : Ο Έλληνας καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Ι.Σπυρόπουλος εκλέγεται μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

1961 3 Νοεμβρίου : Αρχίζει η παραγωγή υγραερίου στα Ελληνικά Διυλιστήρια.

1963 3 Νοεμβρίου : Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου θριαμβεύει στις εκλογές με ποσοστό 42,02%, χωρίς όμως να συγκεντρώνει και την απόλυτη πλειοψηφία. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων είναι τα εξής: ΕΡΕ 39,4%, ΕΔΑ 14,7% και Προοδευτικοί 3,7%. Ο Παπανδρέου σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει την πρόθεσή του να οδηγήσει τη χώρα σύντομα σε εκλογές, για να ξεκαθαρίσει απόλυτα το πολιτικό τοπίο.

1964 3 Νοεμβρίου : Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται ο Λίντον Τζόνσον, με τη συντριπτικότερη νίκη που έχει πετύχει ποτέ υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές, κερδίζοντας το 60% των ψήφων. Η διαφορά των 15,5 εκατομμυρίων ψήφων που έλαβε ο Τζόνσον έναντι του αντιπάλου του Μπάρι Γκολντγουότερ, υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, είναι κάτι χωρίς προηγούμενο για τα Αμερικανικά χρονικά.

1968 3 Νοεμβρίου : Κηδεύεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε πεθάνει δύο ημέρες νωρίτερα. Αν και καταργημένος από τις 15 Ιουλίου 1968 υπήρξε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Η χούντα έδωσε άδεια για δημόσια κηδεία, που εξελίχθηκε σε αντιχουντικό συλλαλητήριο.

1968 3 Νοεμβρίου : Ο Αλέκος Παναγούλης δικάζεται από το Στρατοδικείο για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου 1968.

1970 3 Νοεμβρίου : Ορκίζεται Πρόεδρος της Χιλής ο σοσιαλιστής ηγέτης Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ανατρέπεται τρία χρόνια αργότερα από την δικτατορία του Πινοσέτ και αυτοκτονεί μέσα στη Μονέδα, το Προεδρικό Μέγαρο.

1979 3 Νοεμβρίου : Ιρανοί του Αγιατολάχ Χομεϊνί απάγουν 63 Αμερικανούς από την Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και τους κρατούν ομήρους.

1979 3 Νοεμβρίου : Αιματηρό περιστατικό με πολιτικό υπόβαθρο, που συνέβη στην πόλη Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, περιοχή των ΗΠΑ που ανήκει στο «Νότο». Την εποχή εκείνη τη χώρα κυβερνούσε ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, αλλά προ των πυλών βρισκόταν η συντηρητική επανάσταση που ευαγγελιζόταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν.

1979 3 Νοεμβρίου : Ο Σπύρος Μαρκεζίνης αναγγέλλει την επάνοδό του στην πολιτική και την επαναλειτουργία του Κόμματος των Προοδευτικών.

1979 3 Νοεμβρίου : Το Μαρόκο επιτίθεται κατά των ανταρτών Πολισάριο, στη Δυτική Σαχάρα.

1986 3 Νοεμβρίου : Ξεσπάει το σκάνδαλο Ιράν Γκέιτ. Το Λιβανέζικο περιοδικό «Ας Σίρα» αποκαλύπτει μυστικές Αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν, με στόχο την απελευθέρωση επτά Αμερικανών ομήρων, που είχαν απαχθεί από εξτρεμιστές.

1987 3 Νοεμβρίου : Συνάντηση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με τον αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ για το ζήτημα της εκκλησιαστικής-μοναστικής περιουσίας ( η οριστική συμφωνία για την παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο κράτος, εκτός αυτής των Ιερών Μονών, υπογράφηκε το Μάιο του 1988).

1988 3 Νοεμβρίου : Πραξικόπημα στις Μαλδίβες. Μισθοφόροι αντάρτες Ταμίλ της Σρι Λάνκα προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Μαλδίβων. Μετά από αίτημα του Προέδρου της χώρας και μέσα σε 24 ώρες, άνδρες του Ινδικού στρατού καταστέλλουν το πραξικόπημα.

1990 3 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται η σήραγγα του Αρτεμισίου, που μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Τρίπολη κατά 35 χλμ, περίπου κατά μία ώρα.

1991 3 Νοεμβρίου : Ο Γιουγκοσλαβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη Βούκοβαρ, έπειτα από 71 ημέρες πολιορκίας.

1993 3 Νοεμβρίου : Ο Κ. Μητσοτάκης παραιτείται από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Νέος αρχηγός γίνεται ο Μιλτιάδης Έβερτ.

1993 3 Νοεμβρίου : Εκλογή του Μιλτιάδη Έβερτ στην ηγεσία της ΝΔ με 141 ψήφους, έναντι 37 του Ι. Βαρβιτσιώτη και 4 λευκών.

1994 3 Νοεμβρίου : Γίνεται ολική έκλειψη ηλίου, η τελευταία του 20ου αιώνα.

1996 3 Νοεμβρίου : Οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

1999 3 Νοεμβρίου : Στην Αθήνα διεξάγεται το 1ο διεθνές συνέδριο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

2000 3 Νοεμβρίου : Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή στο Μαυρίκιο όλων των κατοίκων που είχαν αναγκαστεί να εκπατριστούν.

2000 3 Νοεμβρίου : Αρχίζει τη λειτουργία του στη Βιέννη το Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο (Newex).

2001 3 Νοεμβρίου : Ολοκληρώνεται στη Νέα Υόρκη η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. Η ΟΥΝΕΣΚΟ εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσεται παράνομη κάθε εκμετάλλευση και λεηλασία σε θαλάσσια περιβάλλοντα.

2002 3 Νοεμβρίου : Το ισλαμικό κόμμα του Ερντογκάν κερδίζει σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένουν μεγάλα ονόματα της τουρκικής πολιτικής. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κερδίζει 34,1% (363 από 550 έδρες) και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 19,4% (178). Οι υπόλοιπες 9 έδρες καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους.Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ μένει στο 1,2%, με συμμετοχή 79%.

2003 3 Νοεμβρίου : Εγκρίνεται ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία που σχεδίασε και προώθησε η ελληνική διπλωματία. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν την πρόταση της Ελλάδας που προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 13 έως τις 29.Αυγούστου του 2004.

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: