ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

 

1333 4 Νοεμβρίου : Τεράστιες καταστροφές στη Φλωρεντία από την υπερχείλιση του ποταμού Αρνό.

1501 4 Νοεμβρίου : Η Αικατερίνη της Αραγωνίας (μετέπειτα πρώτη σύζυγος του Ερρίκου Η’ της Αγγλίας) γνωρίζει τον Αρθούρο της Ουαλίας, τον μεγαλύτερο αδελφό του Ερρίκου Η’, και δέκα μέρες αργότερα θα παντρευτούν.

1576 4 Νοεμβρίου : Ογδονταετής πόλεμος : Στην Φλάνδρα , Ισπανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αμβέρσα (μεγ’αλη καταστροφή της πόλης).

1650 4 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βασιλιάς της Βρετανίας, Γουίλιαμ Γ’ της Οράγγης.

1684 4 Νοεμβρίου : Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ τών αντιπροσώπων τών Μανιατών καί τής Ενετικής Δημοκρατίας, υπογραφείσα «είς τό κάτεργον τού Καπετάν Γενεράλε (Φραγκίσκου Μοροζίνη), είς τό πόρτο τής Πρέβεζας». Διά ταύτης ό Μοροζίνης ανελάμβανε τήν υποχρέωσιν νά καταπλεύση μέ όλον τόν στόλον του είς Μάνην, οί δέ Μανιάται νά έχουν επί ποδός πολέμου 10.000 πολεμιστάς καί 2.000 ζώα «διά νά γένη ό διωγμός τού Βαρβάρου καί νά έλθη ή χώρα είς τάς χείρας τών χριστιανικών αρμάτων».

1780 4 Νοεμβρίου : Επανάσταση του Περού: Ο Χοσέ Γκαμπριέλ ξεκινά την επανάσταση κατά της Ισπανίας.

1783 4 Νοεμβρίου : Ο Μότσαρτ παρουσιάζει την Συμφωνία αριθ. 36 για πρώτη φορά στο Linz , Αυστρία .

1798 4 Νοεμβρίου : Έναρξη της Ρωσο-Οθωμανικής πολιορκίας της Κέρκυρας .

1804 4 Νοεμβρίου : Συνθήκη συμμαχίας μεταξύ των Μανιατών και των Ενετών για την εκδίωξη των Τούρκων.

1821 4 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο Χαλάνδριον Αθηνών και τους νικούν ολοκληρωτικώς. Εις την μάχην συνελήφθη αιχμάλωτος ο οπλαρχηγός Αθ. Λέκκας και εθανατώθη. Οι Έλληνες υπό τον Κτενάν, μετά την νίκην του Χαλανδρίου, πολιορκούν τους Τούρκους στην Ακρόπολιν (βλ. και προηγούμενη ημέρα.).

1821 4 Νοεμβρίου : Αρχίζει τις εργασίες της στο Μεσολόγγι υπό την προεδρία του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου η Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.

1826 4 Νοεμβρίου : Εις την Δομβραίνα Θηβών ο Γ. Καραϊσκάκης με τους υπ’ αυτόν Έλληνες επετέθη εναντίον των Τούρκων. Εις την Δευτέρα αυτήν μάχην ουδείς ανεδείχθη νικητής.

1828 4 Νοεμβρίου : Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, με το οποίο θέτουν υπό την προστασία τους την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες, έως ότου αποφασισθούν οριστικώς τα όρια της Ελλάδας, κατόπιν διαπραγματεύσεων με την Πύλη.

1852 4 Νοεμβρίου : O κόμης Ντι Καβούρ γίνεται πρωθυπουργός του Πιεδμόντου – Σαρδηνίας, που σύντομα ενσωματώνεται στην Ιταλία.

1856 4 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ιπολύτ – Πωλ Ντελαρός, Γάλλος ζωγράφος. Ο Ιπολύτ – Πωλ Ντελαρός (Hippolyte – Paul Delaroche, Παρίσι, 17 Ιουλίου 1797 – 4 Νοεμβρίου 1856) ήταν Γάλλος ζωγράφος, ένας από τους πιο σημαντικούς ακαδημαϊκούς καλλιτέχνες της Γαλλίας των μέσων του 19ου αιώνα. Το 1832 εκλέχθηκε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Επισκέφθηκε την Ιταλία το 1838 και το 1843, όταν ο πεθερός του Οράς Βερνέ (Horace Vernet) ήταν διευθυντής της Γαλλικής Ακαδημίας στη Ρώμη.

1847 4 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντι, Γερμανός συνθέτης. (Γεν. 3/2/1809). O Γιάκοπ Λούντβιχ Φέλιξ Μέντελσον – Μπαρτόλντι (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1809 στο Αμβούργο. Καταγόταν από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια εβραίων της πόλης, η οποία ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και συγκεκριμένα το Λουθηρανικό δόγμα, για να αποφύγει το αντισημιτικό πνεύμα της εποχής.

1856 4 Νοεμβρίου : Απέθανεν εν Αθήναις ό έκ Μετσόβου εθνικός ευεργέτης Μιχαήλ Τοσίτσας. Είχε διαθέσει μεγάλα ποσά διά τήν ανέγερσιν νοσοκομείων καί άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων έν Αλεξανδρεία, Θεσσαλονίκη, Μετσόβω καί Αθήναις. Συνέβαλεν επίσης είς τήν ανέγερσιν τού Πολυτεχνείου καί επροικοδότησε τό Πανεπιστήμιον καί τό Αρσάκειον. Μετά την διακοπήν των Ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τό 1864, εξεδιώχθη έξ Αλεξανδρείας και εστερήθη τής περιουσίας του, ελθών δέ είς τάς Αθήνας απέθανε πτωχός.

1880 4 Νοεμβρίου : Ο Τζέιμς Ρίτι, ιδιοκτήτης σαλούν στο Οχάιο, κατασκευάζει την πρώτη ταμειακή μηχανή, μη αντέχοντας να τον κλέβουν οι μπάρμαν του μαγαζιού του.

1883 4 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο αποκαλεσθής ως Μαύρος Καβαλάρης Στρατιωτικός, πολιτικός και τρείς φορές Πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας. Την προσωνυμία την έλαβε από την δράση του στους Βαλκανικούς Αγώνες όπου και διέπρεψε. Ενωρίτερα είχε λάβει μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, τον Βορειοηπειρωτικό, τον Α’ Παγκόσμιο όπου και τραυματίσθηκε, αλλά, και αργότερα στην Μικρασιατική Εκστρατία. Συμμετείχε πρωταγωνιστικά στο κίνημα στο Γουδί. Είχε Γεννηθεί στο Μορφοβούνι της Καρδίτσης και πέθανε στην Αθήνα στις 26 Ιουλίου του 1953 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, σε ηλικία 72 ετών.

1889 4 Νοεμβρίου : Ο Μένελεκ της Σόα επιτυγχάνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των ευγενών της Αιθιοποίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την ανακήρυξή του σε αυτοκράτορα της χώρας

1901 4 Νοεμβρίου : Γεννιέται στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς ο Σπυρίδων Μαρινάτος, Αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς στις 4 Νοεμβρίου του 1901 Σπούδασε αρχαιολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1921. Το 1925 διορίστηκε Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης. Κατά την περίοδο 1927-1929 έφυγε για μετεκπαίδευση στην Γερμανία. Την περίοδο 1937-1939 ήταν διευθυντής Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας. Το 1939 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1955 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Την περίοδο 1955-1958 διετέλεσε για δεύτερη φορά διευθυντής Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας. Το 1958 εκλέχτηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1967 ανέλαβε την Γενική Επιθεώρηση Αρχαιοτήτων. Κατά την περίοδο 1967-1974 πραγματοποιεί ανασκαφές στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Στις 1 Οκτωβρίου του 1974 πέθανε από ατύχημα στην λεγόμενη Τριγωνική Πλατεία, στον χώρο των ανασκαφών του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.

1905 4 Νοεμβρίου : Λήξη της Κρητικής επαναστάσεως. Οι Κρήτες οπλαρχηγοί συναντούν τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων στις Μπουρνιές , για να παραδώσουν τα 8.000 όπλα των επαναστατών μας. Απαίτηση των Κρητών η χορήγηση αμνηστίας. Σε όσους Κρήτες δεν εδόθη η αμνηστία, επετράπη η φυγή τους στην πρωτεύουσα Αθήνα.

1911 4 Νοεμβρίου : Λήγει το ”Επεισόδιο του Αγαδίρ» με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη Γαλλική κυριαρχία με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το Γαλλικό Κονγκό.”

1912 4 Νοεμβρίου : Βαλκανικοί Πόλεμοι: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού στρατού στον οικισμό Άρνισσα Πέλλας (απελευθέρωση της περιοχής Αριδαίας).

1912 4 Νοεμβρίου : Ισχυρές Τουρκικές δυνάμεις με ορεινή πυροβολαρχία προσβάλλουν την Σιάτιστα. Τα Ελληνικά τμήματα που βρίσκονταν εκεί, αποκρούουν τους Τούρκους και διασώζουν την πόλη και 30.000 γυναικόπαιδα της περιοχής, τα οποία είχαν καταφύγει εκεί για ασφάλεια.

1912 4 Νοεμβρίου : Ναυτικό άγημα, το οποίο μεταφέρθηκε από το αντιτορπιλικό «Θύελλα», απελευθερώνει την Ικαρία και επισήμως ενώνεται με την υπόλοιπη Ελλάδα.

1918 4 Νοεμβρίου : Ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.

1918 4 Νοεμβρίου : Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος : Η Αυστροουγγαρία παραδίδεται στην Ιταλία.

1919 4 Νοεμβρίου : Στο Μικρασιατικό μέτωπο σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920 4 Νοεμβρίου : Ο Δημήτριος Ράλλης σχηματίζει κυβέρνησην, η οποία θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 1921.

1920 4 Νοεμβρίου : Η Βασιλομήτωρ Όλγα, που βρίσκεται στην Αθήνα, αναλαμβάνει την αντιβασιλεία.

1920 4 Νοεμβρίου : Ο Βενιζέλος (επειδή έχασε στις εκλογές) αναχώρησε για το Παρίσι δηλώνοντας ότι αποσύρεται από την ενεργό πολιτική και ότι σκοπεύει να ιδιωτεύσει αλλά αν η χώρα ζητήσει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό, θα είναι στη διάθεσή της.

1920 4 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921 4 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων.

1921 4 Νοεμβρίου : Ιδρύονται από τον Χίτλερ τα Τάγματα Εφόδου (SA), παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, που βοήθησε τους Ναζί να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Φορούσαν καφέ πουκάμισα για να ξεχωρίζουν από τα SS, που φορούσαν μαύρα.

1922 4 Νοεμβρίου : Ο Άγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο. Ο Βρετανός αρχαιολόγος και οι άντρες του ανακαλύπτουν την είσοδο του τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων.

1924 4 Νοεμβρίου : Εγκαινιάζεται η Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών.

1931 4 Νοεμβρίου : Παραιτείται ο υπουργός Ναυτικών, λόγω της προσάραξης του Αβέρωφ.

1931 4 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γάλλος Αντρέ Μισελέν, ο άνθρωπος, που εφηύρε τα ελαστικά αυτοκινήτων το 1891.

1932 4 Νοεμβρίου : Σχηματίζεται συντηρητική κυβέρνηση υπό τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, Παναγή Τσαλδάρη. Πρόκειται για την 4η κυβέρνηση μέσα στην ίδια χρονιά, την οποία θα ανατρέψει πραξικοπηματικά ο Βενιζέλος 2 μήνες μετά.

1939 4 Νοεμβρίου : Η Νορβηγία αφήνει ελεύθερο το πλοίο των ΗΠΑ “”Σίτι οφ Φλιντ”», που είχε κατασχεθεί από τους Γερμανούς τον προηγούμενο μήνα.”

1940 4 Νοεμβρίου : Οι Ιταλικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των Ελληνικών στο Αλβανικόν μέτωπον και καταλαμβάνουν την μονήν Σωσσίνου. Στον Τομέα της Πίνδου οι Έλληνες αντεπιτεθέντες κατέλαβον την Βωβούσαν. Οι μάχες για την ανακατάληψη του Δίστρατου όμως, θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

1940 4 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Θεσσαλονίκην, πολλές γέφυρες, τον Βόλον, τον Πειραιάν και για δεύτερη ημέρα το Μέτσοβον.

1940 4 Νοεμβρίου : Πέφτει ηρωικά στο Νεστόριο της Μακεδονίας ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος στο Έπος του ’40, έφεδρος ανθυπολοχαγός μηχανικού, Κωστής Παπαδάκης.

1940 4 Νοεμβρίου : Η Ελληνική Αεροπορία σε αερομαχία καταρρίπτει 3 εχθρικά αεροσκάφη.

1940 4 Νοεμβρίου : Ανακοινώνεται επίσημα η απόβαση Βρετανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.

1942 4 Νοεμβρίου : Λήγει η δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν, με τη διάσπαση των γραμμών των δυνάμεων του Ρόμελ από τις συμμαχικές δυνάμεις του Μοτγκόμερι. Οι δυνάμεις του Άξονα υποχωρούν στην Τυνησία.

1942 4 Νοεμβρίου : Αρχίζει η αποχώρηση του Αφρικα Κορπ από το Ελ Αλαμέιν.

1944 4 Νοεμβρίου : Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι τον Μάιο του 1945.

1946 4 Νοεμβρίου : Ιδρύεται η ΟΥΝΕΣΚΟ (Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1948 4 Νοεμβρίου : Ο αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τι Ες Έλιοτ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1949 4 Νοεμβρίου : Ο ΟΗΕ σταματά την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς τη Βουλγαρία και την Αλβανία, επειδή τροφοδοτούν τους Έλληνες αντάρτες.

1950 4 Νοεμβρίου : Η Ισπανία γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ.

1952 4 Νοεμβρίου : Ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

1952 4 Νοεμβρίου : Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ νικά το δημοκρατικό αντίπαλό του, Αντλάι Στίβενσον.

1955 4 Νοεμβρίου : Η Κρατική Όπερα της Βιέννης μετά την καταστροφή που υπέστη στο Β’ Π.Π. και την ανακαίνησή της ανοίγει και πάλι παρουσιάζοντας το έργο του Μπετόβεν «Φιντέλιο».

1956 4 Νοεμβρίου : Φτάνουν στη Διώρυγα του Σουέζ τα Ισραηλινά στρατεύματα.

1956 4 Νοεμβρίου : Σοβιετικά στρατεύματα, φτάνουν στην Ουγγαρία. 200.000 Ρώσοι στρατιώτες καταστέλλουν την αντισταλινική εξέγερση στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Ίμρε Νάγκι αντικαθίσταται από τον Γιάνος Καντάρ.

1959 4 Νοεμβρίου : Ανακαλύπτεται στα Ίσθμια αρχαίο θέατρο και σπήλαιο με κίονες και τεχνικές διαρρυθμίσεις.

1960 4 Νοεμβρίου : Ολοκληρώνονται τα έργα για τη διάνοιξη της σήραγγας της λίμνης Κάρλας, μήκους 10 χλμ, της οποίας τα νερά διοχετεύονται στον Παγασητικό Κόλπο.

1961 4 Νοεμβρίου : Ορκίζεται η νέα κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αφού κέρδισε τις εκλογές, στις οποίες καταγγέλθηκε ότι “ψήφισαν ακόμα και τα δέντρα”. Έμειναν γνωστές ως “οι εκλογές βίας και νοθείας”.

1964 4 Νοεμβρίου : Στη Βολιβία, ο Πρόεδρος Παζ Εστενόρο εγκαταλείπει κρυφά τη χώρα και την εξουσία αναλαμβάνει στρατιωτική χούντα.

1968 4 Νοεμβρίου : Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη Ελληνική ομάδα, που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ, κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό με 89-82. Μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, που γίνεται ο αγώνας, βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.

1969 4 Νοεμβρίου : Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός αποφασίζει να παρακολουθεί στην Ελλάδα τη διαβίωση των κρατουμένων.

1973 4 Νοεμβρίου : Το χουντικό καθεστώτος επιχειρεί να καταπνίξει μαζικές διαδηλώσεις στην Αθήνα. Πρωτοφανείς αγριότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

1977 4 Νοεμβρίου : Ιρανοί εξτρεμιστές φοιτητές εισβάλουν στηνΑμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατούν 90 ομήρους, εκ των οποίων 63 Αμερικανοί, 52 από τους οποίους θα παραμείνουν αιχμάλωτοι επί 444 ημέρες

1980 4 Νοεμβρίου : Ορίζεται η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας.

1983 4 Νοεμβρίου : Στο Λίβανο, 60 Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκουν το θάνατο, όταν φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά προσκρούει σε ισραηλινό κατάλυμα

1984 4 Νοεμβρίου : Στη Νικαράγουα διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1928. Οι «Σαντινίστας» του Ντανιέλ Ορτέγα κερδίζουν με 63%.

1988 4 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Κλεάνθης Βικελίδης, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής με σπουδαία καριέρα στον Άρη Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1916). Ο Κλεάνθης Βικελίδης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1916 στη Θεσσαλονίκη και έγινε γνωστός ως ποδοσφαιριστής του Άρη. Είχε άλλα 8 αδέλφια, από τα οποία τα 5 ήταν επίσης αθλητές του Άρη. Οι αδελφοί του Κώστας και Νικηφόρος ήταν μάλιστα συμπαίκτες του στον Άρη καθώς και στην Εθνική Ομάδα. Έπαιξε με τον Άρη για πρώτη φορά τη σεζόν 1931/32 και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1949. Στην πολύ επιτυχημένη καριέρα του με τον Άρη κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος του 1932 και του 1946, τα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης 1934, 1938, 1946 και 1949, το πρωτάθλημα Βορείου Ομίλου 1935 ενώ συμμετείχε με τον Άρη και στον τελικό του Κυπέλλου του 1940.

1991 4 Νοεμβρίου : Η Ελλάδα εκφράζει την αντίθεσή της στην επιβολή κυρώσεων στη Σερβία από την ΕΟΚ.

1992 4 Νοεμβρίου : Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά το Αγγλικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανακουφίζοντας την Ευρώπη.

1994 4 Νοεμβρίου : Ο Ντενκτάς δηλώνει, ότι εάν η Ε.Ε αποδεχθεί την ένταξη της Κύπρου, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα Κατεχόμενα, ειδάλλως αυτά θα προσαρτηθούν στην Τουρκία.

1995 4 Νοεμβρίου : Δολοφονείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν από έναν Ορθόδοξο Εβραίο εξτρεμιστή που επικαλέστηκε εντολή από θεϊκό όραμα. Ο 23χρονος ακροδεξιός Εβραίος Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον 73χρονο Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν. Ο Ράμπιν «πληρώνει» έτσι τις προσπάθειες του να υπάρξει προσέγγιση με την παλαιστινιακή πλευρά.

1996 4 Νοεμβρίου : Σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στο θαλάσσιο χώρο έξω από το Βαθύ της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος “Κωστάκος” του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο “Σάμαινα” και βυθίζεται. Αγνοούνται τέσσερα μέλη του πληρώματος της πυραυλακάτου.

1998 4 Νοεμβρίου : Ο Έλληνας υποσμηναγός Νίκος Παρούσης, διαπιστώνοντας βλάβη του Μιράζ στο οποίο επέβαινε πετώντας πάνω από τον Ωρωπό, την τελευταία στιγμή και χωρίς να το εγκαταλείψει, απέτρεψε την πτώση του σε σχολείο οδηγώντας το εκτός πόλης όπου και συνετρίβη μαζί του. Τιμήθηκε μετά θάνατο από την Ακαδημία Αθηνών.

2002 4 Νοεμβρίου : Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου, του Χρήστου Καπράλου, τοποθετείται στη ζωφόρο του ανατολικού και δυτικού τοίχου του περιστυλίου της Αίθουσας Συνεδριάσεων της Βουλής σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή, αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τζώνου και των συνεργατών του, του καθηγητή Γιώργου Παρμενίδη και της Κριστίν Λονγκεπέ (Christine Longuepée). Πρόκειται για ανάγλυφο από πωρόλιθο, μήκους 40 μέτρων και ύψους 1,10 μέτρου, στο οποίο απεικονίζονται σκηνές από τον πόλεμο του ’40, την Κατοχή, την Αντίσταση, την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της ειρήνης.

2008 4 Νοεμβρίου : Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

2011 4 Νοεμβρίου : Η Ελληνική Βουλή απορρίπτει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

 

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: