ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

sansimerakranio

 

815 μ.Χ. 5 Νοεμβρίου : Ο βάρβαρος Κρούμμος με τους Βουλγάρους του καταλαμβάνει την Δεβελτό της Θράκης.

1460 5 Νοεμβρίου : Σε ηλικία δύο ετών ο Λι Θαν Τονγκ ανεβαίνει στον θρόνο του Βιετνάμ στον οποίο θα παραμείνει για 37 χρόνια.

1492 5 Νοεμβρίου : Ο Χριστόφορος Κολόμβος μαθαίνει για το καλαμπόκι από τους Ινδιάνους της Κούβας.

1499 5 Νοεμβρίου : Εκδίδεται στο Τρεγκιέ της Γαλλίας το Καθολικόν. Πρόκειται για ένα Βρετανο – Γαλλο – Λατινικό λεξικό που γράφτηκε το 1464 και είναι το πρώτο Βρετανικό και το πρώτο Γαλλικό λεξικό της ιστορίας.

1605 5 Νοεμβρίου : «Η συνωμοσία της Πυρίτιδας». Οι καθολικοί προσπαθούν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Το σχέδιο αποκαλύπτεται και ο αρχηγός τους, Γκάι Φοκς, απαγχονίζεται.

1615 5 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ιμπραήμ Α’, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. O Ιμπραήμ Α΄ (5 Νοεμβρίου 1615 – 18 Αυγούστου 1648), γνωστός και ως «Τρελός» Ιμπραήμ, ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1640-48. Διαδέχτηκε τον αδελφό του, Μουράτ Δ΄ και για πρώτη φορά μετά τη διαδοχή του Σελίμ Α΄ από το γιο του, Σουλεϊμάν Α΄ δεν υπήρξαν αντίπαλοι διεκδικητές. Νωρίτερα, ο Μουράτ Δ΄, είχε αφήσει μόνο έναν αδελφό του να ζήσει, πιθανώς κατόπιν σχετικής επιθυμίας της μητέρας του. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, η Οθωμανική αυτοκρατορία αποδυναμώθηκε από πολέμους, κακή διακυβέρνηση και εξεργέρσεις.

1633 ή 1635 5 Νοεμβρίου : Σεισµός προκάλεσε την εµφάνιση ενός νέου νησιού το οποίο υπάρχει µέχρι σήµερα και ονοµάζεται Άγιος Σώστης. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν.

1688 5 Νοεμβρίου : Αρχίζει η Ένδοξη Επανάσταση. Ο Γουλιέλμος Γ’ της Οράγγης φτάνει στην Αγγλία.

1757 5 Νοεμβρίου : Επταετής Πόλεμος: Ο Φρειδερίκος Β΄ της Πρωσίας νικά τις συμμαχικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη μάχη του Ρόσμπαχ.

1789 5 Νοεμβρίου : Η Συνέλευση των Τάξεων στην επαναστατημένη Γαλλία αποφασίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

1811 5 Νοεμβρίου : Στο Σαν Σαλβαδόρ ο εφημέρια Χοσέ Ματίας Ντελγκάδο χτυπά τις καμπάνες του ναού της «La Merced» καλώντας σε ξεσηκωμό. Έτσι ξεκινά ένα απελευθερωτικό κίνημα.

1815 5 Νοεμβρίου : (παλ. ημερολόγιο) Συνθήκη τών Παρισίων, διά τής οποίας αί Ιόνιοι Νήσοι αναγνωρίζονται ώς ελευθέρα καί ανεξάρτητος Πολιτεία, υπό τό όνομα «Ηνωμέναι Πολιτείαι των Ιονίων Νήσων». Με την συνθήκη των Παρισίων 5 Νοεμβρίου 1815 και την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, τα Επτάνησα αποτέλεσαν το αυτόνομο Ιονικό κράτος κάτω από την αποκλειστική προστασία της Μεγάλης Βρετανίας και μετονομάστηκαν σε Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων. Το 1850 το Κοινοβούλιο των Επτανήσων ψήφισε την Ένωση με την Ελλάδα, αλλά η Μεγάλη Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη την απέρριψε. Ύστερα από πιέσεις της Αυστρίας και της Ρωσίας η ένωση πραγματοποιήθηκε το 1864..

1821 5 Νοεμβρίου : Συγκροτείται έν Μεσολογγίω, υπό τήν προεδρίαν τού Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου, Συνέλευσις τής Δυτικής Χέρσου Ελλάδος.

1821 5 Νοεμβρίου : Ο Άγγλος αρμοστής των Ιονίων Νήσων Θωμάς Μαίτλαντ εκδιώκει τους Έλληνες πρόσφυγες απ’ τα Επτάνησα.

1822 5 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες πλοίαρχοι συνέλαβον Αγγλικόν πλοίον το οποίον μετέφερεν εφόδια των εγκλείστων Τούρκων του Ναυπλίου!!…

1827 5 Νοεμβρίου : Οι Έλληνες οπλαρχηγοί Βάσος, Καρατάσος, Γάτσος μετά των στρατιωτών των φθάνουν εις Τρίκερι το πολιορκούν αλλά δεν το καταλαμβάνουν.

1827 5 Νοεμβρίου : Η απόπειρα του ναυάρχου Κανάρη στο Τσεσμέ δεν έχει αποτελέσματα.

1828 5 Νοεμβρίου : Απελευθέρωση της Λιβαδειάς από τις Ελληνικές δυνάμεις του Δημ. Υψηλάντη μετά από συνθηκολόγηση. Σύμφωνα με τη συνθήκη, οι 1.000 περίπου πεζοί και ιππείς της Τουρκαλβανικής φρουράς της πόλεως θα αποχωρήσουν με συνοδεία του Δ. Ευμορφόπουλου για τη Λαμία και την Εύβοια.

1855 5 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Γάλλος μετεωρολόγος, που ανακάλυψε τη στρατόσφαιρα, Λεόν Τεϊσερένκ ντε Μπορ.

1855 5 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Γιουτζίν Ντεμπς, αμερικανός συνδικαλιστής ηγέτης. Υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ πέντε φορές με τη σοσιαλιστική σημαία. [θαν. 20/10/1926]

1862 5 Νοεμβρίου : Τριακόσιοι Ινδιάνοι της φυλής Σιού από την πόλη Σαντί αποδεικνύονται ένοχοι για το βιασμό και το θάνατο πολλών αποίκων και καταδικάζονται σε θάνατο δι’ απαγχονισμού.

1879 5 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Τζέιμς Κλαρκ Μάξγουελ, Σκοτσέζος φυσικός, που το 1873 διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής. [γεν. 13/6/1801].

1892 5 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σκοτσέζος γενετιστής Τζον Μπάρντον Σάντερσον Χάλντεϊν, ένας από τους δημιουργούς της γενετικής πληθυσμών.

1898 5 Νοεμβρίου : Οι Κρητικοί εγκαταλείπουν τα όπλα υπακούωντας στην εντολή του Εκτελεστικού των Μ. Δυνάμεων, για να διευκοληνθεί η μεταβίβαση της εξουσίας στον εντολοδόχο πρίγκιπα Γεώργιο, που έφτασε στο νησί στις 9 Δεκεμβρίου.

1904 5 Νοεμβρίου : Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες στην Μακεδονία συνεχίζουν το δολοφονικό τους έργο. Πυρπολούνται ολόκληρες οικογένειες μέσα στα σπίτια τους, ενώ οι δολοφονίες προκρίτων και ιερέων είναι πλέον φαινόμενο καθημερινό.

1910 5 Νοεμβρίου : Στη Γερμανία, ο Κάιζερ συναντά τον Ρώσο τσάρο Νικόλαο Β’, ο οποίος διεκδικεί την εκμετάλλευση των σιδηροδρόμων της Βαγδάτης, έναντι του δικαιώματος της Γερμανίας να δρα ελεύθερα στην Περσία.

1911 5 Νοεμβρίου : Η Ιταλία έχοντας κηρύξει πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία, προσαρτά την Τρίπολη της Λιβύης και την Κυρήνεια.

1912 5 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει έπειτα από σκληράν μάχην η VI Μεραρχία εκδιώκει τους Τούρκους και εισέρχεται στην Άρνισσα της Έδεσσας ενώ ο Ελληνικός στόλος απελευθέρωσε την Ικαρίαν.

1912 5 Νοεμβρίου : Το Άγιο Όρος εντάσσεται με πράξη στο Ελληνικό κράτος.

1912 5 Νοεμβρίου : Εθελοντικά σώματα Ηπειρωτών και 200 Κρητών, υπό τον Ταγματάρχη Χωροφυλακής Σπύρο Σπυρομήλιο, αποβιβάζονται στην Χειμάρρα και μετά από σύντομο αγώνα αιχμαλωτίζουν την Τουρκική φρουρά και απελευθερώνουν την πόλη.

1912 5 Νοεμβρίου : Οι Σέρβοι συλλαμβάνουν ή σκοτώνουν 200.000 Τούρκους στο Μοναστήρι.

1913 5 Νοεμβρίου : Το Ηνωμένο Βασίλειο προσαρτά την Κύπρο υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης, και μαζί με την Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913 5 Νοεμβρίου : Ο παράφρων Βασιλιάς Όθωνας της Βαυαρίας ανατρέπεται από τον ξάδερφό του Λουδοβίκο.

1914 5 Νοεμβρίου : Η Αγγλία κηρύσσει άκυρη την Αγγλοτουρκική συνθήκη του 1878 και αναγγέλλει την προσάρτηση της Κύπρου υπό μορφή Βασιλικής Κτήσης.

1916 5 Νοεμβρίου : Η Πολωνία ανακηρύσσεται βασίλειο με πράξη που υπογράφουν οι αυτοκράτορες της Γερμανίας και της Αυστρίας.

1919 5 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός καταδιώκει Τούρκους ατάκτους.

1920 5 Νοεμβρίου : Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός μάχεται μάχες περιπόλων.

1921 5 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1923 5 Νοεμβρίου : Ογκώδη συλλαλητήρια σημειώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μετά το αντιβενιζελικό στασιαστικό κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου και Γαργαλίδη, ενώ διεξάγονται έρευνες για τη συμμετοχή του Βασιλιά.

1929 5 Νοεμβρίου : Αγγλική εταιρία ανακαλύπτει φλέβες χρυσού κοντά στη Θεσσαλονίκη.

1930 5 Νοεμβρίου : Στην Ιταλία, συλλαμβάνονται εξέχουσες προσωπικότητες με την κατηγορία, ότι σχεδίαζαν την ανατροπή του Μουσολίνι.

1931 5 Νοεμβρίου : Πνίγεται στο αίμα η επανάσταση της Κύπρου. Ο Ελληνικός λαός τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζομένων αδελφών Κυπρίων.

1935 5 Νοεμβρίου : Οι αδελφοί Πάρκερ κυκλοφορούν στην αγορά το επιτραπέζιο παιγνίδι Monopoly.

1936 5 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Μιχάλης Δερτούζος, γκουρού της πληροφορικής, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνών της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. (Θαν. 27/8/2001).

1939 5 Νοεμβρίου : Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι ζητά περισσότερο στρατό και διατάσσει στρατιωτική αναδιοργάνωση.

1940 5 Νοεμβρίου : Οι Ιταλοί συνεχίζοντες την επίθεσίν των εναντίον των Ελλήνων εις τον τομέα Καλαμά κατορθώνουν και διαβαίνουν τον ποταμόν. Εις τον τομέα Πίνδου αι μάχαι μεταξύ Ελληνοϊταλών συνεχίζονται με σφοδρότητα.

1940 5 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Καστοριάν, τον Βόλον και τας Πάτρας.

1940 5 Νοεμβρίου : Το Ελληνικό πυροβολικό βομβαρδίζει την Κορυτσά.

1944 5 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αλεξίς Καρέλ, Γάλλος χειρουργός και βιολόγος. Γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1873 στο Σαιντ Φουά λε Λυών (Sainte-Foy-lès-Lyon) του νομού Ρον (Rhône), σε οικογένεια αφοσιωμένων Καθολικών και μορφώθηκε σε Ιησουιτικό σχολείο, αν και όταν απέκτησε τη φοιτητική ιδιότητα έγινε αγνωστικιστής. Ασχολήθηκε με την συρραφή των αιμοφόρων αγγείων, με τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και ιστών και με την επιβίωση των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων έξω από το σώμα. Το 1936 εξέδωσε το περίφημο βιβλίο του Ο άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος. Το 1941 ίδρυσε στο Παρίσι το Ίδρυμα για τη μελέτη των ανθρώπινων προβλημάτων.

1948 5 Νοεμβρίου : Υπογράφεται Ελληνοϊταλική συνθήκη φιλίας.

1949 5 Νοεμβρίου : Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφασίζει να δεχτεί στους κόλπους της την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

1952 5 Νοεμβρίου : Ο δρ. Φλέμινγκ ο οποίος ανακάλυψε την πενικιλίνη (ήταν παντρεμένος με Ελληνίδα καθώς επίσης συνεργαζόταν με την Ελληνίδα Ποτουρίδου”;”), ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης Αθηναίων, σε επίσημη τελετή στο δημαρχιακό μέγαρο.

1955 5 Νοεμβρίου : Αμνηστεύονται με απόφαση της Ελληνικής κυβερνήσεως οι «Αεροπόροι».

1956 5 Νοεμβρίου : Έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.

1959 5 Νοεμβρίου : Αφήνεται ελεύθερος από τις Ελληνικές φυλακές και απελάσετε στη Δυτική Γερμανία, ο τελευταίος Γερμανός εγκληματίας πολέμου. Απελευθερώνεται από τις Ελληνικές αρχές ο τελευταίος Ναζί που κρατούνταν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, Μαξ Μέρτεν. Θα απελαθεί στη Δυτική Γερμανία. (Υπόθεση Μέρτεν).

1963 5 Νοεμβρίου : Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ίχνη που αποδεικνύουν ότι οι Βίκινγκς έφτασαν στην Αμερική 500 χρόνια πριν την άφιξη του Κολόμβου.

1968 5 Νοεμβρίου : Ο Ρίτσαρντ Νίξον εκλέγεται 37ος πρόεδρος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1972 5 Νοεμβρίου : Ινδιάνοι των ΗΠΑ, διαμαρτυρόμενοι για τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος τους, πραγματοποιούν συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη.

1977 5 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ρενέ Γκοσινί, 51, Γάλλος ευθυμογράφος, συνδημιουργός του θρυλικού Γαλάτη Αστερίξ και του καουμπόη Λούκι Λουκ, πέθανε στη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως, ενώ περιέγραφε αστειευόμενος στον καρδιολόγο του τα πρώτα συμπτώματα του εμφράγματος. Ο Γκοσινί γεννήθηκε στο Παρίσι το 1926 σε μια οικογένεια Εβραίων μεταναστών από την Πολωνία. Ο πατέρας ήταν από την Βαρσοβία (χημικός μηχανικός στο επάγγελμα) και η μητέρα του από το Χοντόρκοβ – μια κωμόπολη στην Ουκρανία.

1979 5 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Κώστας Κοτζιάς, λογοτέχνης, εκπρόσωπος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού στην Ελληνική λογοτεχνία. («Καπνισμένος Ουρανός») (Γεν. 1921).

1982 5 Νοεμβρίου : Κατάπλους της Φρεγάτας ‘ΛΗΜΝΟΣ’ (F-451) τύπου ‘S’ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

1989 5 Νοεμβρίου : Παρά τη νίκη της με 46,2% στις εκλογές, η ΝΔ λόγω του ισχύοντος εκλογικού συστήματος αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση (ΠαΣοΚ 40,70%, Συνασπισμός 11%). Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Νικήτρια αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία αλλά δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία και ορίζονται νέες εκλογές για την 8η Απριλίου 1990. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 46,1% και 148 έδρες έναντι 40,6% για το ΠΑΣΟΚ και 128 έδρες, 10,9% και 21 έδρες για το Συνασπισμό και 0,58% (1 έδρα) για το Κόμμα των Οικολόγων Εναλλακτικών (Λοιπά 0,7% και 2 έδρες).

1992 5 Νοεμβρίου : Δήμαρχος Αργοστολίου Αλέξανδρος Καλαφάτης και 22 ακόμη φίλοι και συνεργάτες του Αντώνη Τρίτση, καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του εκλιπόντος δημάρχου Αθηναίων.

1992 5 Νοεμβρίου : Γίνεται διεθνές το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

1992 5 Νοεμβρίου : Ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στη Βόρεια Οσετία. Πάνω από 115 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, οι οποίες άρχισαν στις 30 Οκτωβρίου του 1991.

1993 5 Νοεμβρίου : Ισλαμική οργάνωση ρίχνει εκρηκτικό μηχανισμό στο περίβολο Ελληνικής εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

1993 5 Νοεμβρίου : Προφυλακίζεται στις ΗΠΑ ο δρ. Τζακ Κεβορκιάν, γνωστός με το ψευδώνυμο «δόκτωρ θάνατος», ο οποίος είχε βοηθήσει στην ευθανασία 19 ατόμων, που έπασχαν από ανίατη ασθένεια.

1995 5 Νοεμβρίου : Στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι παραπέμπεται σε νέα δίκη με την κατηγορία της συνενοχής με τη Μαφία στη δολοφονία του δημοσιογράφου Πεκορέλι, το 1979.

1996 5 Νοεμβρίου : Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κερδίζει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μπομπ Ντόουλ στις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

2004 5 Νοεμβρίου : Υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Πρωτόκολλο του Κιότο, φτάνοντας σε 126 τις χώρες που δεσμεύονται από αυτό. Έτσι, το Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ.

2006 5 Νοεμβρίου : O Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

2006 5 Νοεμβρίου : Ο Σαντάμ Χουσεΐν και συνεργάτες του καταδικάζονται σε θάνατο για την σφαγή 148 Σιιτών το 1982.

2009 5 Νοεμβρίου : Ο λοχαγός Νιντάλ Μαλίκ Χασάν σκοτώνει 13 άτομα και τραυματίζει άλλα 30 στο στρατόπεδο «Fort Hood» του Τέξας.

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: