ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

sansimerakranio

335 μ.Χ. 7 Νοεμβρίου : Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας εξορίζεται στην Τρηρ, με την κατηγορία ότι εμπόδισε ένα στόλο δημητριακών να πλεύσει προς την Κωνσταντινούπολη.

630 μ.Χ. 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Κώνστας Β΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας. Ο Κώνστας Β’ (7 Νοεμβρίου 630 – 15 Σεπτεμβρίου 668), γνωστός και ως Πωγωνάτος(δηλαδή γενειοφόρος λόγω της ασυνήθιστα τεράστιας για την εποχή του γενειάδας) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 641 έως το 668[1]. Γιος και διάδοχος του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Γ’ και της Γρηγορίας, ανέβηκε στον θρόνο στην ηλικία των 11 ετών, μετά την ανατροπή του προκατόχου του Ηρακλεωνά, ετεροθαλούς αδελφού του πατέρα του, και της μητέρας του της Μαρτίνας οι οποίοι ακρωτηριάστηκαν (στον Ηρακλεωνά κόπηκε η μύτη ενώ στη μητέρα του η γλώσσα).

644 μ.Χ. 7 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ, Άραβας χαλίφης. O Ουμάρ ιμπν αλ-Χαττάμπ ή Ουμάρ Α΄ (579-644 μ.Χ., υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς και σημαίνοντες μουσουλμάνους χαλίφηδες στην ιστορία. Ήταν «σαχάμπι» (σύντροφος) του Προφήτη Μωάμεθ. Διαδέχθηκε το χαλίφη Αμπού Μπακρ (632-634) ως δεύτερος κατά σειρά χαλίφης του Πατριαρχικού Χαλιφάτου στις 23 Αυγούστου 634. ‘Ηταν ειδικός στη νομολογία του Ισλάμκαι περισσότερο γνωστός για την ευσεβή και δίκαιη φύση του χαρακτήρος του, που του έδωσε τον τίτλο Αλ-Φαρούκ («αυτός που διακρίνει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος»). Αναφέρεται κάποιες φορές ως χαλίφης Ουμάρ Α΄ από τους ιστορικούς του Ισλάμ, για να διακρίνεται από τον Ουμάρ Β΄, έναν ύστερο Ομαγιάδα χαλίφη.

680 μ.Χ. 7 Νοεμβρίου : Έναρξη της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη.

1185 7 Νοεμβρίου : Ο Βυζαντινός στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατανικά παρά τό Δημιτρίτσι Σερρών τόν στρατόν τών Νορμανδών, οίτινες είχον καταλάβει τήν Θεσσαλονίκην καί αιχμαλωτίζει τούς αρχηγούς των. Οι τελευταίοι, μετά και την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινουπόλεως.

1307 7 Νοεμβρίου : Ο μυθικός Ελβετός τοξότης Γουλιέλμος Τέλος, λέγεται ότι εκείνη την ημέρα σκότωσε τον Χέρμαν Γκέσλερ, τον Αυστριακό κυβερνήτη του Τιρόλου.

1492 7 Νοεμβρίου : Μετεωρίτης πέφτει σ’ ένα χωράφι σιτηρών στην Αλσατία. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη πτώση μετεωρίτη με γνωστή ημερομηνία πτώσης στη Γη.

1633 7 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Κορνέλιους Ντρέμπελ, 61 ετών, Ολλανδός φυσικός και χημικός, εφευρέτης του πρώτου υποβρυχίου. Ο Κορνέλιους Ντρέμπελ (Cornelius Jacobszoon Drebbel) – (1572- 7 Νοεμβρίου 1633) ήταν ένας Ολλανδός φυσικός και χημικός, εφευρέτης, το 1620, του πρώτου υποβρυχίου. Εργάστηκε ως χαράκτης στην Ολλανδία και το 1604 πήγε στην Αγγλία με την ιδιότητα του επιστήμονα. Κατασκεύασε τα σκάφη του ενώ εργαζόταν για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας. Τα υποβρύχιά του δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, αλλά μόνο δοκιμάστηκαν την περίοδο 1620-24. Κατασκεύασε τρία σκάφη, τα οποία στην ουσία ήταν μικρά πλοία σκεπασμένα αεροστεγώς με αδιάβροχο δέρμα και προωθούνταν με κουπιά που χειρίζονταν οι περίπου είκοσι άντρες του πληρώματος. Ο αέρας για το πλήρωμα εξασφαλιζόταν με ένα σωλήνα, το άκρο του οποίου επέπλεε στην επιφάνεια, αν και λέγεται ότι ο Ντρέμπελ είχε παρασκευάσει και μια χημική ένωση που καθάριζε τον αέρα και επέτρεπε στο πλοίο να μένει κάτω απ’ το νερό πιο πολλή ώρα. Τα υποβρύχια δοκιμάστηκαν στη Μάγχη και τον Τάμεση και κατάφεραν να μείνουν σε βάθος τεσσάρων – πέντε μέτρων για περίπου τρεις ώρες, ποτέ όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν συστηματικά. Άλλες εφευρέσεις του Ντρέμπελ ήταν ένα αστρονομικό ρολόι που κουρδιζόταν με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, το πρώτο μικροσκόπιο με δυο φακούς, μια ψυκτική μηχανή, ένα εκκολαπτήριο και ο θερμοστάτης υδραργύρου.

1665 7 Νοεμβρίου : Εκδίδεται για πρώτη φορά η Λόντον Γκαζέτ, η επίσημη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη εφημερίδα της ιστορίας.

1677 7 Νοεμβρίου : Διάβαση του Ερμή. Την παρατηρεί ο Χάλεϊ από το νησί της Αγίας Ελένης.

1728 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζέιμς Κουκ, Άγγλος εξερευνητής και χαρτογράφος. Ο Τζέιμς Κουκ (James Cook, Μάρτον, Αγγλία, 7 Νοεμβρίου 1728 – κόλπος Κιλακέκουα,Χαβάη, 14 Φεβρουαρίου 1779) ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.

1822 7 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι της Κορίνθου παραδίδουν το φρούριον δια συνθήκης εις τον Κολοκοτρώνην.

1823 7 Νοεμβρίου : Το φρούριο της Κορίνθου παραδίνεται στον Κολοκοτρώνη.

1867 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται η Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, γνωστότερη ως Μαντάμ Κιουρί, γαλλοπολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου. (Θαν. 4/7/1934). Η Μαρία Σκουοντόφσκα-Κιουρί (Marie Skłodowska-Curie, 7 Νοεμβρίου, 1867 – 4 Ιουλίου 1934) ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία(1911). Ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.

1874 7 Νοεμβρίου : Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ επιλέγει ως σύμβολό του ένα καρτούν, τον ελέφαντα.

1879 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Λέων Τρότσκι, Ρώσος πολιτικός. O Λεφ Νταβίντοβιτς Μπρονστέιν ή Λέων Τρότσκι (7 Νοεμβρίου 1879 – 21 Αυγούστου1940) ήταν Μπολσεβίκος επαναστάτης και θεωρητικός του Μαρξισμού. Ήταν πολιτικός του οποίου λαμβανόταν σοβαρά η άποψη στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης και γι’ αυτό το λόγο διετέλεσε Κομισσάριος (υπουργός) Εξωτερικών αμέσως μετά την επανάσταση και στη συνέχεια, στα χρόνια της Αντεπανάστασης, ίδρυσε τον Κόκκινο Στρατό και επιτέλεσε Κομισσάριος Πολέμου.

1898 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ραφαέλ Σαλέμ, Έλληνας μαθηματικός. Ο Ραφαέλ Σαλέμ (Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 1898-1963) ήταν Ελληνοεβραίος μαθηματικός προς τιμήν του οποίου ονομάστηκαν οι Αριθμοί Σαλέμ. Κάθε χρόνο, από το 1968, απονέμεται, σε μαθηματικούς που ασχολούνται με την Μιγαδική και Αρμονική Ανάλυση, το Βραβείο Σαλέμ, που θεσπίστηκε από τη σύζυγο του, Αντριάνα Τζεντίλι ντι Τζιουζέπε.

1901 7 Νοεμβρίου : Το Γαλλικό ναυτικό, που έχει υπό την κατοχή του τη Μυτιλήνη, αναγκάζει τους Οθωμανούς Τούρκους να καταβάλουν αποζημιώσεις για τις απώλειες του 1896.

1905 7 Νοεμβρίου : Φονεύεται στην Πεταλίνα της Μακεδονίας ο Μεσσήνιος αρχηγός ανταρτικού σώματος κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, Ανθλγός Μαρίνος Λυμπερόπουλος (Καπετάν Κρόμπας), σε σύγκρουσή του με Τουρκικό τμήμα.

1908 7 Νοεμβρίου : Ανακοινώνεται ότι απομονώθηκε από τον Έρνεστ Ράδερφορντ ένα κομμάτι ατόμου της ύλης.

1910 7 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Λέων Τολστόι, Ρώσος συγγραφέας. (Πόλεμος και Ειρήνη, Άννα Καρένινα) (Γεν. 28/8/1828).

1911 7 Νοεμβρίου : Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάζεται και κλείνει τις ευρισκόμενες στην Τουρκία εκκλησίες, ώσπου να σταματήσουν οι διώξεις κατά των Χριστιανών.

1912 7 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός (1ο Σύνταγμα Ιππικού), έπειτα από σκληράν μάχην, εκπορθεί τήν οχυράν Μπάνιτσαν καί εισέρχεται ακολούθως είς τήν Φλώριναν (πρώτος Βαλκανικός πόλεμος).

1912 7 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στόλος αρχίζει δι’ αγημάτων την κατάληψην της Λέσβου (Πρώτος Βαλκανικός πόλεμος).

1913 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Αλμπέρ Καμύ, Γαλλοαλγερινός συγγραφέας. Τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957. (Θαν. 4/1/1960). Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus, προφέρεται: 7 Νοεμβρίου 1913 – 4 Ιανουαρίου 1960) ήταν Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, ιδρυτής του Theatre du Travail (1935), για το οποίο δούλεψε ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Χρωστά σχεδόν εξίσου τη φήμη του στα μυθιστορήματά του Ο Ξένος και Η Πανούκλα, στα θεατρικά του έργα Καλλιγούλας και Οι δίκαιοι και τέλος στα φιλοσοφικά του δοκίμια Ο Μύθος του Σίσυφου και Ο επαναστατημένος άνθρωπος. Τιμήθηκε το 1957 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1913 7 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελάριος. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Οι νομικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτοπίστηκαν από πολύ νωρίς από τις ζωηρές δημοσιογραφικές του ανησυχίες. Εργάστηκε σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες, Ελεύθερη Ελλάδα, Ακρόπολις, Καθημερινή, Απογευματινή, Μάχη, Ελεύθερος Κόσμος, Εθνικός Κήρυξ, Ελεύθερος Τύπος κ.ά. άλλοτε ως ρεπόρτερ, άλλοτε ως χρονογράφος και πότε ως ευθυμογράφος. Το 1935 έγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο με τον τίτλο «Ο βασιλιάς του Χαλβά». Εργάστηκε, επίσης, στον κινηματογράφο ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης και έγραψε έργα για το θέατρο. Συνεργάστηκε κυρίως με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο κι έγραψε μόνος ή σε συνεργασία με αυτόν 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. Γνωστότερα απ’ αυτά είναι: Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Δεσποινίς ετών 39, Η θεία απ’ το Σικάγο, Δικοί μας άνθρωποι, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Καλώς ήλθε το δολάριο, Τα κίτρινα γάντια, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Όταν λείπει η γάτα, Η σωφερίνα, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Αλίμονο στους νέους. Έγραψε επίσης 2000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως Σπιτάκι μου παλιό, Παλιά γειτονιά, Άστα τα μαλλάκια σου ανακατεμένα, Θα σε πάρω να φύγουμε, «Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα», «Να καθόμουνα πλάι σου», «Λες και ήταν χθες» κ.ά. και μαζί με τον Χρ. Γιαννακόπουλο «Το μονοπάτι», «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε» και πολλά άλλα. Επίσης είχε τιμηθεί με πολλά Ελληνικά και ξένα βραβεία. Πέθανε το 1991 και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών σε οικογενειακό τάφο.

1913 7 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας, συνεργάτης του Δαρβίνου, ο οποίος διαχώρισε τη θεωρία της εξέλιξης από τη θεωρία της φυσικής επιλογής. Ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας (Alfred Russel Wallace 8 Ιανουαρίου 1823 – 7 Ιανουαρίου1913), Μέλος του Τάγματος της Αξίας, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας ήταν Ουαλός φυσιοδίφης, ανθρωπολόγος και βιολόγος. Η ανεξάρτητη πρόταση του Γουάλας για τη θεωρία της εξέλιξης προέτρεψε τον Δαρβίνο να δημοσιοποιήσει την δική του πιο ανεπτυγμένη και βασισμένη σε μεγαλύτερη έρευνα, αλλά ανέκδοτη, θεωρία νωρίτερα από ότι ο ίδιος επιθυμούσε. Ο Γουάλας είναι επίσης γνωστός ως ο «πατέρας της βιογεωγραφίας».

1917 7 Νοεμβρίου : Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι Μπολσεβίκοι του Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία. (25 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο).

1917 7 Νοεμβρίου : Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τελειώνει η μάχη της Γάζας, όπου οι δυνάμεις της Βρετανίας καταλαμβάνουν τη Γάζα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1919 7 Νοεμβρίου : Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικράτησε ηρεμία.

1920 7 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921 7 Νοεμβρίου : Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το Εθνικιστικό Φασιστικό Κόμμα του (PNF) και κηρύσσει τον εαυτό του «Δούκα» ή ηγέτη του.

1921 7 Νοεμβρίου : Εις την Μ. Ασίαν στον τομέα Τσιβρίλ οι Τούρκοι επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων άνευ αποτελέσματος.

1926 7 Νοεμβρίου : Οι πρώτες με απλή αναλογικήν εκλογές στην χώραν δεν αναδεικνύουν κανέν από τα δυο μεγάλα κόμματα (Λαϊκόν και Φιλελεύθερον) ως αυτοδύναμο δια να κυβερνήση.

1929 7 Νοεμβρίου : Γίνεται σύσκεψη για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού και της αεροπλοΐας μας.

1931 7 Νοεμβρίου : Η Ιαπωνία, φοβούμενη ότι θα έρθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία, σταματά την καταδίωξη των κινεζικών στρατευμάτων.

1940 7 Νοεμβρίου : Καταρρέει η (τότε) τρίτη μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο, η γέφυρα Τακόμα στην Ουάσινγκτον, μόλις τέσσερις μήνες μετά την κατασκευή της.

1940 7 Νοεμβρίου : Ο Στρατός μας συμπτύσσεται στον Αχέροντα ποταμό, παρά του Σουλίου της Ηπείρου.

1940 7 Νοεμβρίου : Οι Ελληνικές δυνάμεις στον τομέα της Πίνδου μάχονται σκληρά εναντίον των Ιταλών και κατορθώνουν και εκτοπίζουν αυτούς μέχρι των αρχικών θέσεων εξορμήσεως. Εις τους άλλους τομείς οι μάχες ουδέν εδαφικόν κέρδος φέρουν.

1940 7 Νοεμβρίου : Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τας Πάτρας, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Βόλον και Λάρισαν.

1943 7 Νοεμβρίου : Οι Ναζί καταστρέφουν με φωτιά το μεγαλύτερο μέρος του Καρπενησίου.

1944 7 Νοεμβρίου : Πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται για 4η φορά ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (είναι ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ που έκανε 4 θητείες). Ο Χάρι Τρούμαν αναλαμβάνει αντιπρόεδρος.

1949 7 Νοεμβρίου : Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

1952 7 Νοεμβρίου : Θερμή υποδοχή του Αλέξανδρου Παπάγου, αρχηγού του “Ελληνικού Συναγερμού”.

1956 7 Νοεμβρίου : Κατά την κρίση του Σουέζ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθετεί μία απόφαση, που καλεί τα στρατεύματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματά τους από την Αίγυπτο.

1962 7 Νοεμβρίου : Ο Ρίτσαρντ Νίξον, χάνει τη μάχη για κυβερνήτης της Καλιφόρνιας. Μάλιστα, κατά το λόγο του μετά την ήττα του, δηλώνει πως αυτή είναι η τελευταία συνέντευξη Τύπου, που δίνει. Το 1969, πάντως, εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1966 7 Νοεμβρίου : Οι Κινέζοι για δεύτερη μέρα απέχουν των εορτασμών για την επέτειο της επανάστασης των Μπολσεβίκων.

1968 7 Νοεμβρίου : Η ΕΟΑ σε εκδήλωσή της τιμά τους πέντε Έλληνες Ολυμπιονίκες του Μεξικού, Γαλακτόπουλο, Μοσχίδη, Καρυπίδη, Παπανικολάου και Κουλιγκά.

1971 7 Νοεμβρίου : Η Ινδία παραδέχεται ότι οι δυνάμεις της μπήκαν στο Μπαγκλαντές για να αναγκάσουν το πυροβολικό να σιγήσει.

1973 7 Νοεμβρίου : Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος ανακοινώνουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους, οι οποίες είχαν διακοπεί με την έναρξη του πολέμου του 1967.

1978 7 Νοεμβρίου : Πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά υπόθεση απομόνωσης αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, στο χωριό Κωσταλέξης Φθιώτιδας, με θύμα μια 47χρονη, η οποία επί 29 ολόκληρα χρόνια κρατούνταν κλεισμένη από τους γονείς της στο υπόγειο του σπιτιού της.

1985 7 Νοεμβρίου : Αποφυλακίζεται, έπειτα από 19 χρόνια, ο Ρούμπιν «Χάρικεϊν» Κάρτερ. Ο 48χρονος πυγμάχος είχε καταδικαστεί για τριπλό φόνο το 1966. Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε τραγούδι γι’ αυτόν και ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον γύρισε ταινία για τη ζωή του, με τίτλο The Hurricane και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

1992 7 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Τσεχοσλοβάκος κομουνιστής πολιτικός, ο πρωτεργάτης της Άνοιξης της Πράγας. (Γεν. 27/11/1921).

1992 7 Νοεμβρίου : Στη Ρωσία, χιλιάδες κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους, με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την Οκτωβριανή Επανάσταση και ζητούν την αποκατάσταση του σοσιαλιστικού συστήματος.

1993 7 Νοεμβρίου : Λήγουν στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες της τρίτης διαβαλκανικής συνάντησης των δημοσιογράφων.

1994 7 Νοεμβρίου : Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Μιράζ F1 συντρίβεται σε παραλιακή περιοχή της Χίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο χειριστής του.

1997 7 Νοεμβρίου : Η Βουλή ψηφίζει το Σχέδιο Καποδίστριας, το οποίο προβλέπει εκτεταμένη συνένωση κοινοτήτων και δημιουργία πολλών νέων δήμων.

2000 7 Νοεμβρίου : Διεξάγονται οι πλέον αμφιλεγόμενες εκλογές για Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ. Μονομαχούν ο Τζορτζ Γ. Μπους (47,9% και 30 πολιτείες) και ο Αλ Γκορ (48,4% και 20 πολιτείες) για λίγες ψήφους. Τελικά θα επικρατήσει ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους. Στις βουλευτικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία. Η Χίλαρι Κλίντον γίνεται η πρώτη σύζυγος πρώην Προέδρου που καταλαμβάνει δημόσιο αξίωμα, καθώς εκλέγεται γερουσιαστής.

2004 7 Νοεμβρίου : Άγονο αποβαίνει το δημοψήφισμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για την ακύρωση του νόμου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας, εξαιτίας της χαμηλής συμμετοχής (25%).

2006 7 Νοεμβρίου : Υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: