ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

 

35 μ. Χ. 8 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρβας. Ο Μάρκος Κοκκήιος Νέρβας (Marcus Cocceius Nerva) (8 Νοεμβρίου 30 μ.Χ. – 25 Ιανουαρίου 98 μ.Χ. ) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από τις 18 Σεπτεμβρίου 96 μ.Χ. μέχρι τον θάνατό του. Παρά την σύντομη Βασιλεία του, είναι γνωστός για την ίδρυση της δυναστείας των Αντωνίνων διαλέγοντας για διάδοχό του τον εξαιρετικό στρατηγό Τραϊανό.

324 μ.Χ. 8 Νοεμβρίου : Τό αρχαίον Βυζάντιον μετονομάζεται υπό τού Μεγάλου Κωνσταντίνου είς Κωνσταντινούπολιν. Επίσημως τελετή θεμελίωσης της Κωνσταντινουπόλεως.

392 μ.Χ. 8 Νοεμβρίου : Ο Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος Α’ (Μέγας), θέτει εκτός νόμου την αρχαία Ελληνική θρησκεία. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος καταργεί με διάταγμά του την ειδωλολατρία και απαγορεύει την προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς.

960 μ.Χ. 8 Νοεμβρίου : Ο Αυτοκρατορικός Στρατός, υπό τον Λέοντα Φωκά, καταλαμβάνει την Ανδρασό της Μικράς Ασίας, μετά από μεγάλη νίκη κατά των εκεί αραβικών δυνάμεων, οι οποίες αποδεκατίστηκαν.

980 μ.Χ. 8 Νοεμβρίου : Βυζαντινά στρατεύματα, με επικεφαλής το Λέοντα Φωκά, καταλαμβάνουν την πόλη Άνδρας της Μ. Ασίας, μετά από μεγάλη νίκη τους κατά των εκεί αραβικών δυνάμεων, που σχεδόν αποδεκατίστηκαν.

1171 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Βαλδουίνος Δ’, κόμης του Αινώ. Ο Βαλδουίνος Δ΄ (1108 – 1171), ο αποκαλούμενος κτίστης, ήταν κόμης του Αινώ (1120 – 1171), γιος του Βαλδουίνου Γ΄ κόμη του Αινώ. Αγόρασε την Βελγική πόλη Ατ (1158) και έκτισε τον πύργο της Βουρβάντης. Στην συνέχεια παραχώρησε την κυριότητα του Μπραίν – λε – Κόμτ στο τάγμα Σεντ Βοντρύ και ενσωμάτωσε διάφορες περιοχές. Παντρεύτηκε την Αλίκη του Ναμούρ, διάδοχο στην κομητεία του Ναμούρ.

1226 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Λουδοβίκος Η’, βασιλιάς της Γαλλίας. Ο Λουδοβίκος Η΄ ο Λέων (Louis VIII de France, 5 Σεπτεμβρίου 1187 – 8 Νοεμβρίου1226) ήταν Βασιλιάς της Γαλλίας από το 1223 έως το 1226. Γιος και διάδοχος του βασιλιά Φιλίππου Αυγούστου Β΄ και της Ισαβέλλας του Αινώ. Με το θάνατο της μητέρας του (1190) έγινε κόμης του Αρτουά.

1272 8 Νοεμβρίου : Ο γιος του Μιχαήλ Η΄, Ανδρόνικος Β΄, αναγορεύεται συναυτοκράτορας, ενώ τον Ιούνιο του 1281 συναυτοκράτορας ανακηρύσσεται και ο γιος του Ανδρόνικου Β΄, Μιχαήλ Θ΄.

1431 8 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής, βλάχος (Ρουμάνος) πρίγκηπας, ο γνωστός μας Κόμης Δράκουλας. (Θαν. 1476).

1519 8 Νοεμβρίου : Ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάν Κορτές φτάνει στη Μεξικανική αυτοκρατορία των Αζτέκων και ο αρχηγός τους Μοντεζούμα του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή. Μεγάλη συμβολή σ’ αυτό, είχε ο Ελληνικής (Κρήτας στην καταγωγή) Πέδρο ντε Καντία.

1520 8 Νοεμβρίου : Κατά τη διάρκεια της εισβολής Δανικών δυνάμεων στη Σουηδία, εκτελούνται περίπου 100 άτομα.

1606 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Τζερόνιμο Μερκουριάλι, Ιταλός φιλόλογος και ιατρός. Ο Τζερόνιμο Μερκουριάλι (Geronimo ή Girolamo Mercuriali ή Mercuriale) ήταν Ιταλός φιλόλογος και γιατρός, γνωστός και με το εκλατινισμένο όνομα Hieronymus Mercurialis. Το γνωστότερο έργο του είναι το De Arte Gymnastica. Γεννήθηκε στο Φορλί στις 30 Σεπτεμβρίου του 1530. Σπούδασε Ιατρική στη Μπολόνιακαι στην Πάδουα. Το έργο του De Arte Gymnastica (Βενετία 1569), αναφέρεται στη θεραπεία του σώματος και θεωρείται το πρώτο βιβλίο για την αθλητική ιατρική. Έγραψε επίσης τα έργα De morbis cutaneis (1572), De morbis mulieribus (1582), De morbis puerorum(1583), De oculorum et aurium affectibus και άλλα.

1620 8 Νοεμβρίου : Μάχη του Λευκού Όρους (Τριακονταετής Πόλεμος). Ο Φρεδερείκος Ε’ του Παλατινάτου ηττάται από την Καθολική Συμμαχία υπό τον στρατηγό Τίλλυ. Μετά την ήττα, η Πράγα παύει να είναι η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς οι ηγεμόνες της Βοημίας χάνουν την εξουσία τους.

1656 8 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Έντμουντ Χάλεϊ, Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός, που υπολόγισε τη τροχιά ενός κομήτη και του έδωσε το όνομά του (Kομήτης του Χάλεϊ). (Θαν. 14/1/1742).

1674 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Τζον Μίλτον, Άγγλος ποιητής. (Paradise Lost) (Γεν. 9/12/1608). Ο Μίλτον καταγόταν από μία σχετικά εύπορη οικογένεια στο Όξφορντσάιρ. Ο πατέρας του αποκληρώθηκε από τον παππού του επειδή προσχώρησε στον προτεσταντισμό, τη στιγμή που ο παππούς του ήταν αυστηρά καθολικός. Τη πρώτη του μόρφωση ο Μίλτον την έλαβε στο αυστηρά πουριτανικό σπίτι του και μετέπειτα σε ένα σχολείο στο Λονδίνο. Σε ηλικία 15 ετών γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εδώ ο έφηβος πλέον Μίλτον άρχισε να σπουδάζει την κλασσική αρχαιότητα ενώ ξεκίνησε και την συγγραφή των πρώτων του ποιημάτων στα αγγλικά και στα λατινικά.

1687 8 Νοεμβρίου : Επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Ανατρέπεται ο Σουλτάνος Μωάμεθ Δ΄

1719 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Μισέλ Ρολ, Γάλλος μαθηματικός. Ο Μισέλ Ρολ (Michel Rolle, 21 Απριλίου 1652 – 8 Νοεμβρίου 1719) ήταν σπουδαίος Γάλλος μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία για το ομώνυμο θεώρημα που διατύπωσε. Το θεώρημά του είναι ένα από τα σημαντικότερα του διαφορικού λογισμού και μέσω αυτού αποδεικνύεται το θεώρημα μέσης τιμής διαφορικού λογισμού.

1789 8 Νοεμβρίου : Ο Ελιτζάια Κρέιγκ παρασκευάζει το πρώτο ουίσκι από καλαμπόκι στο Μπέρμπον του Κεντάκι. Ο συγκεκριμένος τύπος του ουίσκι θα πάρει το όνομα «Bourbon».

1793 8 Νοεμβρίου : Το Μουσείου του Λούβρου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

1822 8 Νοεμβρίου : Ο Ελληνικός στόλος φθάνει εις Μεσολόγγιον και εκδιώκει τον Τουρκικόν στόλον, ο οποίος είχεν αποκλείσει από θαλάσσης την πόλιν.

1825 8 Νοεμβρίου : Οι Τούρκοι του Ιμπραήμ καταλαμβάνουν την Αγουλινίτσα Ολυμπίας, αφού συνάπτουν μάχην μετά των Ελλήνων και την κερδίζουν.

1827 8 Νοεμβρίου : Εγκαταλείπουν την Πόλη οι Πρευσβευτές των Μ. Δυνάμεων.

1843 8 Νοεμβρίου : Αρχίζει τις εργασίες της Εθνοσυνέλευση με πρόεδρο τον ηλικίας 103 ετών Πανούτσο Νοταρά.

1866 8 Νοεμβρίου : Εις την μεγαλόνησον Κρήτην ο ιερομόναχος Γιαμπουδάκης στην μάχην του Αρκαδίου πολιορκούμενος υπό των Τούρκων, βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της μονής και ανατινάσσει γυναικόπαιδα και εχθρούς (ολοκαύτωμα Αρκαδίου). Ιδέ 9 Νοεμβρίου.

1866 8 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βρετανός σχεδιαστής αυτοκινήτων, Χέρμπερτ Όστιν, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Austin Motor Company.

1884 8 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Χέρμαν Ρόρσαχ (Hermann Rorschach) στη Ζυρίχη. Πρωτότοκος γιος καθηγητή Καλών Τεχνών, έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Σαφχάουζεν της Βόρειας Ελβετίας. Του άρεσε να ζωγραφίζει εικόνες με κηλίδες μελάνης, μια νεανική απασχόληση που θα του σημαδέψει τη σύντομη ζωή. Επινόησε τη δοκιμασία με κηλίδες μελάνης, που φέρει το όνομά του και χρησιμοποιείται ευρύτατα ως διαγνωστικό μέσο στην ψυχοπαθολογία. Το «Τεστ Ρόρσαχ» χρησιμοποιείται από τους ψυχιάτρους για να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τη συναισθηματική λειτουργία του ασθενή τους.

1895 ή ’97 8 Νοεμβρίου : Γεννιέται στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου. Απέθανε στην Αθήνα στις 13 Ιουλίου του 1965, έπειτα από μετεγχειρητική μόλυνση, σε ηλικία 70 ετών. Ο Φώτης Κόντογλου (πραγματικό όνομα Φώτιος Αποστολέλης: Αϊβαλί Μικράς Ασίας, 8 Νοεμβρίου 1895 – Αθήνα, 13 Ιουλίου 1965) ήταν έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος. Αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Είχε ακόμα σημαντικότατη συμβολή στο χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του Τριάντα». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, κ.ά.

1895 8 Νοεμβρίου : Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ. Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν (Wilhelm Conrad Röntgen, 27 Μαρτίου 1845 – 10 Φεβρουαρίου 1923) ήταν Γερμανός φυσικός. Σπούδασε στο ETH Ζυρίχης. Διετέλεσε υφηγητής στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου το 1874, τακτικός καθηγητής της Φυσικής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής του πανεπιστημίου Γκίσεν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ το 1885 και τελικά καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου (1900 – 1920). Κατά το 1895, ενώ έκανε στο Βίρτσμπουργκ πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων, ανακάλυψε τις ακτίνες Χ (ή τις ακτίνες Ρέντγκεν, όπως λέγονται εις τιμήν του). Απέδειξε ότι οι ακτίνες Χ διαδίδονται σε ευθεία γραμμή και δεν είναι δυνατό να διαθλαστούν ή να ανακλαστούν και ότι δεν επηρεάζονται από τα ηλεκτρικά μαγνητικά πεδία. Έκανε επίσης μελέτες σχετικές με την ελαστικότητα των σωμάτων, την ειδική θερμότητα των αερίων, τη θερμική αγωγιμότητα των κρυστάλλων, την απορρόφηση των θερμικών ακτίνων από τα αέρια κλπ. Το 1896 τιμήθηκε με το μετάλλιο Ρούμφορ της Βασιλικής Εταιρείας και το 1901 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Οι ακτίνες Χ ή ακτίνες Ρέντγκεν (Röntgen) αποκαλείται ένα τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος με περιοχή μήκους κύματος μεταξύ 10 nm με 10 pm , που αντιστοιχεί σε περιοχή συχνότητας από 30 PHz – 30 HHz και σε περιοχή ενέργειας 120 eV – 120 keV. Αυτό το τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσμαστος βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων γ. Η δεύτερη ονομασία της ακτινοβολίας προέρχεται από το όνομα ενός από τους πρώτους ερευνητές της, του Γερμανού φυσικού, Βίλχελμ Ρέντγκεν (Wilhelm Röntgen) που τις ανακάλυψε το 1895.

1901 8 Νοεμβρίου : Τα Ευαγγελικά, προκληθέντα λόγω τής γενομένης υπό τού Α. Πάλλη, προτροπή τής Βασιλίσσης Όλγας, μεταφράσεως τών Ευαγγελίων είς τήν ομιλουμένην γλώσσαν. Κατά τό εσπέρας, εγένετο σύρραξις μεταξύ οργάνων τής τάξεως καί φοιτητών, οίτινες, κεκηρυγμένοι κατά τής μεταφράσεως, είχον οχυρωθή, μαζί μέ ομοφρονούντας πρός αυτούς πολίτας, εντός τού Πανεπιστημίου. Κατά τήν σύρραξιν αυτήν εφονεύθησαν 3 φοιτηταί καί 8 πολίται, ετραυματίσθησαν δέ άνω τών 80. Ή κυβέρνησις, διά νά προλάβη τήν επέκτασιν τών ταραχών, διέταξε τάς αστυνομικάς καί στρατιωτικάς δυνάμεις ν’ αποχωρήσουν. Τά Ευαγγελικά είχον ώς συνέπειαν τήν παραίτησιν τής κυβερνήσεως Θεοτόκη κα τού αχιεπισκόπου Αθηνών Προκοπίου. Τελικώς ή μετάφρασις τών Ευαγγελίων απετράπη.

1903 8 Νοεμβρίου : Ανάλογες αντιδράσεις προκάλεσε η μετάφραση της Ορέστειας από τον Γ. Σωτηριάδη. Τον Νοέμβριο του 1903, φοιτητές, υποκινημένοι και αυτή τη φορά από τον καθηγητή τους Γ. Μιστριώτη, διαδήλωσαν αξιώνοντας να μη γίνει η παράσταση. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια με δύο ή τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν το 1901 στα εγκαίνια της Νέας Σκηνής του Βασιλικού Θεάτρου είχε ανέβει η Άλκηστις του Ευρυπίδη σε μετάφραση Χρηστομάνου, δεν είχαν προκληθεί τέτοιες αναταραχές.

1904 8 Νοεμβρίου : Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ κερδίζει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο, με την υποστήριξη κυρίως των βόρειων και δυτικών πολιτειών.

1912 8 Νοεμβρίου : Οι Eλληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων εις Πισοδέρι Φλωρίνης και τους τρέπουν σε φυγή.

1912 8 Νοεμβρίου : Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, αποβιβάζονται από το θωρηκτό “Αβέρωφ” και 3 επίτακτα ατμόπλοια στην Μυτιλήνη. Η Τουρκική φρουρά από 2.000 άνδρες συμπτύσσεται στο εσωτερικό της νήσου, όπου και υποχρεώνεται να παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου. Έτσι η νήσος της Σαπφούς βλέπει ξανά τον ήλιο της ελευθερίας, ανήμερα των προστατών της Αγίων Ταξιαρχών. Στις 7 Νοεμβρίου το απόγευμα τα 4 θωρηκτά με επικεφαλής το ΑΒΕΡΩΦ, καθώς και τα ΙΕΡΑΞ, ΝΙΚΗ, ΑΣΠΙΣ, ΒΕΛΟΣ, τα τορπιλοβόλα Τ-12 και Τ-14, εμπορικά Κανάρης και Πέλοψ πλήρη ναυτικών αγημάτων και με το νεότευκτο Α/Τ ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ που συνοδεύει τα εμπορικά Ισμήνη και Καλουτά που μεταφέρουν ελληνικό τάγμα απολπλέουν για κατάληψη της Μυτιλήνης. Την επομένη το πρωί 05.00 επιχειρείται η απόβαση. Το μεσημέρι η νήσος είχε καταληφθεί. Στις 11.00 ο ελληνικός στόλος επαναπλέει στο Μούδρο.

1915 8 Νοεμβρίου : Για τις 6 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται οι νέες εκλογές στην χώρα. Η παράταξη Βενιζέλου δηλώνει πως θα απέχει.

1916 8 Νοεμβρίου : Οι Σύμμαχοι αξιώνουν την αποχώρηση των πρέσβεων του Γερμανικού συνασπισμού. Παραιτείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ηλιόπουλος μη ανεχόμενος επεμβάσεις στο έργο του.

1917 8 Νοεμβρίου : Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. (26 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο).

1919 8 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920 8 Νοεμβρίου : Ο Eλληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921 8 Νοεμβρίου : Η Eλληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει από τους Τούρκους τον τομέα Τσιβρίλ.

1921 8 Νοεμβρίου : Αναχωρεί για το μέτωπο ο διάδοχος Γεώργιος, που βρισκόταν στη Σμύρνη.

1923 8 Νοεμβρίου : Αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ στο Μόναχο, που έμεινε στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας.

1924 8 Νοεμβρίου : Στην Αυστρία, η απεργία των σιδηροδρομικών εξαναγκάζει σε παραίτηση τον καγκελάριο Ζάιπελ. Νέα παγγερμανική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίζει ο Ράμεκ.

1926 8 Νοεμβρίου : Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.

1931 8 Νοεμβρίου : Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, όταν νικά τον Άρη με 5-3 στον τελικό στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1932 8 Νοεμβρίου : Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ σημειώνει σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

1939 8 Νοεμβρίου : Πραγματοποιείται στη Γερμανία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ.

1940 8 Νοεμβρίου : Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες τους, οι Ιταλικές δυνάμεις της τοποθεσίας Ελαίας-Καλαμά μεταπίπτουν σε κατάσταση αμύνης. Έτσι λήγει θριαμβευτικώς η πλέον κρίσιμη μάχη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.

1940 8 Νοεμβρίου : Η Iταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα.

1942 8 Νοεμβρίου : Ξεκινά η εκστρατεία κατά της Αλγερίας και του Μαρόκου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1954 8 Νοεμβρίου : Σοβιετικά αεροσκάφη τύπου Μιγκ καταρρίπτουν αναγνωριστικό αεροπλάνο των ΗΠΑ πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

1959 8 Νοεμβρίου : Αίγυπτος και Σουδάν υπογράφουν συμφωνία για τη διανομή των υδάτων του Νείλου.

1960 8 Νοεμβρίου : Ο Τζον Κένεντι κερδίζει το Ρίτσαρντ Νίξον και γίνεται ο νεότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1961 8 Νοεμβρίου : Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον ‘’Ανένδοτον Αγώνα’’ μετά τας εκλογάς της ‘’βίας και νοθείας’’.

1963 8 Νοεμβρίου : Ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρόεδρος της Ενώσεως Κέντρου, σχηματίζει κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963. Κερδίζει και τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964.

1968 8 Νοεμβρίου : Υπογράφεται η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στις χώρες της τότε ΕΟΚ.

1971 8 Νοεμβρίου : Αθήνα – Δικτατορία: Καταδικάζεται από το καθεστώς σε φυλάκιση 7 μηνών ο Γιάννης Χορν, εκδότης της αγγλόφωνης εφημερίδας «Athens News».

1973 8 Νοεμβρίου : Ισλανδία και Μ. Βρετανία φθάνουν σε συμφωνία για το ψάρεμα βακαλάου, που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο κρατών (Πόλεμοι του Βακαλάου). Τα Βρετανικά αλιευτικά θα εισέρχονταν σε συγκεκριμένες περιοχές της αποκλειστικής ζώνης των 50 μιλίων, αλλά δεν θα μπορούσαν να αλιεύουν περισσότερους από 130.000 τόνους ψαριών τον χρόνο.

1974 8 Νοεμβρίου : Δημοψήφισμα για κατάργηση του θεσμού της μοναρχίας.

1974 8 Νοεμβρίου : Παραπέμπεται στο στρατοδικείο ο Ιωαννίδης κατηγορούμενος για το πραξικόπημα στην Κύπρο.

1976 8 Νοεμβρίου : Αλλεπάλληλες σεσμικές δονήσεις σπέρνουν τον πανικό στη Θεσσαλονίκη. Αδειάζει η πόλη, έντρομοι οι κάτοικοι μπροστά στο φόβο μεγάλων καταρρεύσεων.

1977 8 Νοεμβρίου : Ανακάλυψη των «τάφων της Βεργίνας» από τον Μανόλη Ανδρόνικο.

1986 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Σοβιετικός πολιτικός, Βιάτσεσλαφ Μολότοφ. Αργότερα, οι στρατιώτες της Φινλανδίας έδωσαν το όνομά του στην ομώνυμη βόμβα. Ο Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ (9 Μαρτίου 1890 – 8 Νοεμβρίου 1986) ήταν Σοβιετικός πολιτικός και διπλωμάτης, και σημαντικό στέλεχος της Σοβιετικής κυβέρνησης από τη δεκαετία του 1920 – όταν αναδείχτηκε ως σύμβουλος του Ιωσήφ Στάλιν, μέχρι το 1957 – όταν απολύθηκε από τον Νικίτα Χρουστσιόφ. Συνέβαλλε σημαντικά στο σχέδιο της Μεγάλης Εκκαθάρισης. Το 1939 υπέγραψε το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης γνωστό και ως Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ καθώς και άλλες συνθήκες μετά τον πόλεμο. Το Κοκτέιλ μολότωφ έχει πάρει το όνομα του από αυτόν.

1987 8 Νοεμβρίου : 11 άτομα χάνουν την ζωή τους από βομβιστική επίθεση (στα Αγγλικά γνωστή ως «Remembrance Day bombing») του IRA στην κωμόπολη του Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

1988 8 Νοεμβρίου : Ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, κερδίζει τον Ελληνικής καταγωγής Μάικλ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

1990 8 Νοεμβρίου : Δύο Έλληνες, ο Χρήστος Λάμπρου και ο Βαγγέλης Μπράτσης, κατακτούν την κορυφή του όρους Ντουαλαγκίρι των Ιμαλαΐων, ύψους 8.100 μέτρων.

1991 8 Νοεμβρίου : ΕΟΚ και Καναδάς επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στα Βαλκάνια. 3 χρόνια μετά, το 1993, η εφημερίδα “Μπόρμπα” του Βελιγραδίου γράφει, ότι 140 μωρά πέθαναν το πρώτο εξάμηνο του 1993, από την έλλειψη φαρμάκων, που επέφερε το εμπάργκο του ΟΗΕ.

1992 8 Νοεμβρίου : Μεγάλη πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό Πήλιο, καταστρέφει 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

1993 8 Νοεμβρίου : Στη Σουηδία, πίνακες ζωγραφικής αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων «κάνουν φτερά» από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης.

1994 8 Νοεμβρίου : Επιβάλλεται στον Γιώργο Κοσκωτά κάθειρξη 25 ετών, για το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης αλλά σε κανέναν πολιτικό που φέρεται να είχε εμπλακεί.

1995 8 Νοεμβρίου : Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ψευδός ότι και η Ελλάδα πήρε μέρος στη μοιρασιά των εδαφών και των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Πότσδαμ το 1945.

1997 8 Νοεμβρίου : Περίπου 50 αναρχικοί προκαλούν επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο.

2001 8 Νοεμβρίου : Πεθαίνει, σε ηλικία 74 ετών, ο Αριστείδης Μόσχος, δεξιοτέχνης στο σαντούρι και βαθύς γνώστης της παραδοσιακής μας μουσικής.

2002 8 Νοεμβρίου : Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανοίγει τον δρόμο στις ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους για επέμβαση στο Ιράκ.

2003 8 Νοεμβρίου : Το Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας συγκλονίζεται από πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που αποδίδεται σε βομβιστές-καμικάζι μέλη της Αλ Κάιντα. Στόχος ένα συγκρότημα κατοικιών αλλοδαπών. Οι νεκροί φτάνουν τους 17, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά. Οι ΗΠΑ κλείνουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Ριάντ και τα προξενεία σε Νταχράν και Τζέντα, εκτιμώντας ότι επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

2011 8 Νοεμβρίου : Ο αστεροειδής 2005 YU55 περνάει περίπου 324.600 χιλιόμετρα από τη Γη. Είναι η κοντινότερη διέλευση αστεροειδή από το 1976.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: