ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχική » Σαν Σήμερα » Νοέμβριος » 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Advertisements

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

sansimerakranio

325 π.Χ. 9 Νοεμβρίου : Ο από την Λατώ της περιοχής Αγίου Νικολάου Κρήτης ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, φθάνει είς τήν γήν τών Ωρειτών και ακολούθως είς τά Πάγαλα (Ινδίαι).

694 μ.Χ. 9 Νοεμβρίου : Ο Βασιλιάς των Βησιγότθων της Ισπανίας κατηγορεί τους Εβραίους ότι βοηθούν τους Μουσουλμάνους και τους καταδικάζει όλους σε δουλεία.

959 μ.Χ. 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 905 και ήταν γιός του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού. Βασίλεψε επισήμως ως διάδοχος του αδελφού του και αυτοκράτορα Αλέξανδρου από το 913 μέχρι το θάνατό του το 959. Ως Αυτοκράτορας ήταν συνετός, ενίσχυσε τους φτωχούς έναντι των πλουσίων φεουδαρχών, με σεβασμό στην μόρφωση και τεράστιο συγγραφικό έργο. Απολάμβανε μεγάλης αποδοχής από τον λαό και ήταν παντρεμένος με την Ελένη Λεκαπηνή. Τον θρόνο διαδέχθηκε ο γυιός του Ρωμανός Β’.

1282 9 Νοεμβρίου : Ο Πάπας Μαρτίνος Δ΄ αφορίζει το βασιλιά Πέτρο Γ’ της Αραγονίας.

1494 9 Νοεμβρίου : Οι Μέδικοι εξορίζονται για δεύτερη φορά από τη Φλωρεντία.

1541 9 Νοεμβρίου : Η Κάθριν Χάουαρντ, σύζυγος του Ερρίκου Η, φυλακίζεται στον Πύργο του Λονδίνου κατηγορούμενη για μοιχεία. Εκτελέστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1542.

1623 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Ουίλιαμ Κάμντεν, Άγγλος ιστορικός. Ο Ουίλιαμ Κάμντεν (William Camden, 2 Μαΐου 1551 – 9 Νοεμβρίου 1623) ήταν Άγγλος ιστορικός, τοπογράφος και αρχαιοδίφης. Συνέταξε την πρώτη τοπογραφική έρευνα της Βρετανίας και τον πρώτο λεπτομερή απολογισμό της διακυβέρνησης της χώρας του από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Α’ της Αγγλίας. Σε συνεργασία με τον Αβραάμ Ορτέλιους έγραψε το έργο Britannia, η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 1586.

1729 9 Νοεμβρίου : Η Γαλλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη της Σεβίλλης, τερματίζοντας τον Αγγλοϊσπανικό Πόλεμο του 1727.

1799 9 Νοεμβρίου : Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά την εξουσία στη Γαλλία.

1818 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο σημαντικός Ρώσος συγγραφέας και ποιητής Ιβάν Τουργκένιεφ. Ο Ιβάν Σεργκέγεβιτς Τουργκένιεφ (Иван Сергеевич Тургенев), Ρώσος μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου (νέο ημερολόγιο) του 1818 στο Οριόλ της Ρωσίας και πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου (νέο ημερολόγιο) του 1883 στο Μπουζιβάλ, κοντά στο Παρίσι. Ήταν γιος ενός αξιωματικού και μιας πλούσιας και δυναμικής γυναίκας, της οποίας η μορφή διαφαίνεται σε διάφορα έργα του. Μεγαλώνοντας ο ίδιος σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούσαν οι ταξικές διακρίσεις και το χάσμα πλουσίων και φτωχών, φορτίστηκε με μεγάλη έμπνευση κατά της κοινωνικής αδικίας.

1821 9 Νοεμβρίου : Ο Ιμβραήμ καταλαμβάνει τον Πύργον Ηλείας και κατακαίει αυτόν.

1821 9 Νοεμβρίου : Την αυτήν ημέραν ο Ιμβραήμ κατακαίει και την Γαστούνην Ηλείας.

1821 9 Νοεμβρίου : Εις την Αταλάντην οι Έλληνες υπό τον Κωλέττην υπέστησαν επίθεσιν εκ μέρους των Τούρκων και ενικήθησαν. Κατά την μάχην εφονεύθησαν πολλοί οπλαρχηγοί.

1822 9 Νοεμβρίου : Η προσωρινή Ελληνική κυβέρνησις δημοσιεύει εκλογικόν νόμον θεσπίζοντα τήν καθολικήν ψηφοφορίαν.

1822 9 Νοεμβρίου : Δύναμη του Στόλου Ύδρας και Σπετσών νικά τον Τουρκικό στόλο, ο οποίος πολιορκούσε το Μεσολόγγι.

1825 9 Νοεμβρίου : Ο Ιμβραήμ παραδίδει είς τάς φλόγας τόν Πύργον και την Γαστούνη.

1827 9 Νοεμβρίου : Εις το Τρίκερι Βόλου συνελήφθησαν υπό των Ελλήνων 50 πλοιάρια και παρεδόθησαν και δύο κανονιοστάσια.

1828 9 Νοεμβρίου : Παρά την Κακήν Σκάλαν (Κακοπέτρι) των Θηβών έγινε μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες και αιχμαλώτισαν τον αρχηγό τους Κιαφίζ μπέη.

1832 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Ελληνίδα συγγραφέας. Η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου (το όνομά της παραδίδεται επίσης ως Μουτσάν ή Μουτσά, Ζάκυνθος 1801-1832) ήταν μία από τις πρώτες Ελληνίδες συγγραφείς. Το γνωστότερο έργο της είναι η Αυτοβιογραφία της, ενώ από τα υπόλοιπα έργα της (θεατρικά έργα και ποιήματα) έχουν σωθεί ελάχιστα. Οι γονείς της,Φραγκίσκος Μουτζάν και Αγγελική Σιγούρου, προέρχονταν από δύο από τις παλιότερες αριστοκρατικές οικογένειες της Ζακύνθου. Η Μουτζάν από μικρή είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μάθηση και τα γράμματα και παρόλο που η εκπαίδευσή της ήταν περιορισμένη (είχε κατ’ οίκον δασκάλους τρεις κληρικούς), η ίδια με προσωπική μελέτη απέκτησε γνώσεις της αρχαίας Ελληνικής, της ιταλικής και της Γαλλικής γλώσσας. Παράλληλα επιδιδόταν στο γράψιμο ποιημάτων, θεατρικών έργων στα Ελληνικά και τα Ιταλικά και μεταφράσεων από την αρχαία Ελληνική γραμματεία και επιθυμία της ήταν να μην παντρευτεί, αλλά να αφοσιωθεί στην μελέτη και την συγγραφή.

1841 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Εδουάρδος Ζ’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Εδουάρδος Ζ΄ (9 Νοεμβρίου 1841 – 6 Μαΐου 1910) ήταν βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας και αυτοκράτορας των Ινδιών. Γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο και ήταν γιος της βασίλισσας Βικτωρίας και του πρίγκιπα Αλβέρτου του Σάξ Κοβούργου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, η μητέρα του Βικτωρία κατα τη διάρκεια της βασιλείας της δεν του επέτρεψε να αναλάβει κάποια κυβερνητική θέση αλλά του επέτρεψε να την εκπροσωπεί στην Αγγλική κοινωνία.Με το θάνατο της μητέρας του τελειώνει η βασιλεία του Οίκου του Αννοβέρου και αρχίζει αυτή του Οίκου του Σάξ Κοβούργου Γκόθα.

1855 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης πολιτικός που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Ελλάδος και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, και ήταν γιος του Θρασύβουλου Ζαΐμη, πρώην πρωθυπουργού, καθώς και εγγονός του Ανδρέα Ζαΐμη, επίσης πρώην πρωθυπουργού. Καταγόταν από την Κερπινή Καλαβρύτων. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και τη Γερμανία και αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Μετά το θάνατο του πατέρα του άρχισε να πολιτεύεται στην επαρχία Καλαβρύτων. Το 1855 εκλέχτηκε βουλευτής για πρώτη φορά υπό τη σημαία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς έως το 1915. Διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σε κυβερνήσεις του Θεόδωρου Δηλιγιάννη.

1858 9 Νοεμβρίου : Ο υπουργός των Εξωτερικών της Αγγλίας Gladstone, καταπλέι στα Επτάνησα. Σκοπός του μεταξύ άλλων είναι να συζητήσει την αλλαγή του καθεστώτος στα Ιόνια.

1866 9 Νοεμβρίου : Ολοκαύτωμα τού Αρκαδίου. Ο Τούρκος έν Κρήτη αρχιστράτηγος Μουσταφά πασσάς, θέλων νά εκδικηθή τούς επαναστάτας διά τάς αλλεπαλλήλους ήττας τών πασσάδων Σαβρή καί Γιαχιά, ορμά μέ δύναμιν 12—15.000 στρατού καί 28 πυροβόλα είς τήν επαρχίαν Μυλοποτάμου. Είς τήν εκεί Μονήν τού Αρκαδίου, χρονολογουμένην από τής εποχής τού Ηρακλείου (εκτίσθη πιθανόν τώ 641) καί τιμωμένην επ’ ονόματι τού Κωνσταντίνου, ευρίσκοντο 900 περίπου άνθρωποι, έκ τών οποίων 250 ασθενείς ή τραυματίαι καί 400 γυναικόπαιδα. Η φρουρά απετελείτο έκ 250 ανδρών, υπό αρχηγόν τόν γενναίον έκ Βυτίνης αξιωματικόν Ιωάννην Δημακόπουλον. Παρά τό πλευρόν του ευρίσκοντο καί οί έκ τής ελευθέρας Ελλάδος εθελονταί ανθυπασπιστής τών πυροσβεστών Ξάνθης, Αδαμάντιος Πετρίτσης, Λοντόπουλος, Χαιρέτης, Μορίτσης, Ράλλης, Μιττόφ καί άλλοι. Ηγούμενος τής μονής ήτο ό Γαβριήλ Μάνεσης. Ο Μουσταφά πασσάς ήρχισε σφοδρόν κνονιοβολισμόν κατά τού Αρκαδίου μέ πολιορκητικά πυροβόλα, τά οποία μετέφερεν έκ Χανίων, ταυτοχρόνως δέ, τήν 7ην Νοεμβρίου, προέτεινεν είς τούς εγκλείστους νά παραδοθούν. Αλλ’ ούτοι απέρριψαν τάς προτάσεις του καί, έπειτα από κατανυκτικήν λειτουργίαν είς τόν ναόν, έλαβον τήν απόφασιν νά αποθάνουν υπέρ πίστεως καί πατρίδος. Πρός τούτο ήνοιξαν παρά τήν είσοδον τής μονής καί είς άλλα σημεία υπονόμους, τάς οποίας εγέμισαν μέ πυρίτιδα. Τήν 8ην Νοεμβρίου, οί Τούρκοι ενήργησαν γενικήν επίθεσιν, ήτις απεκρούσθη μέ πολλάς δι’ αυτούς απωλείας. Τήν 9ην Νοεμβρίου, τά πυροβόλα τού Μουσταφά ήνοιξαν μέγα ρήγμα παρά τό ηγουμενείον. Εν τω μεταξύ, ό πρό τής μονής χώρος είχε στρωθή μέ πτώματα Τούρκων. Αλλά καί έκ τών γενναίων υπερασπιστών τής μονής είχον απομείνει μόνον 70. Οι Τούρκοι κατώρθωσαν νά διαρρήξουν τήν σιδηράν θύραν τής μονής καί εισέδυσαν εντός αυτής. Ο ηγούμενος τής μονής Γαβριήλ, συμφώνως πρός τά προαποφασισθέντα, όταν είδε ότι ή μονή είχε πληρωθή Τούρκων, έθεσε πύρ είς τήν πυριτιδαποθήκην. Χριστιανοί καί Τούρκοι ανετινάχθησαν τότε είς τόν αέρα. Οι ευρόντες τον θάνατον εκ των Τούρκων υπερέβησαν τούς δισχιλίους. Εκ των πολιορκουμένων, ελάχιστοι, οίτινες ηγωνίζοντο είς άλλα σημεία τής μονής, κατώρθωσαν, επωφελούμενοι τής συγχύσεως νά διαφύγουν. Οι Τούρκοι κατέσφαξαν 65 γυναικόπαιδα καί 43 τραυματίας, οίτινες είχαν σωθή επίσης έκ τής εκρήξεως. «Η Ιστορία, έγραψε ό Επ. Κυριακίδης, αποκαλύπτεται μετά θαυμασμού ενώπιον τοιούτων γεγονότων καί ό ιστοριογράφος είς τού οποίου τό έθνος ανήκουσιν άνδρες επιτελούντες τοιαύτα, περιστέλει μετά δυσχερείας τήν κατακλύζουσαν αυτόν συγκίνησιν, διότι τοίς ποιηταίς απόκειται ή εξύμνησις αυτών. Έκεί όπου ή επιστήμη σιωπά, έρχεται νά ομιλήση ή τέχνη».

1867 9 Νοεμβρίου : Οι Κρήτες επαναστάται υπό τούς Ζυμβρακάκην, Χατζημιχάλην, Κροκίδαν καί άλλους, αποκρούουν παρά τήν Ζούρβαν τάς λυσσώδεις επιθέσεις πολυαρίθμου τουρκικού στρατού υπό τόν Χουσεΐν Άβνή πασσάν καί προκαλούν είς τούτον μεγάλην φθοράν.

1880 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ, Άγγλος αρχιτέκτονας. Ο Τζάιλς Γκίλμπερτ Σκοτ (Sir Giles Gilbert Scott) (9 Νοεμβρίου 1880 – 8 Φεβρουαρίου 1960) ήταν Άγγλος αρχιτέκτονας. Προερχόμενος από οικογένεια αρχιτεκτόνων άρχισε από πολύ μικρός να έρχεται σε επαφή με το αντικείμενο. Η μητέρα του Έλεν Κινγκ Σάμσον (Ellen King Samson) τον πήγαινε εκδρομές με ποδήλατο μαζί με τα αδέλφια του στο Σάσεξ και του έμαθε να σχεδιάζει και να παρατηρεί, παροτρύνοντας τον έτσι να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική. Παρακολούθησε το Δημόσιο σχολείο του Μπόντμοντ, καθ’ υπόδειξη του πατέρα του, το οποίο στεγαζόταν σε κτήρια υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Το 1899 έγινε δεκτός στο Αρχιτεκτονικό γραφείο Τέμπλ Μουρ (Temple Moore), παλιού συμφοιτητή του πατέρα του, κάτι που επηρέασε έντονα το αρχιτεκτονικό του στυλ. Χαρακτηριστικό του είναι το πως κατάφερε να συνδυάσει το παραδοσιακό γοτθικό με στοιχεία του μοντερνισμού.

1880 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Έντουιν Ντρέικ, ο άνθρωπος που δημιούργησε την πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ. Πραγματοποίησε την πρώτη γεώτρηση για την ανεύρεση πετρελαίου στην περιοχή της Πενσιλβάνια το 1859 και στη συνέχεια δημιούργησε την εταιρία Seneca Oil. (Γεν. 29/3/1819).

1888 9 Νοεμβρίου : Ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους δολοφόνους κατά συρροή, ο επονομαζόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης, σκοτώνει τη Μέρι Τζέιν Κέλι, το τελευταίο γνωστό θύμα του.

1900 9 Νοεμβρίου : Η Ρωσία κατακτά τη Μαντζουρία με 100.000 άνδρες.

1901 9 Νοεμβρίου : Οι συγκρούσεις για τα ‘’Ευαγγελικά’’ γενικεύονται. Επίκεντρο είναι ο χώρος του πανεπιστημίου. Κατά τις συγκρούσεις και την επέλεση του ιππικού του στρατού, έξι φοιτητές χάνουν την ζωή τους.

1904 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Βίκτορ Μπρακ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί. Ο Βίκτορ Μπρακ (γερμ. Viktor Brack, 1904 – 1948) ήταν μεσόβαθμο στέλεχος της ναζιστικής SS και οργανωτής του Προγράμματος ευθανασίας Τ-4.

1906 9 Νοεμβρίου : Η διαμαρτύρεται προς την Αθήνα, γιά τον ρόλο του προξένου Κορομηλά στην Θεσσαλονίκη. Θεωρεί επίσης κατασκόπους τα Προξενεία μας σε Καβάλα και Σέρρες’ το εθνικό τους έργο ήταν τεράστιο.

1906 9 Νοεμβρίου : Ο Τίοντορ Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποφασίζει να βγει έξω από τα σύνορα της χώρας του και επισκέπτεται το Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά.

1910 9 Νοεμβρίου : Γαλλία, Νορβηγία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ρωσία και Βρετανία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη νέα Δημοκρατία της Πορτογαλίας.

1912 9 Νοεμβρίου : Οι συντηρητικοί νικούν στις εκλογές στη Ρωσική Δούμα.

1912 9 Νοεμβρίου : Το Ελληνικόν ναυτικόν δια του τορπιλλοβόλου 14 με κυβερνήτην τον υποπλοίαρχο Π. Αργυρόπουλο, βυθίζει στον λιμένα των Κυδωνιών την Τουρκική κανονιοφόρο ‘’Τραπεζούς’’.

1912 9 Νοεμβρίου : Μάχη στα Τρία Χάνια Μετσόβου. Απόκρουση από τους Έλληνες των Τούρκων ατάκτων που προσπάθησαν να καταλάβουν την περιοχή.

1918 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ, Γάλλος ποιητής. Ο Γκιγιώμ Απολλιναίρ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1880 στη Ρώμη της Ιταλίας. Ήταν νόθο τέκνο Πολωνέζας μητέρας και Ιταλού πατέρα. Η μητέ­ρα του Αντζέλικα ντε Κοστροβίτσκι ήταν μια ανυπότα­κτη γυναίκα ελευθερίων ηθών που είχε πάθος να παίζει στο καζίνο. Γεννημένη στο Νοβογκρόντεκ ( τώρα στη Λευκορωσία) είχε αριστοκρατική καταγωγή από την Σλάχτα. Ο πατέρας του εξακολουθεί να παραμένει ά­γνωστος, κατά μία εκδοχή ήταν ιερωμένος υψηλότατης βαθμίδας στο Βατικανό. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ήταν επίσκοπος, ενώ κυκλοφορούσαν και φήμες ότι επρόκει­το και για τον ίδιο τον Πάπα. Πιθανότερη εκδοχή είναι πατέρας του να είναι ο Francesco Flugi d’Aspermont, Ιταλο-Ελβετός αριστοκράτης. Σε κάθε περίπτωση ο πατέρας του εξαφανίστηκε πολύ νωρίς από τη ζωή του. Ο Απολλιναίρ κρατούσε κρυφή την καταγωγή του και νεότερος υποκρινόταν ότι ήταν Ρώσος πρίγκιπας.

1918 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Σπίρο Άγκνιου, (Σπυρίδων Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος), Ελληνοαμερικανός πολιτικός που διετέλεσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κατά το διάστημα 1969-1973, επί προεδρίας Νίξον. (Θαν. 17/9/1996).

1919 9 Νοεμβρίου : Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1920 9 Νοεμβρίου : Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921 9 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία εξουδετερώνει επιθέσεις Τούρκων.

1921 9 Νοεμβρίου : (ν. ημερ) Η Συνδιάσκεψη των Πρεσβευτών κατακυρώνει στην Αλβανία ολόκληρη την Βόρειο Ήπειρο (με τον όρο να σεβαστεί το Ελληνικό στοιχείο….!!).

1922 9 Νοεμβρίου : Γεννιέται ο Ίμρε Λάκατος, Ούγγρος φιλόσοφος. Ο Ίμρε Λάκατος (Imre Lakatos, 9 Νοεμβρίου 1922 – 2 Φεβρουαρίου 1974) ήταν Ούγγρος φιλόσοφος των μαθηματικών και της επιστήμης, γνωστός για την εργασία του πάνω στο μη αλάθητο των μαθηματικών και για τη «μεθοδολογία των αποδείξεων και των ανασκευών» του στα προ-αξιωματικά στάδια αναπτύξεως, καθώς και για την εισαγωγή της έννοιας του «ερευνητικού προγράμματος» στη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας.

1925 9 Νοεμβρίου : Στη Γερμανία, ιδρύονται τα τάγματα ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Ναζί).

1930 9 Νοεμβρίου : Στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν τις εκλογές. Οι Ναζί και οι κομμουνιστές δεν παίρνουν ούτε μια έδρα στη νέα Βουλή.

1931 9 Νοεμβρίου : Ο μοναχός Αμβρόσιος επιστρέφει στην μητροπολιτική Ελλάδα με τα Ιερά Σύμβολα της Μονής Παναγίας Σουμελά. Το 1923 πριν την αναγκαστική έξοδο των μοναχών από το μοναστήρι στον Πόντο, οι μοναχοί έκρυψαν μέσα στο παρεκκλήσι της Aγίας Bαρβάρας την εικόνα της Παναγίας, το ευαγγέλιο του Oσίου Xριστοφόρου και τον σταυρό του αυτοκράτορα της Tραπεζούντας Mανουήλ Kομνηνού. Με την επιστροφή των Ιερών κειμηλίων από τον Αμβρόσιο ο μεγάλος Πόντιος Λεωνίδας Ιασωνίδης έγραψε: «Eν Eλλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι, αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Mε την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήλθε και ο Πόντος».

1938 9 Νοεμβρίου : Η Νύχτα των Κρυστάλλων στη Γερμανία. Το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί.

1939 9 Νοεμβρίου : Τίθενται σοβαροί περιορισμοί στην ανοικοδόμηση για την εξοικονόμηση σιδήρου, του οποίου είναι αισθητή η έλλειψη.

1940 9 Νοεμβρίου : Εις τον τομέα της Ελαίας ο ιταλικός στρατός καταβάλλει προσπαθείας δια σκληρών επιθέσεων, να κάμψη την αντίστασιν των Ελλήνων, αλλ’ αποτυγχάνει. Εις τον τομέα της Πίνδου οι Έλληνες επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ιταλών.

1940 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Νέβιλ Τσάμπερλεν, Άγγλος πολιτικός. Ο Άρθουρ Νέβιλ Τσάμπερλεν (Arthur Neville Chamberlain, 18 Μαρτίου 1869 στο Μπέρμιγχαμ; 9 Νοεμβρίου 1940) ήταν Βρετανός συντηρητικός πολιτικός και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1937 μέχρι το 1940. Ήταν επίσης εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας. Ο Τσάμπερλεν ήταν γιος του άγγλου πολιτικού Τζόζεφ Τσάμπερλεν. Σπούδασε μεταλλουργία στο Mason Science College. Από το 1890 μέχρι το 1897 ασχολήθηκε χωρίς επιτυχία με την καλλιέργεια αγάβης στις Μπαχάμες, ενώ από το 1897 ανέλαβε τη διεύθυνση διάφορων εργοστασίων στο Μπέρμιγχαμ. Το 1911 δραστηριοποιείται για πρώτη φορά πολιτικά, εκλέγεται και παραμένει δημοτικός σύμβουλος του Μπέρμιγχαμ μέχρι το 1918. Στο διάστημα αυτό εκλεγεται και δήμαρχος του Μπέρμιγχαμ (1915-1916). Όταν, το 1918, εκλέγεται στην Κάτω Βουλή ως βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, εγκαταλείπει την τοπική πολιτική. Από το 1922 μέχρι το 1937 είναι επικεφαλής σε διάφορα υπουργεία, μέχρι που, το 1937, γίνεται πρωθυπουργός διαδεχόμενος τον Στάνλευ Μπάλντουιν.

1941 9 Νοεμβρίου : Το ναρκαλιευτικό Λίβανος εντάσσεται (επιτετεγμένο) στην δύναμη του Στόλου μας.

1942 9 Νοεμβρίου : Ο Καναδάς και το Μεξικό διακόπτουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Βισί στη Γαλλία.

1943 9 Νοεμβρίου : Στην Αλγερία, ο στρατηγός Ζιρό παραιτείται από τη γαλλική Επιτροπή Εθνικής Ανεξαρτησίας.

1943 9 Νοεμβρίου : Στο πλαίσιο της απόφασης της Βρετανικής Διοίκησης να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις του Ιουλίου στην Κρήτη (“Sociable”), τέσσερα Hurricane της 336 Βασιλικής Ελληνικής Μοίρας Διώξεως προέβησαν σε δύο διαδοχικές επιθέσεις σε αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών κοντά στο Ηράκλειο. Ένας από τους χειριστές και συγκεκριμένα ο Διοικητής της Μοίρας Σμηναγός Σπ. Διαμαντόπουλος κατά τη διέλευσή του πάνω από το στόχο, δέχθηκε πλήγμα αντιαεροπορικού πυροβόλου, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί αναγκαστικά. Το αεροπλάνο συνετρίβη, αλλά ο Διαμαντόπουλος, επέζησε και αιχμαλωτίστηκε, καταλήγοντας στο στρατόπεδο Stalag Luft III της Γερμανίας.

1944 9 Νοεμβρίου : Η Ταξιαρχία τού Ρίμινι φθάνει είς Αθήνας.

1944 9 Νοεμβρίου : Για πρώτη φορά μετά το 1939, οι Επιτροπές Νόμπελ Σουηδίας και Νορβηγίας απονέμουν τα Βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

1953 9 Νοεμβρίου : Η Καμπότζη ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1953 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο πρώτος μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ.

1970 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Σαρλ Ντε Γκολ, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 χρόνια (1958-1969). (Γεν. 22/11/1890). Ο Σαρλ ντε Γκολ (ή Κάρολος ντε Γκωλ, Charles de Gaulle, στη Γαλλία συνήθως Général De Gaulle, Λιλ 22 Νοεμβρίου 1890 – 9 Νοεμβρίου 1970), ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός. Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, ήταν επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης. Καλούμενος για να διαμορφώσει κυβέρνηση το 1958, εμπνεύστηκε ένα νέο Σύνταγμα και ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1958 ως το 1969. Η πολιτική ιδεολογία του είναι γνωστή ως Γκωλισμός (Gaullisme) και έχει σημαντική επιρροή στην γαλλική πολιτική μέχρι και σήμερα.

1971 9 Νοεμβρίου : Το συνέδριο της Ένωσης Κέντρου στη Βιέννη ορίζει ως εκπρόσωπό της τον Γεώργιο Μαύρο.

1979 9 Νοεμβρίου : Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει τα έργα του Μόρνου.

1980 9 Νοεμβρίου : Ο Σαντάμ Χουσεΐν κηρύττει ιερό πόλεμο κατά του Ιράν.

1985 9 Νοεμβρίου : Ο Γκάρι Κασπάροφ γίνεται ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι στην ιστορία, νικώντας τον Ανατόλι Καρπόφ.

1989 9 Νοεμβρίου : Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συζητά με τον Χαρίλαο Φλωράκη, για την περίπτωση σχηματισμού οικουμενικής Κυβέρνησης.

1989 9 Νοεμβρίου : Πέφτει το Τείχος του Βερολίνου.

1992 9 Νοεμβρίου : Οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών-μελών της ΕΟΚ αποφασίζουν την ίδρυση Ενιαίου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

1993 9 Νοεμβρίου : Αρχίζει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο νέος κύκλος καταθέσεων για την υπόθεση της ΑΓΕΤ – Ηρακλής.

1994 9 Νοεμβρίου : Ο Γιώργος Κοσκωτάς καταδικάζεται σε κάθειρξη 25 ετών για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης.

1995 9 Νοεμβρίου : Συλλαμβάνεται στο Αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Αιθίοπας δημοσιογράφος, Μελάκου Μεκεμπέμπε, που κατέλαβε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, λίγο πριν την προσγείωσή του.

2003 9 Νοεμβρίου : Ολική έκλειψη σελήνης είναι ορατή από την Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την κεντρική Ασία.

2005 9 Νοεμβρίου : Εκτόξευση της αποστολής Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) από το Μπαϊκονούρ με προορισμό την Αφροδίτη.

2008 9 Νοεμβρίου : Στην Ινδονησία εκτελούνται στο απόσπασμα τρία άτομα που συμμετείχαν στις βομβιστικές ενέργειες στο Μπαλί το 2002.

2012 9 Νοεμβρίου : Πεθαίνει ο Σεργκέι Νικόλσκι, Ρώσος μαθηματικός. Ο Σεργκέι Νικόλσκι (Sergey Mikhailovich Nikolsky, 30 Απριλίου 1905 – 9 Νοεμβρίου 2012) ήταν Ρώσος μαθηματικός. Γεννήθηκε στην Τάλιτσα στην τότε κυβερνητική περιφέρεια του Περμ, στη Ρωσία. Από τις 28 Νοεμβρίου 1972 ως το θάνατό του ήταν ακαδημαϊκός. Τιμήθηκε με πλήθος επιστημονικών βραβείων. Στην ηλικία των 92 ετών ήταν ενεργός δίνοντας διαλέξεις στο Ινστιτούτο Φυσικής και Τχενολογίας (MIPT) στη Μόσχα. Το 2005 περιορίστηκε στο να κάνει ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ εργαζόταν ακόμα στο MIPT σε ηλικία 100 ετών. Πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 2012, σε ηλικία 107 ετών.

ΠΗΓΕΣ :

http://www.e-istoria.com/

http://www.sansimera.gr/

http://el.wikipedia.org/

http://www.aek365.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: